„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

MENTORSKI SASTANCI

Isplanirajte svaki mentorski sastanak uz praktične korak-po-korak savete.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

KOLIKO ČESTO SE SASTAJATI?

Uobičajeno je da se učesnici viđaju jednom mesečno. U početku, sastanci se mogu organizovati češće, na svake 2-3 nedelje, dok se mentor i menti ne upoznaju.

KOLIKO DUGO SASTANAK TREBA DA TRAJE?

60 do 120 minuta je dobar vremenski okvir koji omogućava učesnicima da zadrže koncentraciju.

GDE SE SASTAJATI?

Za mesto susreta ne postoji univerzalni recept. Nekim mentorskim parovima više će odgovarati da imaju jedno ustaljeno mesto za sastajanje, dok će drugima biti inspirativnije da menjaju okruženje za razgovore. Nekima će odgovarati da se sastanci odvijaju na „neutralnom” mestu, van radnog prostora mentora ili mentija, dok će drugima biti komfornije u radnom prostoru.

Nekad i šetnja uz razgovor može biti odlično rešenje. Važno je da mesto sastanka bude dovoljno tiho da omogućava neometan razgovor.

DA LI JE MOGUĆE IMATI SASTANAK U VIRTUELNOM OKRUŽENJU?

Za mentorske parove koji ne žive u istom gradu, komunikacija može da se odvija i virtuelno (na primer preko Skype-a, Google Hangouts-a i sličnih platformi).

BELEŽITI ILI NE?

Za mentija je korisno da napravi nekoliko beležaka tokom sastanka, kako bi imao podsetnik na razgovor sa mentorom i mogao da prati svoj razvoj. Mentoru može biti korisno da, dok menti govori, zapiše ideju koja se pojavi ili pitanje koje želi da postavi kako ne bi prekidao diskusiju.

Iako je beleženje korisno, preterano beleženje dovodi do smanjene interakcije.

KONTAKT  IZMEĐU SASTANAKA?

Bilo bi dobro da mentori ohrabre svoje mentije i da se dogovore da ih kontaktiraju i između sesija ako se pojave bilo kakva pitanja ili nedoumice.

KO I KAKO DEFINIŠE TEME ZA SVAKI SASTANAK?

Menti ima prednost pri odlučivanju koja će biti tema sastanka, osim ako unapred nije drugačije dogovoreno.

Dobra praksa je da menti nekoliko dana pred sastanak pošalje e-mail sa željenom temom i na taj način najavi o čemu želi da razgovara sa mentorom. To omogućava mentoru da razmisli o temi i bolje se pripremi, a mentiju da se dodatno fokusira.

ŠTA URADITI NA PRVOM SASTANKU?

Prvi, kao i završni sastanak su posebno objašnjeni na stranici „Mentorski proces”.

Ukoliko ste sada prvi put čuli za mentorstvo, prvo pročitajte ovaj tekst.

Zaronite dublje u značenje mentorskog odnosa, pravila igre, njegove faze i karakteristike.

Istražite i razvijajte vaš mentorski odnos uz primere i predloge alata koje možete da koristite na sastancima