„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Evropski studenti menadžmenta u kulturi upoznali „Kreativno mentorstvo” i našu metodologiju rada

Tokom prošle sedmice tim „Kreativnog mentorstva”, boravio je na Estonskoj akademiji za muziku i pozorište i radio sa master studentima menadžmenta u kulturi iz Talina, Rige i Antverpena.

Od 9. do 14. maja u Talinu održana je Prolećna mentorska akademija koja je okupila više od 30 studenata master studija menadžmenta u kulturi i umetnosti sa Estonske akademije za muziku i pozorište (EMTA), Letonske akademije za kulturu i Univerziteta u Antverpenu. Program akademije imao je za cilj da unapredi razumevanje, znanja, informacije i veštine budućih profesionalaca u oblasti menadžmenta u kulturi o aktuelnim postojećim mentorskim programima u kulturi, potrebi za razvojem metodologije mentorstva u ovom sektoru, kao i uvođenjem formalnije mentorske podrške za mlade profesionalce u umetnosti i kreativnim industrijama u različitim evropskim zemljama.

Predavanja i radionice u okviru akademije vodile su iz „Kreativnog mentorstva” Dragana Jevtić, osnivačica i direktorka „Kreativnog mentorstva” i Tatjana Nikolić, programska saradnica „Kreativnog mentorstva” i istraživačica na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i prof. Anuka JiramaKari Kitsak-Prik sa EMTA, Hanele Kand iz Estonskog pozorišta za mladu publiku, Maria Saiz Santos, prof. ekonomije i preduzetništva na Univerzitetu u Baskiji i Beatriz Plaza, prof. urbane i regionalne ekonomije na Univerzitetu u Baskiji, dr Ieva Zemite i Vita Dumpe sa Letonske akademije za kulturu, kao i dr Anik Šram i Natali Verboven sa Univerziteta u Antverpenu.

Neke od tema o kojima smo razgovarali sa studentima menadžmenta u kulturi iz različitih evropskih zemalja tokom Prolećne mentorske akademije bile su principi i metode mentorstva, izgradnja mentorskog odnosa i etika, razvoj profesionalnog identiteta kroz mentorstvo, pristupačnost, ravnopravnost i raznolikost u sektoru kulture, mentorstvo kao alat razvoja zajednice, postavljanje ciljeva, online mentorstvo i drugo. Tim „Kreativnog mentorstva“ podelio je svoje dosadašnje desetogodišnje iskustvo u kreiranju i realizaciji mentorskog programa namenjenom sektoru kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija i svoje znanje o kvalitetu mentorskih odnosa, preduslovima, benefitima i ograničenjima u mentorstvu.

Prolećna mentorska akademija održana je u okviru evropske inicijative „Reinventing Mentorship in Arts Management“ (REMAM) kojim rukovodi Estonska akademija za muziku i pozorište, a u kojem pored „Kreativnog mentorstva“ učestvuju i Estonsko pozorište za mladu publiku u Talinu, Letonska akademija za kulturu, Univerzitet u Baskiji, i Univerzitet u Antverpenu. Inicijativa se sprovodi uz podršku ERASMUS+ programa Evropske unije.

U toku je priprema zbornika sa primerima različitih relevantnih mentorskih programa u Evropi koji mogu poslužiti kao koristan izvor za one koji su zainteresovani da pokrenu novu mentorsku inicijativu za određenu grupu korisnika i tekstovima autora iz Španije, Estonije, Letonije, Belgije i Srbije o različitim aspektima mentorstva u kulturi. Knjiga će biti objavljena tokom 2023. godine i biće besplatna za online preuzimanje.

Pored toga, „Kreativno mentorstvo” rukovodi razvijanjem dodatnih alata za lični i profesionalni razvoj i koordinaciju, razvoj i negovanje mentorskih odnosa i saradnje i koji će biti na raspolaganju svim zainteresovanima od sledeće godine.