„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Između slobode i prekarnosti – Radnici i radnice u kulturi u potrazi za (ne)stalnim poslom

“Srbija je zemlja kreativnih ljudi i to što smo kreativni je naša šansa. Tu kreativnost treba podsticati i podstrekivati. Kreativna industrija je najbrže rastući sektor u zemlji u kojoj najveći broj zaposlenih ima od 25 do 44 godine. Država je konačno prepoznala taj sektor. On ima ključnu ulogu u formiranji novih generacija, kao i razvoju turizma i rebrendiranju Srbije, ulogu u promociji naše zemlje kao kreativne i inovativne destinacije. Prednost ove industrije je da zadržava mlade ljude u Srbiji, želimo i i one koji su već otišli da pozovemo da se vrate i započnu poslovanje. Želimo i da stranci dođu ovde i započnu poslovanje. Zadatak i obaveza Vlade je da im obezbedi uslove. Ja se na to obavezujem i dajem reč da će ova vlada to da uradi  “ reči su predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na otvaranju nedavno održane konferencije Kreativna Srbija

 

Prvi u nizu planiranih debatno-edukativnih događaja u 2018. u organizaciji programa Kreativno mentorstvo” biće organizovan u subotu 31. marta od 18h u prostoru Artget galerije, Kulturnog centra Beograd. Ovim programom otvaramo ciklus dešavanja na kojima ćemo se uz pomoć sagovornika iz pomenutog kreativnog i kulturnog sektora Srbije  baviti problemima sa kojima se danas suočava ovaj sektor. Prva tema koju ćemo pokušati da započnemo uz pomoć naših sagovornika je transformacija načina i forme rada u kulturi.

Klizno radno vreme, rad noću, vikendom; rad od kuće, iz hotela, sa aerodroma, iz parka; globalni honorari, globalna konkurencija; rad bez ugovora, s kratkim ugovorima, honorarni rad, projektni rad, rad preko interneta; česta promena poslodavaca, nestanak sindikata i stalno traganje za poslom; kontinuirano obrazovanje, dokvalifikacija, prekvalifikacija.

Svi ovi fenomeni deo su novog globalnog post-fordističkog sistema proizvodnje. Iako se ova transformacija izvorno vezuje za bogate zemlje sveta i servisne industrije, ovakav sistem rada sada već obuhvata ceo svet i sve oblasti rada uključujući i sve one koji rade u kreativnom i kulturnom sektoru u Srbiji.

Kako razumeti ove promene? Da li ove promene donose nove slobode ili nove oblike (fl)eksploatacije kulturnjacima? Ko od ovih promena profitira, a ko gubi? Koje lične i kolektivne strategije su moguće, a koje prisutne u baratanju sa ovom situacijom?

O ovim pitanjima, razgovaraćemo sa dr Milenom Dragićević Šešić, šeficom Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu; Marijanom Cvetković ko-osnivačicom Stanice – servisa za savremeni ples i Kondenz festivala; Markom Radenkovićem osnivačem kreativnog haba Nova Iskra i Olgom Svobodom direktorkom kompanije GI group HR solutions u Srbiji.

Razgovor vodi docent dr Goran Tomka, kulturolog.

Ovaj program realizujemo u partnerstvu sa Kulturnim centrom Beograda.

Pokrovitelji četvrtog ciklusa “Kreativnog mentorstva” za sada su MEDICON, Titan Cementara Kosjerić, Coca Cola Hellenic, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ERSTE banka, Ambasada Švedske u Beogradu i Francuski institut u Srbiji. Naši partneri su Gi Group HR Solutions, Nova Iskra, Mokrin House, štamparija Vizartis, EPIC ASSISTANTS, Designed.rs i drugi.

Facebook event možete pratiti na ovom linku.