„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

ZAŠTO SU NEFORMALNE KONSULTACIJE VAŽAN DEO JEDNOG MENTORSKOG PROGRAMA?

Sastavni deo mentorskih jednogodišnjih programa koje sprovodi organizacija Kreativno mentorstvo, pored individualnih sastanaka mentorskih parova i grupnih radionica, su i neformalna okupljanja (konsultacije) svih mentija i mentora, koje služe kao odličan orijentir da učesnici podele među sobom svoja dosadašnja iskustva rada sa svojom mentorkom ili mentijem, kao i da se dodatno povežu i upoznaju. Kroz tu razmenu iskustava na ovakvim konsultacijama, grupa se dodatno povezuje i osnažuje, što predstavlja jedan važan segment mentorskog programa.

Photo: Vladimir Opsenica

Sredinom marta 2024. godine, u sklopu mentorskog programa za Kreativne Lidere koji je podržan od strane British Council-a, održane su prve konsultacije sa mentorima i prve konsultacije sa mentijima, kroz dva odvojena okupljanja. Onlaj konsultacije su zakazane nakon tri meseca zajedničkog rada u mentorskim parovima, kako bi se pored zajedničkih programskih radionica ponudila i individualno prilagođena podrška svim učesnicima našeg programa.

Odvojena okupljanja sa mentorima i sa mentijima su bile odlična prilika da se podstakne razmena mentorskih iskustva i zadovoljstva u odnosu na njihove uloge, odgovori na potencijalna pitanja i nedoumice pojedinačno, te podstakne inspiracija i motivacija za budući mentorski rad i snažnije povezivanje u okviru programa. Ono što je učesnicima bilo od posebnog značaja jeste i dodatna mogućnost za vršnjačko učenje i razmenu nedoumica, praksi i saveta vezanih za svakodnevne izazove sa kojima se suočavaju na profesionalnom i ličnom nivou.

Photo: Vladimir Opsenica

Tim Kreativnog mentorstva posebno raduje aktivno učešće svih mentija/ki i mentora/ki tokom konsultacija, kao i iskazivanje izrazitog zadovoljstva, interesovanja i svesnost o važnosti mentorstva kao alata za profesionalni i lični razvoj. Još jednom, shodno uvidu u dosadašnji rad mentorskih parova, dokazano je da mentorstvo zaista pravi promenu i napredak! Neki od učesnika su naveli na konsultacijama da je mentorski proces čak i važniji od samog ostvarenja postavljenog cilja. Tokom procesa mnogo više osvestimo i naučimo – o sebi, našim ciljevima i veštinama, o oblastima u kojim delujemo i promenama koje želimo napraviti.

Mentorski program za Kreativne lidere sprovodi tim Kreativnog mentorstva, a podržan je od strane British Council-a u sklopu projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs). CC4WBs projekat je finansiran od strane Evropske unije i ima za cilj podsticanje dijaloga na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora za povećani društveno-ekonomski uticaj.