„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Može li mentorstvo biti uspešno online?

Posle skoro dve godine dominacije virtuelne komunikacije nad susretima uživo, i bez jasnih indicija kada će se situacija menjati, neizbežno je govoriti i o tome da li se mentorstvo u mejlovima, glasovnim porukama i Zoom pozivima gubi i zamire, ili možda baš suprotno, dobijamo neke drugačije, a jednako korisne i važne alate za naš lični razvoj, povezivanje, učenje i međusobnu podršku. 

„Kreativno mentorstvo” je tokom 2020. godine moralo reaguje brzo i da reformatira program regionalne saradnje, povezivanja i razvoja, namenjen mladima u sektoru kulture i umetnosti koji smo sprovodili u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Realizacija planiranih mentorskih aktivnosti je bila u mnogome otežana nemogućnošću putovanja i susreta uživo u našim gradovima Beogradu, Mostaru i Tirani i zahtevala je ulaganje dodatnih napora i resursa kako bi se ostvarili ciljevi i dovoljno upoznali i zbližili ljudi koji mesecima treba da rade zajedno, uče jedni od drugih, stvaraju i podržavaju se, u situaciji u kojoj takoreći nije moguće da provedu ikakvo vreme zajedno na istom mestu.

No, u ovom periodu svi smo naučili nove alate, pristupe, redefinisali naše metodologije i razumeli bolje koje mogućnosti imamo kada se radi o online komunikaciji i konkretno – online mentorstvu. U 2022. godinu ušli smo opremljeniji, a započeli smo i proaktivno istraživanje online mentorstva, u Srbiji, regionu i u različitim evropskim kontekstima.

Koji elementi online načina komunikacije poboljšavaju ili otežavaju deljenje naših planova, ideja i strategija? Koje tehnike mogu da se koriste u ovom pristupu – šta funkcioniše, a šta ne? Tišina ima odjednom veći značaj. Uživo se pauze za razmišljanje dešavaju prirodnije nego onlajn, pa nam je često neprijatno kada se ničiji glas ne čuje. Međutim, konstantan razgovor onemogućava refleksiju i promišljanje.

Koje su glavne prepreke da bi mentorstvo online bilo uspešno? Šta su glavne razlike u organizaciji mentorskih programa kada se sastanci održavaju uživo, versus kada se održavaju vrtuelno? Ima li nekog uticaja na dinamiku odnosa? Šta zapravo dovede do toga, a šta spreči, da jedna online mentorska sesija bude uspešna?

O svemu ovome biće uskoro reči u međunarodnoj publikaciji koju pripremamo u saradnji sa Estonskom akademijom za muziku i pozorište, Univerzitetom Baskije, Univerzitetom u Antverpenu, Letonskom akademijom za kulturu i mrežom organizacijacija okupljenih u međunarodnom konzorcijumu posvećenom istraživanju i afirmaciji mentorstva u menadžmentu u kulturi i umetnosti.

 

Ukoliko ste zainteresovani da dobijete primerak publikacije kada ona bude objavljena, javite nam se na info@kreativnomentorstvo.com.

 

Ovaj poduhvat sprovodi se u okviru inicijative „Reinventing Mentorship in Arts Management“ (REMAM), koju podržava Erasmus + .  Više o mreži možete saznati na zvaničnom sajtu projekta.