„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

PROMENA PERSPEKTIVE JE DOBRA – INTERVJU BILJANE BRANKOVIĆ I VERONIKE TASIĆ VUŠUROVIĆ ZA PORTAL DESIGNED.RS

Prenosimo vam prvi iz serije intervjua u kojima će portal Designed.rs predstaviti neke od naših mentorskih parova IV generacije. Zahvaljujemo im se za ukazanu priliku da širu publiku upoznamo sa našim programom i po našem skromnom mišljenju, fantastičnom IV generacijom programa „Kreativno mentorstvo“. Celokupni tekst možete naći na portalu designed.rs.

Veronika Tasić Vušurović – mentorka

Veronika Tasić Vušurović je izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija. Entuzijasta za upotrebu digitalnih tehnologija i odnose sa klijentima, savetnica za dugoročni razvoj kompanija i bolje upravljanje. Sarađivala je sa rukovodstvom najvećih kompanija i institucija u jugoistočnoj Evropi na definisanju njihovih strateških ciljeva i implementaciji programa. Radila sa kompanijama iz oblasti bankarstva, telekomunikacija, prerade hrane i maloprodaje, ali i sa brojnim ministarstvima i kompanijama u državnom vlasništvu. Radila i na projektima UNICEF-a u oblasti zaštite dece i promocije mladih.

Da li možete da nam pojasnite kako je nastala Inicijativa Digitalna Srbija, čime se bavi i koja je vaša uloga u okviru inicijative?

Inicijativu je osnovalo devet kompanija i organizacije koje veruju da Srbija može da postane jedna od vodećih digitalnih ekonomija ukoliko se na vreme digitalno transformiše. Glavne oblasti našeg rada su obrazovanje, regulativa i uslovi za poslovanje, razvoj ekosistema i komunikacije. Cilj je da pospešimo okruženje u kome će nastajati inovacije, ljudi ostvarivati svoje preduzetničke ideje i naša zemlja biti prepoznata kao odlično mesto za život i posao. Moja uloga je da povežem ove oblasti i istaknem važnost zajedničkog rada i istinske posvećenosti svih u Srbiji, a i van naše zemlje.

Zašto ste odlučili da prihvatite ulogu mentora u programu „Kreativno mentorstvo“ i kakva su vam očekivanja od učestvovanja u projektu?

Neizmerno mi je drago što se važnost ovakvih programa sve više prepoznaje i uvodi kao dobra praksa u raznim organizacijama. Kreativno mentorstvo ima posebnu draž i vrednost jer se usredsređuje na pojedince aktivne u oblasti kulture i umetnosti koje su, čini mi se, u javnom diskursu zapostavljene i marginalizovane. U svakome od nas leži kreativno biće te je ovakav tretman kreativnih delatnosti neprirodan. Verujem da ću kroz ulogu mentora iskoristiti svoja poslovna znanja i iskustva da nečiju kreativnost usmerim i ka ekonomskoj održivosti. Naravno, mnogo znači interakcija sa mrežom učesnika koji su beskrajno zanimljivi i inspirativni, a i dovitljivi da svoje ideje realizuju.

Recite nam nešto o vašem radu sa Biljanom Branković, samom procesu mentorstva i načinu dolaženja do zaključaka i rešenja. Da li ste zamišljali da će vaš rad sa Biljanom baš tako izgledati?

Često tokom naših razgovora imam osećaj da se Biljana i ja poznajemo od ranije, ili da je barem trebalo da se sretnemo ranije. Naši sastanci su opušteni mada se Biljana drži preporučene strukture (što pomaže da ne zalutamo). Najčešće diskutujemo o poslovnim situacijama koje Biljana lepo definiše pa mi to pomaže da naučim dosta o njenom poslu i načinu rada. Upoređujemo njenu problematiku sa situacijama na koje sam nailazila u sasvim drugim oblastima, kao što su maloprodaja, farmaceutski sektor ili turizam. To nam pomaže da dođemo do nekih univerzalnih zaključaka i Biljani daje ideje za rešenja koja često i nisu bila očigledna.

Kakvi su vaši utisci o Biljaninom proizvodu archiPLAY?

archiPLAY je jedinstven koncept koji je razvijen tako da može prerasti u mnogo raznorodnih proizvoda za različita tržišta. Biljana je već počela da istražuje mnoge niše i da tome pristupa strateški i struktuirano. Verujem da će joj neke odluke biti teške, put ne uvek lak ali sam sigurna da će mnogi sofisticirani kupci zbog posebne estetike i multifunkcionalnosti uvek odabrati baš archiPLAY, bilo za svoje poslovne potrebe ili za otkrivanje sopstvene kreativnosti.

Biljana Branković – menti

Biljana Branković je arhitekta, edukator i preduzetnica – osnivač brenda archiPLAY. Polje njenog profesionalnog delovanja je dinamična razmena oblasti arhitekture, dizajna i edukacije. Višegodišnje iskustvo u radu na arhitektonskoj edukaciji dece i mladih vodilo je do pokretanja brenda edukativnih igračaka – archiPLAY, čiji je strateg, zajedno sa suprugom. Studente Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu podučava dizajnu urbanog prostora. Kroz profesionalnu praksu i usavršavanje na doktorskim studijama, istražuje participativne metode u rešavanju problema savremenih gradskih prostora.

Kako ste došli na ideju da osnujete brend archi PLAY, i kako je izgledao put od ideje do realizacije prvih proizvoda?

Ideja o proizvodnji arhitektonskih igračaka se razvila iz naših radionica – godinama smo radili sa decom na različitim programima koji imaju za cilj razvijanje prostorne logike, apstraktnog mišljenja, svesti o gradu i arhitekturi. Za potrebe tih edukativnih programa  smo razvili veliki broj alata i sredstava pomoću kojih smo deci lakše objašnjavali neke arhitektonske principe i pojmove. I roditelji i deca su nas često pitali ima li to negde da se nabavi. Posle nekog vremena smo shvatili da prototipe treba pretvoriti u proizvode i tako je nastao archi PLAY.

Recite nam nešto više o samim proizvodima? Kako izgleda proces “projektovanja” jednog modela, njegov dizajn, produkcija, plasman…..

Proces razvoja jedne naše igračke počinje odabirom razvojnog potencijala koji treba da poseduje. Potom sledi dizajn, prototipiranje i testiranje na radionicama sa decom. Posmatramo decu kako koriste igračku, prikupljamo povratne informacije i zaključke i ugrađujemo ih u finalnu verziju prototipa. Potom sledi optimizacija za proizvodnju u seriji, sastavljanje uputstva, dizajn i izrada pakovanja, pri čemu se trudimo da svaki od ovih aspekata dosledno prati identitet brenda.

Zašto ste se prijavili za učešće u programu „Kreativno mentorstvo“ i koja su vaša očekivanja od projekta?

Za program sam se prijavila iz želje da sagledam širu sliku i potencijal razvoja ove vrste posla. I suprug i ja smo arhitekti i prirodno nam je da se bavimo dizajnom i razvojem koncepata, ali nam je strano sve ostalo što ovaj biznis podrazumeva – prodaja, marketiranje, politika cena, plasman, pakovanje, brendiranje. Želim da kroz ovaj program shvatim u kom pravcu treba dalje razvijati brend.

S obzirom da ste na fakultetu u ulozi mentora uglavnom, kako izgleda vaš rad sa Veronikom i kako se prilagođavate ulozi mentija u ovom slučaju?

Ulozi mentija sam se najviše i radovala – upravo iz razloga što sam najčešće na drugoj strani. Mislim da je promena perspektive dobra – to simultano iskustvo učitelja i učenika čini me skromnijom i svežijom. Odnos sa Veronikom je još uvek na početku, ali mislim da se već desilo ono najvažnije – uspostavljanje poverenja. Moj osnovni zadatak sada je da shvatim kako da na najoptimalniji način “iskoristim” bogat spektar njenih kompetencija.

Intervju: Ivana Srdanović
Fotografije Biljane i Veronike : Vladislav Cvetković Cvek