„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

IZABRANI NOVI ČLANOVI SAVETODAVNOG ODBORA „KREATIVNOG MENTORSTVA“

Tokom poslednjeg vikenda u maju održan je šesti godišnji sastanak Savetodavnog odbora “Kreativnog mentorstva” u Mokrin House-u. Savetodavni odbor programa čine inostrani i domaći stručnjaci i profesionalci u različitim oblastima: kulturni menadžment i politika, kulturno nasleđe i kreativne industrije; obrazovanje, mentorstvo i ljudski resursi; međunarodna kulturna saradnja i diplomatija; biznis, marketing i drugim.

Do ovog trenutka Savetodavni odbor “Kreativnog mentorstva” činilo je 8 stručnjaka iz Srbije, Slovenije, Švedske i Velike Britanije. Mandat je istekao Marie Vila, preduzetnici i biznis konsultantkinji iz Švedske koja radi na razvoju lokalnog i gastronomskog turizma u Albaniji, i dr Mileni Dragićević Šešić, redovnoj profesorki Univerziteta umetnosti.

Na upravo održanom sastanku u Savetodavni odbor pozvano je i primljeno četvoro novih članova i članica:  Philipp Dietachmair, Larisa Halilović, Relja Dereta i dr Višnja Kisić. Čast nam je što su kolege i koleginice prihvatili naš poziv i pridružili se ovoj avanturi!

Philipp Dietachmair je kulturni radnik iz Austrije, već skoro dve decenije angažovan u Evropskoj kulturnoj fondaciji (ECF) sa sedištem u Amsterdamu, trenutno na poziciji Menadžera programa. Filip je studirao istoriju i istoriju umetnosti u Beču i menadžment umetnosti u Utrehtu. Pre nego što se preselio za Holandiju, Filip se bavio projektima visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i organizovao kulturna dešavanja u posleratnom Sarajevu. Otkada se pridružio timu ECF-a, radio je na programima jačanja kapaciteta kulturnih inicijativa u zemljama u okruženju EU (na Balkanu, u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belarusiji, Turskoj i arapskom mediteranskom regionu). U saradnji sa organizacijom MitOst iz Berlina kreirao je program prekogranične kulturne saradnje TANDEM. U partnerstvu sa Gete Institutom iz Brisela, Filip trenutno koordinira globalni edukativni program liderstva u kulturi za Platformu kulturne diplomatije Evropske unije. Bio je uključen u  veliki broj terenskih instraživanja i izdavačkih projekata koji su ispitivali ulogu umetnosti i nezavisne kulture u razvoju civilnog društva i međunarodne saradnje, među kojima je i nedavno objavljena The Art of Civil Action – Political Space and Cultural Dissent. Živi i radi u Amsterdamu.

Larisa Halilović je međunarodni stručnjak, govornik i konsultant sa više od 20 godina iskustva u menadžmentu, liderstvu i profesionalnom razvoju. Studirala je na Kembridžu u UK i na Novom Zelandu u oblasti obrazovanja odraslih, lingvistike i psihologije. Ona je kouč i mentor prema Britanskoj školi koučinga. Kroz rad na Zapadnom Balkanu poslednjih 16 godina, Larisa je predvodila važne projekte u oblasti obrazovanja, društvenog razvoja i kulture. Učestvovala je u globalnom pilot projektu Blended Learning 2004-2006, koji je razvijao učenje na daljinu i upotrebu digitalnih tehnologija za obrazovanje u udaljenim lokacijama pre masovne upotrebe smartfona i stabilnih internet konekcija. Trenutno je direktor međunarodnog pilot projekta Digitani gradovi, koji se primenjuje u 6 zemalja Zapadnog Balkana i u Velikog Britaniji, i direktor British Council-a u Bosni i Hercegovini. Larisa je nedavno osmislila i razvila tailor-made program za organizacioni razvoj u domenu emocionalne inteligencije, komunikacija i etike u radu. Živi i radi u Sarajevu.

Relja Dereta je bio učesnik prve generacije “Kreativnog mentorstva”, nakon čega je postao partner programa, a potom i mentor u III generaciji 2016 / 2017. godine. Jedan je od osnivača i direktor firme Epic Assistants, sa preko 10 godina rada kao konsultant i trener prezentacijskih i komunikacijskih veština. Savetuje svetske eksperte, menadžere, naučnike, predavače, kreativne radnike i druge u formulisanju njihovih ideja. Individualno je radio sa preko 400 govornika, od toga preko stotinu na TEDx konferencijama. U periodu 2010-2015. radio je kao instruktor i koordinator projekata u Institutu Tango Natural, doprinevši da organizacija izraste u najveću ovog tipa u Evropi, kao i jednu od najvećih na svetu. Bio je i koordinator Škole aktivizma, kroz koju su stotine mladih usvojili veštine aktivizma i organizovali brojne projekte. Relja je trenutno i član Upravnog odbora Građanskih inicijativa. Živi i radi u Beogradu.

Dr Višnja Kisić je suosnivačica programa “Kreativno mentorstvo” i menadžerka za razvoj i edukaciju programa od 2012. godine, i strastvena zagovornica mentorstva, kontinuiranog učenja, deljenja i saradnji. Po obrazovanju je istoričarka umetnosti, master kulturne politike i menadžmenta, i doktor nauka studija nasleđa, aktivna istovremeno kao istraživač, praktičar i edukator. Fokus njenih istraživanja i ekspertize su politike, političnost i društvena uloga nasleđa i kulture. Docentkinja je na Fakultetu za sport i turizam, predavač na UNESCO MA programu za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnostiu Beogradu, gostujući predavač na Univerzitetu Lion 2 (Francuska), Univerzitetu Upsala (Švedska) i Akademiji kulturnog menadžmenta Gete Instituta. Članica je timova, trener i konsultant u programima edukacije i stručnog usavršavanja Balkanske muzejske mreže, Mreže za nasleđe Jugoistočne Evrope, Međunarodnog saveta za muzeja, Evropske baštinske asocijacije, Regionalnog saveta za saradnju, Evropa Nostre i drugih. Od 2011. aktivna je u civilnom sektoru u kulturi, kao generalna sekretarka Evropa Nostre za Srbiju, najveće evropske mreže za kulturno nasleđe, gde je autorka i menadžerka brojnih projekata upravljanja, razvoja i interpretacije kulturnog nasleđa zasnovanih na participativnom pristupu i angažovanju lokalnih zajednica. Dobitnica je nagrade Narodnog muzeja 2009. i evropske nagrade za kulturnu politiku CPRA 2013 za svoja istraživanja. Živi i radina Fruškoj gori.

Izuzetno smo zadovoljni što će Višnja nastaviti svoj angažman i podršku “Kreativnom mentorstvu” na ovaj način i zahvalni za svo uloženo vreme, energiju i trud koji su doveli do “Kreativnog mentorstva” kakav je danas.

Mandat novoizabranih članova i članica Odbora traje tri godine, do 2021. godine. Savetodavni odbor programa sada ima ukupno 10 članova, pored pomenutih to su: Slavica Marković Sandić, koordinator za kulturu i informisanje Ambasade Švedske u Beogradu, Marko Radenković, generalni menadžer Nove Iskre, Branimir Brkljač, osnivač Terra Panonice i Mokrin House-a, Karen Knight, britanski stručnjak za kulturno nasleđe, Helene Larsson Pousette, nekadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, te Toni O`Brajan, doskorašnj direktor British Councila za Zapadni Balkan kao predsedavajući Savetodavnog odbora.

Istom prilikom, osnovan je Počasni odbor “Kreativnog mentorstva” i prof. Milena Dragićević Šešić izabrana je za njegovu prvu predsednicu. Dr Milena Dragićević Šešić je redovna profesorka Univerziteta umetnosti i jedan od najvećih stručnjaka za kulturnu politiku u regionu. Ponovo je izabrana za direktorku Instituta za film, pozorište, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti, a nominovana je za Srpsku akademiju nauka i umetnosti. Autorka je brojnih knjiga i studija prevedenih na 15 jezika; međunarodni predavač o kulturnoj politici i menadžmentu; konsultantkinja i stručnjakinja u oblasti u kulturne politike i menadžmenta često angažovana od strane Evropske fondacije za kulturu, Saveta Evrope, UNESCO, Fondacija Marcel Hicter, Pro Helvetia, British Council-a i drugih.

Zahvaljujemo se svim članovima i članicama Savetodavnog odbora na velikoj podršci koju pro bono pružaju našem programu. Kvalitet “Kreativnog mentorstva” se njihovim znanjem, iskustvom, idejama i posvećenošću konstantno unapređuje i razvija i njihov doprinos je nemerljiv. Veliko hvala na još jednoj godini izuzetnog gostoprimstva koje nam ukazuje Mokrin House na čelu sa Branimirom Brkljačom, dugogodišnjim prijateljem i partnerom “Kreativnog mentorstva”.