„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

ALATI

Pred Vama je set Alata koji možete koristiti u mentorskom odnosu, a koji je nastao kroz učenje i razvoj programa „Kreativno mentorstvo”. Tokom četiri godine je kroz program prošlo 70 mentorskih parova, tako da su Alati zajednički sadržalac 70 potpuno različitih iskustava. Osmišljeni su s ciljem da daju osnovne smernice i inspiraciju, i posluže kao polazna tačka i podrška mentorskom procesu. Znamo da je potrebno mnogo iskustva da se osmisle radionice i duži razvojni procesi, pa Vas pozivamo da na stranici „Kako možemo da sarađujemo” pogledate kako bismo dodatno mogli da Vam pomognemo. Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje o Alatima, da li ih koristite i kako mislite da bismo mogli zajedno da ih učinimo još boljim.

Ukoliko imate bilo kakve komentare, sugestije i pitanja, pišite nam!

Etički kodeks
Ovaj alat prikazuje glavne stubove etičke i ugledne mentorske programske koordinacije. Takođe pruža reflektujuća pitanja koordinatoru da istraži njihove pristupe.
Mentorska iskustva
Pogledajte ove video snimke u kojima mentori i mentori dele svoja iskustva mentorstva. Ona može demistifikovati neka od pitanja ili nedoumica u pogledu uticaja koji mentorski odnos može imati na ljude ili kreativne industrije uopšte.
Srednjoročni odraz
Učenje kroz mentorstvo
Mentorski profili
Komunikacija sa mentorima i mentorima
Način na koji koordinatori komuniciraju sa učesnicima programa je od velikog značaja za stvaranje osećaja pripadnosti grupi, povezanosti i poverenja i među mentorima i mentesima. Ova alatka mapira šest nivoa komunikacije unutar programa, koji mogu da posluže kao sistem vodilja za koordinatora u definisanju njihovih strategija interakcije.
Pripremna pitanja za prvu mentorsku sesiju
Pripremna pitanja za prvu mentorsku sesiju
Kako biti inkluzivan u mentorstvu
Ovaj alat navodi 15 smernica za raznolikost i uključivanje u mentorske programe. To će vam pomoći da ispitate da li u vašem okruženju postoje prakse koje mogu biti isključive i da se osvrnete na vašu ulogu i postupke ka inkluzivnom mentorstvu.
Deset saveta za mentija
Monitoring
Modeli razgovora
Ova alatka bi mogla da bude korisna i mentorima i mentorima. On nudi nekoliko predložaka koji vam mogu pomoći da strukturite mentorske razgovore. Odaberite odgovarajući model na osnovu cilja diskusije.
Vizualizacija mentorskog programa
Ova alatka je skica tipičnih prekretnica mentorskog programa.
Ishodi učenja
Ovaj alat je osmišljen tako da podrži kudrinatore u zalaganju za mentorski program unutar organizacije ili institucije, kao i u regrutovanju mentora i mentora. U njemu su navedeni neki ishodi učenja koje mentorski proces može doneti različitim stranama.
Ugovor o mentorstvu
Ovaj alat nudi predložak Mentorskog ugovora, ali je od ključnog značaja da ga koordinator prilagodi njihovom programu, kontekstu i kulturi.
Izvan razgovora / Ima li još nešto da se uradi?
Odraz mentija
Pravila igre
Prava pitanja
Online mentorstvo
Promocija: deljenje priča
Ovaj alat prikazuje najbolje prakse pristupa marketinškim i PR strategijama za mentorske programe u kulturi, umetnosti i kreativnim industrijama.
Igra mentorstva
Ovo je skup uputstava za igranje uloga koje bi mogle da posluže kao pomoćno sredstvo na početku i u bilo kom trenutku u procesu mentorskog programa. Ona će vas podržati u identifikovanju više načina na koje mentorstvo može da se odvija u kontekstu univerziteta ili organizacije, kao i u komunikaciji sa vašim mentorima i mentorima.
Monitoring
Primeri tema za mentorske sesije
Deset saveta za mentora
Online mentorstvo
Učenje kroz mentorstvo
Online mentorstvo
Ova alatka prikazuje osnovna razmatranja za uspešnu interakciju mentora na mreži.
Dnevni red sesije od 90 min
Odgovornost je menti da razmišlja o temi za diskusiju i da iznese svoja pitanja za sto. Međutim, ponekad će mentor izvesti teme o kojima je važno diskutovati i raditi. Ova alatka vam može pomoći u pripremi teme diskusije za sesiju.
Planiranje finalne sesije
Aktivno slušanje
Aktivno slušanje je jedan od najvažnijih alata koji se koristi u procesu mentorstva. Ova alatka ističe neke od tehnika koje možete primeniti na vaše razgovore.
Lista za proveru početka
Ova alatka prikazuje kritične komponente koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja početka sastanka.
Postavljanje cilja
Procena programa
Ovaj alat nudi dva predloška za Procene na kraju programa - jedan za mentore i jedan za mentore. Koordinatori bi mogli da koriste ove predloške kao polaznu tačku i da ih prilagode svrsi i kontekstu svog programa.
Postavljanje cilja
Planiranje finalne sesije
Postavljanje cilja
Ovaj alat je osmišljen tako da obema koordinatorima podrške organizuje radionicu "Postavljanje ciljeva" za mentore, kao i da ih podrži u definisanju ciljeva za sam mentorski program.
Učenje kroz mentorstvo
Ova alatka će vam pomoći da mentorstvo vidite kao način za unapređivanje razmene znanja i ko-kreiranja. Ona objašnjava različite vrste znanja, ukazuje na spoljne resurse na ovu temu i pruža pitanja za istraživanje kapaciteta za razmenu znanja u mentorstvu, u okviru vaše organizacije.
Kako biti inkluzivan u mentorstvu
Mentorski profili
Ovaj alat će vam pomoći da se osvrnete na ulogu mentora i mapirate mogućnosti u kojima strukturirani mentorski pristup može da pomogne da se učvrsti mentorska kultura i praksa u vašoj organizaciji/univerzitetu.
Etički kodeks
Vrednost mentorskih programa
Ovaj alat zasvetli prednosti i dodatnu vrednost koju bi mentorski program mogao da ima prilikom izgradnje sinergije između vlade i univerzitetskih institucija. Može se koristiti za inspiraciju i zalaganje za mentorske pristupe na konferencijama, sastancima i predlozima projekata.
Prava pitanja
Programske procedure
Ova alatka prikazuje glavne odgovornosti koordinatora mentorskog programa. Može se koristiti kao Referentni dokument za ulogu koordinatora, kao i prikaz strukture mentorskog programa.
Praktični saveti za koordinatore
Ova alatka je dizajnirana da pomogne koordinatorima da izbegnu neke od uobičajenih zamki u izgradnji mentorskog programa.
Etički kodeks
Pravljenje parova
Ova alatka se radi o pravljenju parova, jednoj od najvažnijih i najsloženijih aktivnosti u mentorskom programu.