„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

USPEŠNO JE ZAVRŠEN PRVI CIKLUS MENTORSKOG PROGRAMA SGA

Sredinom juna završen je prvi ciklus mentorskog programa koji je organizovala Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA), a u okviru kojeg smo imali zadovoljstvo da tokom tri meseca delimo svoje znanje u oblasti mentorstva u sasvim novom kontekstu. 

Iako se mentorstvo vrlo često primenjuje u gejming industriji kao način da se znanje prenese novim ili mlađim članovima tima, u okviru ovog pilot programa učesnici su imali priliku da se povežu na drugačiji način. Kroz obostranu razmenu znanja upoznali su se sa radom drugih, njima sličnih pojedinaca i timova koji čine inače neveliku gejming zajednicu u Srbiji. 

Kristina Janković, izvršna menadžerka SGA objasnila je zašto su odlučili da kreiraju ovakav program u saradnji sa timom „Kreativnog mentorstva“: „Ovakve stvari dodatno ubrzavaju rast gejming ekosistema, i što je najvrednije – svi benefiti ovakvog načina rada se ne završavaju kada se završe i sastanci mentora i mentija, već su posledice dugoročne i samo se umnožavaju.“ Ona je takođe podvukla da je mentorstvo vrlo važno za sve kreativce, i posebno izazovno za one koji stvaraju u okviru specifične industrije kao što je gejming. 

O benefitima mentorskog programa za lični razvoj, posvedočili su i učesnici. Vladimir Janković iz kompanije Nordeus, koji se ovom prilikom našao u ulozi mentora, istakao je da je mentorski rad bio važan iz nekoliko razloga: „Izašao sam van poznatih okvira ljudi sa kojima radim, stekao vredna nova poznanstva u industriji. Na kraju, ključno je i stavljanje mojih sposobnosti i znanja na test i u drugačiji kontekst, pa je samim tim provera koliko znam i koliko sam sistematski uspeo da prenesem nekom drugom.“ 

Kada su utisci mentija u pitanju, Nikola Josifović, iz kompanije Webelinx je skrenuo pažnju na to koliko su nova saznanja do kojih je došao zahvaljujući mentorskom odnosu, doprinela razvoju samopouzdanja: „Stekao sam veliku sigurnost u sebe, svoja znanja i iskustvo. Takođe sam saznao neke konkretne stvari koje su me zanimale u vezi sa mojom pozicijom i nove pristupe za rešavanje nekih izazova.“ Sa druge strane, Aleksandar Paunović, iz Nordeusa podvukao je važnost mentorske podrške u ovom procesu: „Sve mi je bilo jasno nakon što smo već posle prvih 30 minuta našeg razgovora došli do novog fokusa rada. Mentor mi je skrenuo pažnju na neke mane u mojim razmišljanjima i to mi je dosta značilo za ceo budući rad.“ 

Dragana Jevtić je istakla da je kao fasilitator u ovom programu naučila mnogo: „Svaki ulazak u novu sferu donosi priliku za učenje. Gejming je oblast koja je pored toga što je vrlo kreativna, u velikoj meri i tehnička. Gejming industrija se brzo menja i koristi mnoge alate koje i mi možemo da usvojimo i primenimo u svom radu“. Poseban izazov i novinu za tim „Kreativnog mentorstva“ predstavljao je vremenski okvir, jer je za svega tri meseca trebalo odgovoriti na potrebe učesnika i sprovesti program, a da se pritom ne ugrozi njegov kvalitet. Ipak, i za samo četiri nedelje, učesnici su uspeli da se upoznaju sa prednostima koje ovakav odnos nosi, a pre svega koliko mentorska podrška znači mentiju, ali i timu čiji je on deo. „Pokazalo se da je mentorski program vrlo važan za ovakva zanimanja, jer pored mentorske podrške koja je je ključna za osnaživanje pojedinca, učesnici imaju priliku da razviju i soft skills, koje su nedovoljno u fokusu u ovoj i sličnim oblastima.“

Naredni ciklus SGA mentorskog programa je predviđen za jesen 2021. godine, a mi se radujemo prilici za ponovnu saradnju i osnaživanju još jedne organizacije na putu da mentorstvo usvoji kao stalan princip rada.