„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

Početak mentorskog programa za Kreativne lidere: Uspešna dvodnevna razmena znanja, iskustva i ohrabrenja

Tokom prvog vikenda u decembru 2023. godine, u Beogradu je održana Kick off radionica za učesnice i učesnike novog mentorskog ciklusa za Kreativne Lidere. Ovaj mentorski ciklus podržava British Council u okviru projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije koji ima za cilj podsticanje dijaloga na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora za povećani društveno-ekonomski uticaj.

Koncept mentorskog programa se zasniva se na metodologiji Kreativnog Mentorstva, a naš tim ujedno i implementira program u periodu od  decembra 2023. do decembra 2024. godine

Mentorski parovi su prvi put imali prilike uživo da se upoznaju, ali i da zajedno sa ostalim učesnicima prisustvuju različitim radionicama koje su bile osmišljenje isključivo za njih, kako bi na što bolji način započeli svoj zajednički mentorski rad u narednih godinu dana u okviru programa za Kreativne lidere. Sa učesnicima je dva dana radila Pamela Von Sabljar, edukatorka sa više od 25 godina iskustva u liderstvu, ličnom razvoju, nauci i međuljudskim odnosima i dugodišnja edukativna saradnica Kreativnog mentorstva. Pored Pamele, sa novim mentijima i mentorkama, tokom vikenda su radile i osnivačica i direktorka organizacije Kreativno mentorstvo Dragana Jevtić i programska menadžerka Adna Alihodžić. Tim Kreativnog mentorstva posebno je ponosan na činjenicu da u novom mentorskom ciklusu učesnici dolaze iz celog regiona Zapadnog Balkana, što je po prvi put da u projektu učestvuje toliki broj zemalja.

Foto: Vladimir Opsenica

Uz učesnike mentorskog programa za Kreativne Lidere, Pamelu Von Sabljar, volonterke i tim Kreativnog mentorstva, u subotu, 2. decembra na prvoj sesiji su bili prisutni i predstavnici British Council-a.

British Council-ova Direktorka CC4WBs projekta – Bojana Čolović, podelila je uzbuđenje oko početka programa ističući da je sigurna da će svi učesnici u narednih godinu dana steći vrlo važno i korisno iskustvo za dalji lični i profesionalni razvoj.

Foto: Vladimir Opsenica

U subotu, 2. decembra učesnici radionica imali su priliku da se upoznaju sa osnovama uspešnog mentorskog odnosa kroz komunikaciju, kreativnost i empatiju. Uz pomoć radioničarskih vežbi koje je Pamela Von Sabljar realizovala sa novim mentijkama i mentorima, prisutni su mogli da nauče nešto novo o pristupima u komunikaciji, korisnim alatima i mogućnostima kako da ih koriste u budućim mentorskim procesima i odnosima.

Kroz radionice sa učesnicima, Pamela je istakla da je poverenje ključan faktor u građenju mentorskog odnosa. Takođe, podvukla je činjenicu da mentorski par čine dve jednake osobe koje su ušle u mentorski odnos i započele mentorsko putovanje. Pamela ističe: ,,Uvek nešto možeš da daš i da dobiješ u mentorskom odnosu”. U mentorskom odnosu poverenje se gradi kroz akciju – otvorenost i sposobnost da se pokaže svoja ranjivost i autentičnost. Kapacitet da budemo prisutni u toku mentorskog razgovora i saslušamo suštinski drugu stranu takođe su važni principi mentorskog odnosa. Kako bi se poverenje izgradilo, savet jeste da mentor podeli svoja iskustva i priče ne samo o uspesima, već i neuspesima, zato što upravo njihovo deljenje iskustva može podstaknuti mentija da zajedno izgrade odnos zasnovan na poverenju i otvorenosti.

Foto: Vladimir Opsenica

Jedna od predrasuda, kada je u pitanju mentorski odnos, jeste ta da je potrebno da mentijka na sastanak dođe sa svim pripremljenim odgovorima na pitanja koja joj je mentorka na prethodnom susretu postavila. Za početak, dovoljno je da mentijka sa svojom mentorkom razgovara o izazovima sa kojima se susreće i da ih u toj komunikaciji izgovori naglas, zato što se u razgovoru zapravo mogu za kratko vreme pronaći i odgovori i rešenja za prepreke sa kojima se mentiji susreću. Jedan od važnih saveta i za mentorke i za mentije jeste da se pridržavaju principa koji podrazumeva tri celine koje se tiču mentorskih susreta, a to su: priprema za sastanak, sastanak i refleksija nakon mentorskog susreta. Ukoliko izdvojimo vreme i odradimo pripremu za sastanak i znamo na čemu želimo da radimo ili šta želimo da podelimo, od sastanka ćemo imati višestruku korist. Takođe, ako za sastanak unapred pošaljemo mentorki 2-3 stavke na kojima želimo da radimo, moći ćemo fokusirano da razgovaramo. Nakon sastanka je jako važno ostaviti vreme gde ćemo sebi zapisati glavne beleške i zaključke, kao i šta je potrebno dodatno da istražimo, pročitamo i uradimo do sledećeg susreta. Ovakvim posvećenim pristupom maksimalno koristimo potencijal i efekte svakog mentorskog sastanka.

Pamelin savet učesnicima radionice bio je da kroz mentorski odnos dozvole sebi neuspehe i da ne shvataju sebe toliko ozbiljno. Takav način razmišljanja Pamela naziva ,,Loving failures” – razumevanje, prihvatanje ili čak ohrabrivanje grešaka kao dela procesa učenja ili rasta.  Pamela dodaje: ,,Do take yourself seriously and don’t take yourself so seriously”. To objašnjava time mentiji i mentijke to što su ušli u jednogodišnji program shvate ozbiljno i da u njega treba da uđu sa svim svojim snovima, planovima i željama. S druge strane, Pamela ih podstiče da dozvole sebi neuspehe, ali i da se igraju i da probaju nešto novo i da dozvole sebi da veruju u taj proces.

U nedelju, 3. decembra u prvom delu dana održana je sesija samo sa mentijima kako bi se što bolje upoznali i kako bi postavili osnov za buduću timsku saradnju. To je bila prilika da Pamela Von Sabljar i Dragana Jevtić razgovaraju o ulogama mentija, ali i tome šta je potrebno da se stvori sigurno mesto za međusobnu podršku i napredovanje. Kao i prethodnih godina, na Kick Off radionici u nedelju su se priključili i alumni mentijke Kreativnog mentorstva i podelili svoja iskustva i savete, na osnovu njihovog prethodnog učešća u programu mentorstva, zato što se u praksi pokazalo da takva razmena iskustva može biti jako značajna i podsticajna u pravljenju prvih koraka u mentorkom odnosu, ali i ohrabrujuća za učesnice i učesnike u mesecima koji dolaze.

Foto: Vladimir Opsenica

Na kraju radionice za mentijke i mentije, Pamela je prisutne zamolila da u jednoj reči ili osećaju opišu šta će poneti sa sobodom sa dvodnevnog treninga i neke od reči koje izdvajamo su: osnaživanje, novi odnosi, različite perspektive, motivacija, moć, inspiracija, radoznalost, samorefleksija, radost, ohrabrenje, nostalgija, osećaj novog početka, povezanost, optimizam, samopouzdanje… Pored toga, ističemo i neke rečenice koje su nam posebno drage, a koje su izgovorili mentijke i mentie na završetku radionice:

  • Verujte mečing procesu.
  • Upoznajte druge učesnice i učesnike u ovom programu, oni su kao kutija sa blagom. Nemojte se samo fokusirati na sebe.
  • Pojavite se onakvi kakvi ste baš sad u ovom trenutku.

Svrha popodnevne sesije 3. decembra bila je da se mentori podsete koje su to dobre komunikacione veštine koje mogu da koriste u svom budućem radu sa mentijem, ali i kako da izgrade odnos poverenja u svom mentorskom paru. Teme o kojima su Pamela, Dragana i Adna razgovarale sa njima bile su kako izgraditi mentorski odnos, kako pomoći mentiju da stekne sopstveni uvid, kako da se nosi sa aktuelnim pitanjima, nedoumicama i izazovima. Alumni mentorke Kreativnog mentorstva su bile velika podrška na ovoj sesiji, i deljenje njihovih iskustva jeste nešto što je sigurno doprinelo tome da mentori osnaženi i inpirisani izađu sa radionice.

Nakon Kick Off radionice, mentorski parovi će započeti svoj individualni rad koji će trajati narednih godinu dana, a koji će u kontinuitetu biti praćen podrškom tima Kreativnog mentorstva. U toku sledeće godine, očekuje nas i Srednjeročno okupljanje i radionice, ali i neformalno druženje i umrežavanje, o čemu će biti više reči u mesecima koji nam predstoje.

POGLEDAJTE VIDEO ATMOSFERE SA DVODNEVNOG KICK-OFF TRENINGA