„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

VERA U IDEJU NAJBOLJI GARANT ZA PODRŠKU

U okviru debatno-edukativnog programa „Kreativnog mentorstva“ u četvrtak 27. septembra od 18h u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti održan je razgovor na temu finansiranja kulture i umetnosti iz ugla donatora i sponzora.

Učesnici razgovora bili su:

Tijana Jugović, Public Affairs Office, Ambasada SAD

Joachim Waern, zamenik ambasadora, Ambasada Švedske

Jean Baptiste Cuzin, direktor Francuskog instituta u Srbiji

Aleksandra Đorđević, Ministarstvo kulture i informisanja

Jovana Paljić, Community Affairs Coca Cola Hellenic

Razgovor je moderirala Ivana Jovanović Arsić, menadžerka u kulturi, predsednica udruženja „Kulturis“ i alumnistkinja „Kreativnog mentorstva“.

Zahvaljujemo se svim učesnicima ovog razgovora na informacijama i iskustvu koje su podelili sa nama, publici koja je prisustvovala i učestvovala u razgovoru, a posebno se zahvaljujemo i Univerzitetu umetnosti na ustupljenom prostoru.

Imali smo čast da događaj otvori Rektor Univerziteta umetosti, prof. Mileta Prodanović, a potom je gostima dobrodošlicu poželela Dragana Jevtić, osnivač i predsednica “Kreativnog mentorstva”.

Zamenik ambasadora Švedske Joachim Waern istakao je da je Ambasadi važno da u upitu za podršku vidi duboko interesovanje i veru u ideju, i da se ovo vrednuje jednako kao održivost projekta ili planirani budžet.

Jovana Paljić iz Coca Cola Hellenic informisala je prisutne da ova kompanija ima stalno otvoren konkurs za podršku, a da su projekti iz kulture uvek interesantni za razmatranje. Svi projekti i zahtevi upućeni preko njihovog sajta su procesuirani i na svaki daju odgovor, a tim putem i mapiraju i povezuju se sa organizacijama i projektima sa kojima misle da će moći da sarađuju i u budućnosti.

Tijana Jugović iz Ambasade SAD u Beogradu skrenula nam je pažnju na konciznost i jasno komuniciranje ideje – ukoliko u prvih desetak rečenica projekta nije jasno šta želimo da postignemo, mala je verovatnoća da će projekat biti dalje procesuiran, posebno jer treba da ga odobravaju i oni koji nisu upoznati sa lokalnim kontekstom u Srbiji.

Aleksandra Đorđević iz Ministarstva kulture Srbije je ovo potvrdila, ali i podvukla značaj uključivanja stručnjaka (u slučaju projekata za i sa društveno osetljivim grupama), kao i intersektorskih partnerstava.  

Za razliku od ovih institucija i kompanija, Francuski institut nema konkurse već sa lokalnim partnerima uspostavljaju dugoročnu saradnju. Za mogućnost podrške ključno je između ostalog i kontaktirati FI pre kraja tekuće godine sa upitom za saradnju u sledećoj.

Izveštaji i evaulacije programa bitno utiču na nastavak saradnje sa ovim institucijama i svaka od njih ima svoje specifične procese za procenu uspešnosti projekta, od tradicionalnih izveštaja do merenja uticaja na medijsku i širu javnost finansiranog projekta.

Jedan od zaključaka razgovora je da ove institucije i organizacije podržavaju i cene ne samo tradicionalne kulturne manifestacije u Srbiji, već i nove, tek nastale projekte koje pokušavaju u skladu sa svojim mogućnostima da mapiraju tokom cele godine, što je ohrabrujuće!

U drugom delu razgovora bilo nam je zadovoljstvo što je publika uzela aktivno učešće te smo čuli više o mogućnostima za podršku filmskoj produkciji, projektima u oblasti kulturnog nasleđa, start-up ovima i drugom.

Važni linkovi:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi

https://rs.usembassy.gov/education-culture/grants-programs/

https://rs.usembassy.gov/education-culture/exchange-programs/

http://www.institutfrancais.rs/category/profesionalci/

https://rs.coca-colahellenic.com/rs/naše-aktivnosti/formular-za-sponzorstva-i-donacije/

https://www.swedenabroad.se/en/embassies/serbia-belgrade/

U nastavku možete pogledati  fotografije i preslušati audio snimak celokupnog toka razgovora.

Drugi ugao - Finansiranje kulture i umetnosti iz ugla donatora i sponzora