„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Deljenjem izazova pred nama, lakše se povezujemo

Ograničenost onlajn formata koji većinski koristimo u okviru hibridne forme VI ciklusa programa, čini umrežavanje i upoznavanje zahtevnijim i izazovnijim nego što bi to bio slučaj prilikom održavanja radionica uživo. Zbog toga smo odlučili da zajedno sa mentijima promislimo načine na koje se možemo kvalitetno povezati čak i kada se komunikacija i zajedničke aktivnosti većinom i odvijaju onlajn. 

Krajem decembra, održana je Networking radionica koju je vodio Relja Dereta, trener komunikacijskih veština, alumnista i dugogodišnji saradnik programa „Kreativno mentorstvo“. Cilj radionice bio je da se mentiji osnaže u neposrednoj komunikaciji i da prepoznaju mogućnosti i prednosti onlajn susreta.

Šta nas sprečava da se upustimo u umrežavanje sa drugima?

Prilika u kojoj je potrebno da se po prvi put direktno obratimo nekome, mnogima od nas izaziva negativne emocije ili dovodi do oklevanja i preispitivanja: Da li smetam? Da li prekidam komunikaciju koja je već uspostavljena sa drugim sagovornikom? Da li je moj nastup previše invazivan? ili nas možda koči pretpostavka o mogućoj reakciji na naše započinjanje razgovora? Iako možemo strpljivo da čekamo trenutak koji procenimo kao pravi, treba da imamo u vidu da je svaka prilika da započnemo komunikaciju sa nekim, ujedno i prilika da pomerimo lične granice i da sami mnogo dobijemo iz te razmene. Ovo je važno da znamo, jer iako okruženje i interakcija nisu isti prilikom onlajn sastanaka, nama se mogu javiti ista pitanja i nesigurnosti koje treba da otklonimo.

U razgovoru sa Reljom, spomenuli smo nekoliko metoda koje mogu biti korisne u uspostavljanju prostora za prijatnu i otvorenu razmenu: 

– Predstavljanje sebe na manje konvencionalan način

Kada smo u prilici da se po prvi put predstavimo, treba da imamo u vidu da iako smo verovatno mnogo puta ponovili čime se bavimo ili koja nam je pozicija ili zaduženje u timu, za osobu sa druge strane su te informacije nove. To nam otvara prostor da o sebi govorimo na kreativniji način i umesto da se predstavimo kao režiser ili fotografkinja, možemo reći da pronalazimo kreativne načine da ispričamo uzbudljivu priču kroz film ili da svojim radom trajno čuvamo trenutke. Pored toga što ovo može biti dobra vežba za kreativnost i promenu vizure na naš posao, vrlo je verovatno da će ovakvo predstavljenje drugoj strani biti mnogo upečatljivije od onog ustaljenog. 

– Deljenje manjih detalja iz svakodnevnog života

Drugi „trik” kojim se možemo poslužiti u postavljanju pozitivne note jeste da na početku sastanka ili konverzacije izdvojimo mali detalj iz svakodnevnog života, koji može pomoći sagovorniku/ci da se poveže sa nama, jer deli neko slično iskustvo. Na primer, na pitanja: Kako je? ili Šta ima novo? Možemo odgovoriti anegdotom ili spomenuti neki novi hobi.

– Osvrt na projekte i ljude sa kojima radimo

Još jedan od načina da se bolje povežemo, jeste da podelimo i  ukratko opišemo na čemu radimo, na primer na šta je neki projekat fokusiran, koja mu je ciljna publika ili da li radimo sa mladima, ili je naš rad okrenut zajednici. Ovako pružamo priliku za postavljanje dodatnih pitanja ili pronalaženje sličnosti koje mogu produbiti razmenu.

– Otkrivajmo zajedno šta možemo da ponudimo i u čemu nam je potrebna pomoć

Razgovorom o tome u čemu smo dobri ili za šta osećamo da možemo drugima da pružimo podršku, stvaramo piliku za potencijalnu saradnju, prijateljstvo ili nove perspektive. Ovaj efekat će biti još veći ukoliko se dotaknemo i segmenata koji nam predstavljaju izazov i oko kojih nam je potrebna pomoć – na taj način i sagovorniku/ci pružamo priliku da nam pomoć ponudi, ali i da sam/a osvesti šta je ono u čemu bi pomoć bila značajna ili šta oni sami mogu da ponude. 

Međutim, moguće je da i pored naše dobre volje i truda na početku ne vidimo priliku za zajedničku saradnju, to nije razlog za odustajanje, već prilika za razmenu iskustava i perspektiva. 

Na kraju, iako onlajn komunikacija može biti iscrpljujuća i izazovna, mada veoma efikasna, vrlo je važno da ne izgubimo iz vida faktore koje je Relja posebno istakao: “Onlajn komunikacija može da skrati određene korake i poštedi nas potencijalne neprijatnosti pri prvom susretu. Sve je ovo deo šireg procesa koji treba da nas pripremi bolje za susrete koji nam predstoje i da koraci koje sada učinimo, bez obzira na ograničenost, mogu napraviti veliku razliku i susrete uživo učiniti bliskijima i prijatnijima, kada do njih dođe”.