„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

SREDNJOROČNO OKUPLJANJE UČESNIKA MENTORSKOG PROGRAMA ZA KREATIVNE LIDERE: Osvrt na dosadašnji i planiranje budućeg rada

Nakon šest meseci mentorskog rada, učesnici i učesnice mentorskog programa za Kreativne Lidere su se, 18. i 19. maja 2024. godine, ponovo okupili uživo u Beogradu! Ciljevi Srednjoročne radionice bili su osvrt na mentorski proces i mentorske odnose u proteklom periodu, kao i motivisanje za budući mentorski rad, planiranje budućih koraka i inspirisanje učesnika da razmisle o novim i prilagođenim načinima za zajednički rad pored mesečnih razgovora i sastanaka u mentorskom paru.

Mentorski program za Kreativne Lidere podržava British Council u okviru projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs) koji je finansiran od strane Evropske unije i ima za cilj podsticanje dijaloga na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora za povećani društveno-ekonomski uticaj.

Osvrt na rad prvih šest meseci

Dragana Jevtić, direktorka i osnivačica organizacije Kreativno mentorstvo, na početku okupljanja u subotu odgovorila je na pitanja iz evaluacije koju su učesnici popunjavali pre dolaska na srednjoročno okupljanje kako bi sumirali svoje utiske iz prvih šest meseci učešća u programu. Naglasila je još jednom važnost redovnog prisustva na mentorskim sastancima i podsetila učesnike na značaj kontinuirane komunikacije sa mentorima, te postavljanje jasnih ciljeva za naredni period.

Foto: Tanja Drobnjak

Dragana je govorila i o Alumni mreži Kreativnog mentorstva, zašto je važna pripadnost ovakvoj fenomenalnoj mreži koju čine pojedinci istomišljenika i koja otvara prostor za potencijalne buduće saradnje. Aktivno učešće i umrežavanje sa ostalim članovima mreže Kreativnog mentorstva je ključ uspeha i napretka, jer se zajedničkom razmenom iskustava i znanja mogu postići još veći rezultati.

Radionice i aktivnosti

Larisa Halilović, ekspertkinja iz oblasti učenja i razvoja, i predsedavajuća Savetodavnog odbora Kreativnog mentorstva, u subotu 18. maja, održala je radionicu pod nazivom „Osnovne vrednosti“. Tokom radionice, Larisa je postavila pitanja učesnicima koliko preispituju svoje osnovne vrednosti (core values). Neka od ključnih pitanja bila su: „Šta je srž vas kao osobe?“ , „Šta vam je zaista važno?“ , „Šta nije predmet pregovora?“ , „Šta vas posebno nervira?“ i „Šta je to zbog čega ste impulsivni?“. Učesnici su imali priliku da se dublje zamisle nad svojim vrednostima i prioritetima, što je dovelo do introspektivnih i smisaonih diskusija.

Neki od odgovora na pitanje o osnovim vrednostima bili su: iskrenost, odgovornost i posvećenost, što je pokazatelj da učesnice i učesnici dele iste i slične vrednosti. Larisa je istakla važnost razumevanja i priznavanja ovih vrednosti kao temelja za lični i profesionalni rast. Radionica je završena sa zajedničkim zaključkom da je jasno definisanje i redovno preispitivanje svojih osnovnih vrednosti ključ za dugoročnu motivaciju i uspeh u bilo kom poduhvatu.

Foto: Tanja Drobnjak

Druga radionica koju je u subotu održala Dragana Jevtić bila je posvećena važnosti povratnih informacija (feedback). Tokom ove radionice, Dragana je naglasila važnost povratnih informacija i odvojila prostor za mentorske parove da vežbaju davanje i primanje povratnih informacija koristeći pripremljene alate za refleksiju kako bi imali što otvoreniji i kvalitetniji mentorski odnos u drugom delu mentorskog programa. Kroz ovu vežbu, mentorski parovi su bili u mogućnosti da prepoznaju svoja dostignuća, identifikuju oblasti za poboljšanje i postave jasne ciljeve za budući rad.

Svetlana Stefanović, Michael Bird i Tamara Marković preneli su svoja iskustva, izrazili koliko im znači uloga mentora i istakli da kroz ovaj mentorski proces i oni mnogo uče. Naglasili su da je mentorski odnos dvosmjeran proces, te da kroz interakciju sa mentijima i oni nastavljaju rasti, stiču nova znanja i razvijaju dodatno svoju empatiju i razumijevanje.

Svi prisutni mentiji i mentijke su se složili u tome koliko im je celokupni mentorski proces značajan, inspirativan i podržavajući. Istakli su da zaista cene to što imaju siguran prostor za postizanje svojih ciljeva, posebno u okvirima koncepta mentorstva, okruženi sjajnim ljudima i neverovatnom energijom.

Sa ciljem da se grupa još više i bolje poveže, prvi dan je završen radionicom na temu umrežavanja (networking) koju je održao Relja Dereta – trener u oblasti komunikacija i javnog nastupa, te član Savetodavnog odbora Kreativnog Mentorstva. Tokom ove radionice, učesnici su imali priliku da unaprede svoje veštine saradnje i povezivanja i kroz brže, strukturisane razgovore sa različitim članovima grupe bolje upoznaju jedni druge, razmene ideje i iskustva, te izgrade čvršće profesionalne i lične veze. Ova aktivnost doprinela je produbljivanju dinamične i kohezivne atmosfere, što je ključno za uspeh mentorskog programa.

Foto: Tanja Drobnjak

Larisa Halilović je u okviru Srednjoročnog okupljanja održala i radionicu „Oblikovanje naših ciljeva“ („Shaping our Goals“), koju je započela predstavljanjem VUCA sveta. VUCA akronim obuhvata:

  • NEPREDVIDIVOST (Volatility): Označava brzinu promena i njihovu nepredvidivost.
  • NESIGURNOST (Uncertainty): Odnosi se na nedostatak predvidljivosti budućih događaja i ishoda.
  • KOMPLEKSNOST (Complexity): Označava višestruke, međusobno povezane faktore koji otežavaju donošenje odluka.
  • NEDEFINISANOST (Ambiguity): Odnosi se na situacije u kojima informacije mogu biti protivrečne ili nejasne.

Larisa je objasnila kako ovi principi utiču na savremeni svet i poslovno okruženje i ujedno naglasila važnost prilagođavanja i fleksibilnosti u takvim uslovima. Neka od pitanja koja je Larisa postavila učesnicima bila su: „O čemu treba da razmišljam i šta treba da zamislim?“, „Koje pravce treba da istražim i razmotrim?“, „Šta bih voleo/la bolje da razumem?“ i „Na šta bih voleo/la da dobijem jasnije odgovore?“. Ova pitanja su imala za cilj da učesnici duboko razmisle o svojim ciljevima, vrednostima i pravcima razvoja.

Foto: Tanja Drobnjak

Drugog dana, učesnici su imali priliku da rade sa svojim mentorima jedan na jedan. Nakon individualnih sesija mentorskih parova, zajednička panel diskusija kao završna sesija pružila je dodatnu priliku za razmenu iskustava, kolektivno učenje, naglašavanje korisnosti kreiranih mentorskih alata, te jačanje inspiracije i motivacije za budući mentorski rad.

Srednjoročno okupljanje završeno je inspirativnom “Street Art” turom koju je vodila Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade. Kroz turu od Rajićeve ulice do Brankovog mosta, učesnici su saznali zanimljive stvari o počecima street art scene u Beogradu i Srbiji, njenom razvoju i uticaju društveno-sociološkog konteksta.