„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

KOLIKO JE ŽENSKO KULTURNO NASLEĐE?

Godina 2018. proglašena je Evropskom godinom kulturnog nasleđa te smo ovaj povod iskoristili da  saznamo Koliko je žensko kulturno nasleđe?

Zajedno sa koleginicama iz mentorskog programa “Podeli svoje znanje” poslednje subote u avgustu razgovarali smo sa sjajnim i stručnim ženama na ovu temu, sa osvrtom na kulturno nasleđe u Srbiji, muzeje i izložbe koji pokušavaju da očuvaju i ožive i alternativne / ženske, a ne samo dominantne / patrijarhalne istorije, na žensko liderstvo i uticaj u sektoru nasleđa i tradicije, kao i na zaboravljene žene koje su obeležile našu prošlost, rušile ondašnje tabue i bile pionirke u određenim oblastima i poduhvatima.

Kao uvod u razgovor, učesnice, mentorke i alumnistkinje oba programa prošetale su Novim grobljem uz priču o poznatim i važnim ženama iz istorije Srbije i Jugoslavije, koje tamo počivaju: Nadeždi Petrović, Anici Savić Rebac, Katarini Ivanović, Milunki Savić, Katarini Milovuk, Dragi Ljočić, Milici Krstić i mnogim drugim. Poseta je omogućena zahvaljujući Beogradskim grobljima, a turu je vodila dr Violeta Obrenović.

U razgovoru na temu “Koliko žensko je kulturno nasleđe” koji je usledio u UK Parobrod učestvovale su:

Razgovor je moderirala dr Milena Jokanović, istoričarka umetnosti i menadžerka u kulturi.

Sve ove koleginice su alumnistkinje programa “Kreativno mentorstvo”, neke su u našem programu učestvovale kao mentiji, a neke kao mentorke, i bilo nam je zadovoljstvo što su prihvatile naš poziv da podele svoje znanje sa učesnicama i mentorkama naša dva mentorska programa ovom prilikom.

Naša istorija zanemaruje postignuća i delovanje žena, s obzirom na patrijarhalno društvo u kojem su živele i u kojem mi danas živimo. Izuzetak je donekle doprinos žena u narodno oslobodilačkim borbama tokom drugog svetskog rada, dok se njihov doprinos kulturi, umetnosti i nauci zaboravlja. Umetnički projekat jedne od sagovornica, dr Aleksandre Jovanić, koji je izvela u koautorstvu sa Čarnom Manojlović “Hrabre žene putuju kroz vreme” upravo pokušava da izmeni ovu sliku naše istorije i predstavlja žene značajne za naše kulturno nasleđe, te skreće pažnju na postignuća iz njihovog života. Za upoznavanje sa ovim projektom obavezno posetite veb sajt http://hrabrezene.com.

Dr Katarina Živanović, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije skrenula je pažnju na izložbu “Ženska strana” otvorenu u Muzeju Jugoslavije 2010. godine, koja je tretirala pitanje ženske emancipacije u periodu od 1940. do 1960. godine, kao i na čitav niz sličnih izložbi koje su uticale na razvoj stalne postavke ovog muzeja, na kojoj se radi prethodnih 10 godina.

Helena Hiršenberger, doktorantkinja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu je istakla da se prema statistikama broj žena u nauci povećava, ali da je mali broj žena na rukovodećim pozicijama, čak i u obrazovnim institucijama, gde je njihov broj znatno veći od muških kolega. Učešće žena u njenom konzervatorskom timu je 70% ali teme i predmeti koje obrađuju nisu rodno određeni pa se tu ne može dati neki podatak o interpretaciji prema ženskom kulturnom nasleđu.

Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja u Beogradu osvrnula se na nedavno otvaranje Narodnog muzeja i na njihove planove u cilju skretanja pažnje i na žensko kulturno nasleđe kroz redovne programe, izložbe i vođenja publike.

Publika je bila zainteresovana da čuje više o tome na koji se način u muzejima, stalnim postavkama ali i posebnim izložbama, programima i vođenjima skreće pažnja na žensko nasleđe. Sa druge strane, da li je ovo uopšte dobar termin, ili on ipak odbija deo potencijalne publike, posetilaca, sagovornika među muškarcima? Na ova i druga postavljena pitanja saznajte odgovore slušajući snimak diskusije na Mixcloud kanalu programa “Kreativno mentorstvo”!

Zahvaljujemo se svim učesnicama u ovoj diskusiji i programu “Podeli svoje znanje” na mogućnosti da skrenemo pažnju na ovu značajnu i važnu temu. Više o programu “Podeli svoje znanje” sa kojim smo partnerski organizovali ovaj događaj možete saznati putem njihovog veb sajta ili fejsbuk stranice, koju vam preporučujemo da pratite.

http://www.emins.org/podeli-svoje-znanje/

www.facebook.com/ProgramMentorstva/

Razgovor na temu: "Koliko je žensko kulturno nasleđe"