„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Održano srednjeročno okupljanje učesnika programa „Kreativno mentorstvo”

Učesnici aktuelnog VI programa Kreativno mentorstvo su se nakon prvih šest meseci rada u onlajn prostoru, po prvi put okupili uživo 28. i 29. maja u prostoru Nove Iskre, kako bi kroz radionice, razmenu iskustva i druženje zaokružili prvu polovinu zajedničke saradnje, ali i usmerili pravac rada za predstojeći period. Podsetimo da je VI ciklus programa Kreativno mentorstvo prvi put realizovan u regionalnim okvirima, tako da je na ovo okupljanje u Beograd došlo 50 ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U fokusu srednjeročnog okupljanja bilo je povezivanje i umrežavanje učesnika aktulenog ciklusa, u okviru sjajne, inspirativne i kreativne grupe koja može da im pomogne u daljem radu i usavršavanju. Tim Kreativnog mentorstva je ponosan na to što su se učesnici kroz dvodnevni rad, kao i ciljani speed-dating, upoznali i shvatili na koji način mogu da sarađuju u narednom periodu. Mnogi mentorski parovi su se tada po prvi put videli uživo, tako da je kroz ovaj susret njihov odnos takođe dobio jednu novu i kvalitetniju dimenziju. Pored upoznavanja i povezivanja učesnika, fokus dvodnevne radionice je bio na promišljanju mentorskog odnosa i rada, proveri ciljeva i planiranju daljeg usmerenja, kao i na dodatnim saznanjima o mentorstvu. Takođe smo zajedno istraživali mogućnost i praktičnost kreiranja aplikacije za mentorske programe.

Posebno je dragocen i susret uživo mentora i mentorki, zato što su tom prilikom mentori  još jednom mogli da potvrde činjenicu da mentorski odnos predstavlja dvosmerni proces učenja i otvaranja novih vidika, doživljaja i shvatanja stvari, ali i da kroz učešće u ovom programu mogu da prošire svoju mrežu kontakta i saradnje među koleginicama i kolegama. Mnogi od njih su tokom susreta prepoznali mogućnosti za zajedničke projekte, a neki su već postavili okvire za saradnju u predstojećem periodu.

U subotu je održana feedback sesija (sesija davanja povratne informacije), u okviru koje je u fokusu bilo usvajanje alata za što bolju refleksiju, ali i što uspešniju komunikaciju. Kroz ovu sesiju, koje su vodile Dragana Jevtić, direktorka programa i Larisa Halilović, predsedavajuća Savetodavnog odbora programa Kreativno mentorstvo, govorilo se o tome kako se i da li se učesnici slušaju međusobno i na koji način. Nakon ove sesije, zaključci su da je u mentorskom odnosu važna dvosmernost, redovnost, inicijativa mentija, i podrška i razmevanje mentora. I od mentora i mentija se očekuje priprema za sastanke, kako bi svaki susret protekao što konstruktivnije i korisnije. Kroz redovne mentorske sastanke takođe se gradi i poverenje i stiče se bliskost, što su sve ključni elementi za što bolji i kvalitetniji mentorski odnos. Mentorskim parovima je predočeno da refleksiju o dosadašnjem mentorskom odnosu mogu da iskoriste kako bi na što bolji način unapedili svoj zajednički rad u predstojećem periodu.  

Marina Delić iz GI Group, glavnog edukativnog partnera Kreativnog mentorstva održala je radionicu ,,Provera ciljeva i smera u kojem želimo da se razvijamo”. Kroz ovu radionicu, učesnici programa su mogli da osveste na koji način i uz koje alate mogu da poboljšaju postavljanje, planiranje i ostvarivanje smera u kojem žele da se razvijaju. Marina je istakla nekoliko ključnih elemenata koji mogu pomoći u tome, a to su jasna vizija (smer) ka kojoj želimo da idemo; razumevanje konteksta u kome stvaramo i delamo, ali i postavljanje kratkoročnih ciljeva, kako bi olakšali put ka ostvarivanju dugoročnih planova. Hrabrost i prilagodljivost su osobine koje su posebno podcrtane kao važne ukoliko nam je stalo da određene ciljeve dostignemo. Kroz feedback sesiju napravljen je ,,osvrt“ na dosadašnje iskustvo, kako bi se mentorski odnos unapredio, a kroz radionicu postavljanja ciljeva fokus je stavljen na budućnost i na tome šta učesnici programa žele da postignu u narednih šest meseci i kako to mogu da učine.

Tim Kreativnog mentorstva je ovo okupljanje iskoristio i kako bi prisutne ispitao kako oni zamišljanju dobru i korisnu potencijalnu aplikaciju koja bi bila namenjenja različitim mentorskim programima. Mnogobrojni učesnici su aktivno sarađivali, davali sugestije, komentare i korisne informacije. Kroz ovaj razgovor pokušali smo da dođemo do odgovora na pitanja: Da li koristimo aplikacije za različite programe i u kojoj meri?  Šta je važno da one sadrže? Kakve karakteristike je potrebno da ispune? Da li nam je važna privatnost? Šta već postoji na tržištu? Razgovor je vodila Tatjana NIkolić, programska saradnica i članica našeg Savetodavnog odbora.  

Drugi dan okupljanja bio je posvećen radu u mentorskim parovima, sa fokusom na to kako i u kom smeru vide mentorski odnos i saradnju u narednih šest meseci. Urađena je formulacija i evaluacija ciljeva, definisanje određenih oblasti delovanja u odnosu na veštine i vrednosti, kao i postavljanje prioriteta u odnosu na trenutne potrebe. Tim Kreativnog mentorstva je učesnicima ponudio i predložio i niz zajedničkih aktivnosti kojima mogu da prodube mentorski odnos i zajednički rad, pored klasičnih mentorskih sastanaka jedan na jedan. Mentori su ohrabreni da ukoliko žele, svoje mentije podrže na nekoliko dodatnih načina. Primera radi, mogu podeliti svoje kontakte koji su relevantni za rad mentija i povezati ih sa kolegama koji im mogu pomoći u daljem radu, zajedno sa mentijem posetiti trening ili konferenciju, upoznati se sa timom mentija i radnim okruženjem, usmeriti mentija na dodatnu literaturu ili korisne izvore, osmisliti i sprovesti neku poslovnu aktivnost zajedno, proći kroz godišnje izveštaje (i mentija i mentora) i prokomentarisati ih, i sl. Učesnici su takođe podstaknuti da koriste mentorske alate koji im mogu pomoći da nauče još više o mentorstvu i dodatno razviju svoje kapacitete.

U narednom periodu predstoji realizacija druge polovine aktulenog VI ciklusa programa, nastavak Edukativnog programa, kao i finalno okupljanje svih učesnika u Beogradu na jesen, zaokruživanje mentorskog odnosa i proslava našeg zajednickog uspeha.