„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

KREATIVNO MENTORSTVO U POSETI KOSJERIĆU

U petak, 9. novembra tim “Kreativnog mentorstva” uputio se za Kosjerić.

Za one koji ne znaju, Kosjerić je malo mesto između Valjeva i Užica, iz kojeg imamo zadovoljstvo da svake godine u našem programu učestvuje po jedan ili više mentija, a Titan Cementara Kosjerić nas u tome podržava kao jedan je od dugoročnih partnera našeg programa.

Ove godine, u “Kreativnom mentorstvu” učestvovao je, doduše koliko je mogao da postigne prema svojim mnogobrojnim drugim obavezama, umetnički rukovodilac lokalnog kulturno-umetničkog društva “Maksim Marković” iz Kosjerića, Milovan Golubović.

KUD „Maksim Marković

Prvi put poseta i radni sastanak sa mentijima u Kosjeriću organizovana je u junu 2015. godine i tada su u posetu išle osnivači „Kreativnog mentorstva“ Dragana Jevtić i Višnja Kisić, koordinatorka za kulturu i informisanje Ambasade Švedske u Beogradu i članica Savetodavnog odbora Slavica Marković Sandić, i Tatjana Nikolić, koordinatorka „Kreativnog mentorstva“. Tom prilikom upoznale smo bolje rad organizacije „Koaktiva“ koja je pokretala omladinsku radio stanicu, organizovala lokalni muzički festival, inicirala info-centar za mlade i uređivala javne površine u gradu.

Poseta Kosjeriću organizovana je ovaj put uoči svečanog koncerta KUDa „Maksim Marković“ kojim je u subotu, 10. novembra u punoj sali Doma kulture u Kosjeriću obeležen veliki i važan jubilej. KUD „Maksim Marković“ kojim menti „Kreativnog mentorstva“ Milovan Golubović sada rukovodi, obeležio je i proslavio 40 godina rada.

Članice tima „Kreativnog mentorstva“ imale su priliku i zadovoljstvo da prisustvuju generalnoj probi pred koncert i upoznaju se bliže sa radom ovog KUDa u kojem skoro 200 dece iz Kosjerića redovno provodi svoje slobodno vreme, upoznaje se sa lokalnim i širim nacionalnim kulturnim nasleđem i folklorom, razvija svoja interesovanja i talente i povezuje se sa vršnjacima na zdrav i kvalitetan način.

Fotografije sa koncerta KUD „Maksim Marković“povodom 40 godina rada

Pored susreta sa mentijem Milovanom Golubovićem, njegovim umetničkim saradnicima kao i predsednicom UO KUD-a, tim „Kreativnog mentorstva“ održao je i sastanak sa direktorom Doma kulture u Kosjeriću, kao i sa Magdalenom Joksimović, alumnistkinjom našeg programa, a sada rukovodiocem ljudskih resursa u Titan Cementari Kosjerić.

Pogledajte fotografije naše posete Kosjeriću!

Kreativno mentorstvo u poseti Kosjeriću

Sutradan smo se sastali u Beogradu sa alumnistkinjom iz Kosjerića, Senom Vukotić, učiteljicom koja nas je obradovala da je još uvek u kontaktu sa svojom mentorkom, Nanom Radenković iz Nove Iskre sa kojom se baš trenutno konsultuje i sarađuje na nekim novim inicijativama koje pokreće. Pored Sene Vukotić, u „Kreativnom mentorstvu“ su do sada iz Kosjerića učestvovali i Magdalena Joksimović, aktivistkinja organizacije „Koaktiva“ i Elena Kostić, mlada grafička dizajnerka i autorka radionica na Art Kampu Kosjerić.

Ovom posetom i saradnjom još jednom smo uvereni u to koliko je važan kulturni život na lokalnom nivou i inicijative i entuzijasti koji ih pokreću, kao i u to koliko postoji potencijala, talenta i posvećenosti u sektorima kulture, umetnosti i zaštite kulturnog nasleđa širom Srbije, a o čemu smo definitivno nedovoljno informisani.

Do sada su u našem programu učestvovali mentiji i mentori iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Kikinde, Bačke Topole, Velike Plane, Požege, Čajetine, Niša, Sokobanje, Smedereva i drugih mesta u Srbiji. Tome je doprinela i serija radionica o mentorstvu i prezentacija „Kreativnog mentorstva“ koju smo realizovali u drugoj polovini 2017. godine uz podršku Ministarstva kulture, kada smo posetili i Novi Pazar, Zaječar, Užice…

Drago nam je što „Kreativno mentorstvo“ uspeva da zainteresuje i uključi sve veći broj mentija i mentora iz različitih gradova i doprinese decentralizaciji kulturnog života, ali i i jačanju kapaciteta pojedinaca i organizacija iz manjih gradova, koji nose veliki teret i važnu odgovornost razvoja lokalnih zajednica širom naše zemlje.