„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

KONKURS ZA UČEŠĆE U ČETVRTOM CIKLUSU PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO”

Da li imate potrebu da se posavetujete sa onima koji mogu da Vam pruže relevantna znanja i iskustva, podelite sa njima izazove, sagledate svoje opcije i saznate kako su oni prevazilazili prepreke?

Da li ste zainteresovani za jednogodišnji obrazovni program koji kombinuje treninge praktičnih veština, predavanja na najrelevantnije i najaktuelnije teme kulturne politike, umetničke produkcije i savremenog društva i interaktivne radionice deljenja znanja iz svih oblasti?

Da li bi Vam značilo da postanete deo multidisciplinarne grupe od 25 kolega spremnih na usavršavanje, razmenu i međusobnu podršku, kao i mreže od 150 ambasadora ideje doživotnog učenja, mentorstva i saradnje?

Ako je odgovor DA, pozivamo Vas da se prijavite na avanturu zvanu „Kreativno mentorstvo” i stvorite sebi prostor za razmenu znanja, ideja i iskustava!

Preuzmite tekst konkursa u celini!

Otvorite formular za prijavu!

FAQ 

 

Šta je „Kreativno mentorstvo”?

„Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program koji pruža mogućnosti za lični i profesionalni razvoj profesionalaca i budućih stručnjaka u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija. Program prepoznaje mentorstvo kao metod doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora, i budućih profesionalaca, mentija.

„Kreativno mentorstvo” omogućava prostor za promišljanje i rad na sebi, jednogodišnju mentorsku podršku, relevantne treninge i predavanja na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, kao i povezivanje sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima.

Već šestu godinu zaredom, „Kreativno mentorstvo” gradi, okuplja i podržava zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja doprinosi razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, znanju i saradnji. Program je do danas okupio 150 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, kao i široku mrežu partnera.

Pokrovitelji IV ciklusa programa su Coca Cola Hellenic, Ministarstvo kulture i informisanja, Francuski institut u Srbiji, ERSTE banka i Ambasada Švedske u Srbiji. Program se realizuje u partnerstvu sa Gi Group HR Solutions, Novom Iskrom, Mokrin House-om, štamparijom Vizartis, Epic Assistants i drugima.

 

Šta menti dobija učešćem u programu?

Najveću vrednost programa za učesnike, mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, dokazanog profesionalca, koga tim „Kreativnog mentorstva“ bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove koje menti navede u konkursnoj prijavi i detaljnije definiše na radionici postavljanja ciljeva koja će se održati 18. novembra 2017. godine. Uloga mentora je da, deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, mentija podrži u prevazilaženju izazova, ostvarivanju ciljeva, učenju i ličnom i profesionalnom razvoju.

Osim individualnog rada sa mentorom, program „Kreativno mentorstvo“ je dizajniran tako da pruži mentijima potrebne alate, informacije i podsticaj za lični i profesionalni razvoj i na više različitih nivoa podrži njihovo usavršavanje u datoj oblasti. Odabranim mentijima biće pruženi:

 • Radionica postavljanja ciljeva i oblasti razvoja za rad sa mentorom (18. novembar 2017.)
 • Individualna koučing sesija sa fokusom na postavljanje ciljeva (novembar 2017 – februar 2018)
 • Uvodni trening u program „Kreativno mentorstvo” i prvo okupljanje svih učesnika i mentora – uvod u program, koncept mentorstva, upoznavanje sa timom i alumnijima (3. i 4. februar 2018.)
 • Individualni mesečni sastanci sa dodeljenim mentorom, na kojima mentor i menti diskutuju o izazovima sa kojima se menti susreće, oblastima u kojima želi da se razvija i temama na koje želi da uči, u periodu od februara 2018. do februara 2019.
 • Mesečni edukativni program, koji se sastoji iz treninga praktičnih veština i radionica i predavanja na najaktuelnije i najrelevantnije teme kulturne politike, savremene umetnosti, kreativnih industrija i sl, kao i studijskog putovanja radi upoznavanja sa kulturnom scenom odabranog grada u Srbiji (ukupno 10 edukativnih događaja tokom programskog ciklusa)
 • Srednjeročno okupljanje za sve učesnike i mentore, radi čvršćeg povezivanja, umrežavanja, mapiranja moguće saradnje i razmene iskustva i informacija (26. maj 2018.)
 • Završno okupljanje, proslava i sumiranje iskustava iz programa (februar 2019.)
 • Priručnik o mentorstvu
 • Razni informativni materijali o mentorstvu i profesionalnom razvoju, kao i savremenoj kulturnoj produkciji, umetnosti i medijima tokom trajanja programa
 • Podrška, promocija i afirmacija istaknutih aktivnosti i rezultata rada mentija i njegove organizacije / institucije
 • Zajednički odlazak na odabrana kulturna dešavanja
 • Kontinuirana podrška tima „Kreativnog mentorstva“.

Umrežavanje i razmena među učesnicima su vrlo važni aspekti programa. Kroz razna okupljanja u okviru programa mentiji, mentori i alumniji će moći da podele svoja iskustva u mentorskom procesu i da diskutuju o različitim pitanjima kao i mogućnostima za saradnju.

Ako želite da hodate brzo, koračajte sami – ako želite da stignete daleko, koračajte sa nekim!

Preuzmite tekst konkursa u celini!

Otvorite formular za prijavu!

Ko su dosadašnji mentori u našem programu?

 

Mentori u našem programu su dokazani domaći ili inostrani profesionalci iz raznih oblasti – kulture, umetnosti, biznisa, politike, društvenih nauka, obrazovanja, diplomatije, menadžmenta ljudskih resursa, marketinga, medija i drugih. Odabirom mentora koji pripadaju različitim sektorima, generacijama i nacionalnostima, želimo da podstaknemo umrežavanje, razmenu i saradnju, kao i da omogućimo mentiju da dođe do specifičnih uvida, znanja i iskustva do kojih ne bi došao kroz svoje postojeće mreže i kontakte.

U prethodna tri ciklusa programa mentori/ke su bili vrhunski domaći i strani profesionalci, između ostalih: Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca, Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, Dušan Tomić, partner u KPMG, Toni O`Brajan, nekadašnji direktor British Council-a za Zapadni Balkan, Mete Kjuel Nilsen, bivša ambasadorka Danske u Srbiji, Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga, Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera, Olga Svoboda, direktorka GI Group HR Solutions, Branko Dimitrijević, profesor i teoretičar umetnosti, Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, Helen Laršon, bivši ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, Borut Vild, jedan od vodećih grafičkih dizajnera u regionu i profesor na FMK, i drugi.

Pogledajte stranicu Program / Alumni mreža na našem sajtu i naš Youtube kanal i saznajte ko su sve bili mentiji i mentori u prethodna tri ciklusa programa „Kreativno mentorstvo“ i šta je učešće značilo za njih!

 

Ko može da se prijavi na konkurs?

Tragamo za 25 novih učesnika četvrtog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo“ 2018: sadašnjih i budućih lidera u oblasti kulture i informisanja iz svih delova Srbije, iz javnog, civilnog ili privatnog sektora ili onih koji deluju samostalno.

Program je namenjen prvenstveno onima koji su već profesionalno aktivni i imaju rezultate iza sebe, ali nije isključeno ni da se prijave osobe koje su trenutno u procesu formalnog obrazovanja, niti je značajno da li ste u ovom trenutku zaposleni, nezaposleni, honorarno angažovani, volonter/ka, preduzetnik/ca, samostalni umetnik/ca i drugo.

Ne postoji uzrasno ograničenje, i to što je program fokusiran na podršku profesionalcima mlađe generacije ne treba da obeshrabri one koji nisu mladi da se prijave na konkurs ukoliko ispunjavaju kriterijume i procenjuju da bi im u ovom trenutku u karijeri ućešće u programu koristilo.

Učesnici za kojima tragamo mogu da budu aktivni u različitim poljima kulture, definisane u najširem smislu, koja obuhvata: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije (dizajn, arhitektura, moda, film, fotografija, gejming, muzika), obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, aktivizam kroz umetnost i kulturu, stvaralaštvo i istraživanja u oblasti društvenih nauka, kao i komunikacije, novinarstvo, nove tehnologije i medije i druge srodne oblasti. Formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već dosadašnji, trenutni ili budući rad i postignuća relevantna za kulturnu i medijsku scenu.

Tragamo za pojedincima koji žele da posvećeno rade na sebi, koji poseduju duh promene, proaktivnost, pozitivan stav, kreativnost, otvorenost za diskusiju, razmenu i eksperimentisanje. Tragamo za učesnicima koji imaju potrebu za mentorom – koji će svoje ciljeve, ideje ili projekte ostvariti brže i bolje uz podršku mentora. Najvažnije, tragamo za pojedincima koji imaju ideju kako će njihov profesionalni i lični razvoj kroz mentorstvo imati šireg efekta u njihovoj organizaciji, profesionalnom polju i društvu!

Glavni kriterijumi po kojima ćemo birati buduće mentije su:

 • Značaj dosadašnjeg doprinosa u okviru kulture, umetnosti, kreativnih industrija, medija, kulturnog nasleđa i drugih gore navedenih oblasti. Ovo iskustvo gledamo u odnosu na pokrenute inicijative, realizovane projekte i različita dostignuća, a posebno cenimo aktivnosti, projekte i prakse koje pokazuju Vašu ličnu inicijativu, bile one volonterske, u okviru organizacije, institucije, tima ili Vas kao samostalnog profesionalca.
 • Inovativnost i autentičnost u pristupu i praksama. Kroz ovaj kriterijum vrednujemo Vašu želju za istraživanjem novih pristupa i eksperimentisanjem, pronalaženjem sopstvenog izraza, unapređivanjem postojećih praksi, bilo da se radi o inovativnoj ideji, načinu na koji radite, organizujete aktivnosti, komunicirate svoje ideje ili pristupate stvaranju umetničkih dela.
 • Posvećenost razvoju društva i savremenim društvenim fenomenima. Kroz ovaj kriterijum vrednujemo one pojedince, njihove ideje i projekte koji povezuju kulturu, umetnost, kreativne industrije i medije sa savremenim društvenim i političkim izazovima i deluju aktivistički.

Neki od naših alumnista su: Marko Radenković, osnivač prvog dizajn inkubatora u Srbiji „Nova Iskra”; Bojana Kovačević, pozorišna producentkinja iz Sombora; Andrija Mamutović, nagrađivani mladi pijanista iz Niša; Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja; Nikola Andonov, arhitekta koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2012. i pokretač FabLab-a; Aleksandra Jovanić, digitalna umetnica, programerka i profesorka novih medija; Đorđe Krivokapić, direktor za pravne poslove Share Fondacije, Dušan Medin, mladi arheolog i aktivista zaštite kulturnog nasleđa, Jelena Vasilev, nekadašnja koordinatorka društvenih mreža Beogradske filharmonije; Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi; Stefan Savić, grafički dizajner i aktivista iz Novog Sada, Marko Salapura, arhitekta i umetnik iz Pančeva i mnogi drugi talentovani, proaktivni i posvećeni kulturni profesionalci.

 

Šta su odgovornosti i obaveze izabranih mentija?

Aktivno učešće izabranih mentija podrazumeva period od februara 2018. do februara 2019. godine, sa obaveznim učešćem na: radionici postavljanja ciljeva 18. novembra, uvodnom treningu u program 3. i 4. februara 2018, kao i srednjeročnoj radionici u maju 2018. godine.

Kako bi program doprineo mentijima na najkvalitetniji način, od mentija se očekuje da:

 • se viđaju sa mentorom na mesečnom nivou uživo ili putem Skajpa.
 • održavaju i razvijaju komunikaciju sa mentorom i budu proaktivni u tom odnosu, poštuju mentorovo izdvojeno vreme, kao i uloženi trud i rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju i ostvarivanju postavljenih ciljeva
 • se pripremaju za sastanke sa mentorima, kao i za druge aktivnosti u okviru programa
 • mesečno informišu tim „Kreativnog mentorstva” o saradnji sa mentorom i ostvarivanju postavljenih ciljeva kroz kratki upitnik
 • prisustvuju i aktivno učestvuju na radionicama, treninzima i okupljanjima koja se održavaju u proseku jednom mesečno u Beogradu. Od mentija se očekuje pohađanje bar 8 od 12 aktivnosti, a obavezno je prisustvo na radionici postavljanja ciljeva (18. novembar 2017), uvodnom treningu (3. i 4. februar 2018.) i srednjeročnoj radionici (26. maj 2018.).

Svi događaji održavaće se u Beogradu, a neke od radionica će biti na engleskom jeziku, te je znanje engleskog jezika preduslov za učešće.

Ućešće u programu „Kreativno mentorstvo“ je besplatno, zahvaljujući mentorima koji programu doprinose pro-bono, kao i brojnim pokroviteljima i partnerima programa koji prepoznaju vrednost i potencijal „Kreativnog mentorstva”. Program će nastojati da pokrije deo putnih troškova radi učešća na treninzima i radionicama u Beogradu onim mentijima kojima je to neophodno.

Program naplaćuje jednokratnu naknadu u iznosu od 2.500,00 RSD za obradu prijave.

 

Kako izgleda proces izbora mentija?

Otvoreni konkurs u okviru kojeg će biti organizovano 7 prezentacija u različitim gradovima u Srbiji traje tačno tri sedmice, od 28. septembra do 19. oktobra. Tokom ovog perioda svi koji ispunjavaju uslove učešća mogu poslati svoje prijave ili nas kontaktirati ukoliko imaju nedoumicu. Po završetku konkursa, na osnovu poslatih prijava i biografija biće napravljen uži izbor sa kojima će biti održani polučasovni intervjui u Beogradu. Finalnu grupu učesnika – mentija činiće 25 profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz različitih gradova, različitog uzrasta, profesionalnih oblasti i ciljeva. O izboru učesnika odlučuje tim programa „Kreativno mentorstvo” zajedno sa odabranim alumnistima programa, partnerima i članovima Savetodavnog odbora.

 

Važni datumi:

U toku trajanja konkursa, tim „Kreativnog mentorstva“ organizovaće prezentacije programa i radionice o mentorstvu širom Srbije na kojima će svi zainteresovani za učešće moći da dobiju odgovore na svoja pitanja i razreše nedoumice. 

Predstavljanje konkursa u:

Beogradu, Nova Iskra, Gavrila Principa 43, 28/09/2017 u 18 časova

Somboru, Narodno pozorište, Trg Koste Trifkovića 2, 03/10/2017 u 17 časova

Zaječaru, Omladinski centar, 7. septembra 2, 04/10/2017 u 18 časova

Užicu, Kulturni centar,  Trg Svetog Save 11, 05/10/2017 u 18 časova

Nišu, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla”, Kej Mike Paligorića 2a, 09/10/2017 u 17.30

Novom Sadu, Galerija Matice Srpske, Trg Galerija 1, 10/10/2017 u 18 časova

Zrenjaninu, Kulturni centar, Narodne omladine 1, 12/10/2017 u 18 časova

Rok za prijave za učešće u „Kreativnom mentorstvu“ – 19/10/2017 u 23.59

Objavljivanje rezultata prvog kruga selekcije – 27/10/2017

Intervjui sa kandidatima koji su prošli u drugi krug – 04/11 – 12/11/2017 (u Beogradu)

Objavljivanje konačnih rezultata selekcije – 15/11/2017

Radionica postavljanja ciljeva i planiranja ličnog razvoja – 18/11/2017 (u Beogradu)

Izbor mentora i objavljivanje mentorskih parova – 15/12/2017

Uvodni trening – 03. i 04/02/2018. (u Beogradu, dvodnevni trening)

 

Kako se prijaviti?

Svi zainteresovani za učešće u programu treba da se prijave tako što će najkasnije do 19. oktobra popuniti i poslati prijavni formular koji se nalazi na Google Form platformi i priložiti skorašnji CV i skeniranu uplatnicu kao dokaz plaćene naknadu za obradu prijave.

Jednokratna naknada za troškove obrade prijava, komunikacije, intervjua i selekcije iznosi 2.500,00 RSD (dveipohiljade dinara). Potrebni podaci za uplatu:

Primalac: Udruženje „Kreativno mentorstvo”, ul. Palackova 13/7, 11000 Beograd, PIB: 108910308; Svrha plaćanja: Naknada za obradu prijave;

Iznos: 2.500,00 RSD;

Račun primaoca br: 160-427704-80.

Za popunjavanje prijave je najbolje odvojiti nekoliko sati,  ali je pre finalnog popunjavanja potrebno da odvojite nekoliko dana i razmislite o pitanjima iz formulara. Sva pitanja je moguće videti odjednom i pripremiti odgovore, ali se i formular mora popuniti odjednom. Svi kandidati/kinje će dobiti automatsku potvrdu sa platforme Google Forms da su njihove prijave stigle, kao i kopiju prijave. Organizatori neće davati pojedinačne komentare na prijave.

Za više informacija o organizaciji, posetite stranicu O nama, o prethodnim učesnicima i mentorima stranicu O programu, o metodologiji mentorstva na kojoj se zasniva program stranicu Baza znanja, a konkretnija pitanja nam šaljite na info@kreativnomentorstvo.com ili bilo koju od društvenih mreža koju koristite.

Hvala Vam na interesovanju!

Preuzmite tekst konkursa u celini!

Otvorite formular za prijavu!