„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Transformacija regiona u vreme nove normalnosti: Prve aktivnosti u okviru online nastavka programa

Posle pauze koju smo bili prinuđeni da napravimo usled globane pandemije, ponovo smo se sastali sa učesnicima programa „Transforming the Region One Conversation at A Time – Inspiring Youth Cultural Cooperation“, prvog regionalnog programa koji Kreativno mentorstvo“ sprovodi. U utorak, 25. avgusta, učesnici su imali priliku da se ponovo sastanu, razgovaraju i popiju „onlajn kafu“ u okviru manje formalnog susreta. Usled izmenjenih okolnosti, potrebno je preistpitati dinamiku i aktivnosti koje su isprva isplanirane, ali i postaviti nove ciljeve. 

Iako je kontekst planiranih aktivnosti promenjen – radionice, susreti sa mentorima i međusobno povezivanje učesnika tokom studijskih izleta u Albaniji, Bosni i Srbiji – mi smo program za preostali deo projekta uspešno prilagodili. Sve aktivnosti će se odvijati onlajn, od radionica to saradnje između učesnika i mentora. Veoma nam je drago što nam je Regionalna kancelarija za omladinsku saradnju (RYCO) pružila podršku da osiguramo i olakšamo ovaj prelazak svim učesnicima kako za rad u timovima od troje (jedan učesnik iz Srbije, jedan iz Bosne i jedan iz Albanije), tako i za rad sa mentorima koji su im dodeljeni.

Iako novi kontekst može biti izazovan i demotivišuć, radujemo se što možemo da osigurano priliku i porstor za kretaivno izražavanje mladih kroz razmenu sa svojim vršnjacima, iskusnim mentorima i onlajn radionicama. Kako bismo postavili osnovu za dalji rad, održana je prva online radionica u okviru ovog projekta. Radionicu je vodio Relja Dereta, alumi menti, mentor u aktuelnom ciklusu programa, jedan od edukativnih partnera i član Savetodavnog odbora „Kreativnog mentorstva“. Relja je pomogao učesnicima da izraze svoje utiske, potrebe i očekivanja u vezi sa projektom u “novoj normalnosti”, ali ih je i posavetovao kako da se najlakše izbore sa situacijom u kojoj se svi nalazimo. 

Iako ovaj novi kontekst zahteva gotovo svakodnevno prilagođavanje i mnoge stvari su nesigurne, ideja da ovaj projekat pruža mogućnost za jačanje omladinske saradnje i dijalog, ostaje neizmenjena. Šta više, ovaj „novi početak“ nas ohrabruje da nastavimo da radimo sa učesnicima i da orgnanizujemo nove aktivnosti uprkos uslovima.