„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

DIJALOG KLUB: O MEDIJIMA, ODGOVORNOSTI, NOVIM GENERACIJAMA I AKTIVIZMU

U okviru završnog programa obeležavanja jubileja – 100 godina bilateralnih diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske, Ambasada Švedske dovodi u Beograd dve izuzetne gošće iz Stokholma i omogućava beogradskoj publici da ih upozna i čuje njihovo iskustvo, ideje i perspektive.

Helen Laršon Puset, nekadašnja savetnica za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, ponovo dolazi iz Stokholma u Srbiju posebno za ovu priliku, i u okviru događaja Dijalog klub, vodiće nas kroz dve zanimljive teme: mediji u savremenom dobu, njihova odgovornost i potencijal, i učešće novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva.

Helen Laršon Puset je, tokom svog višegodišnjeg mandata u Srbiji, pokrenula i podržala brojne teme dragocene za domaću kulturnu, umetničku i kreativnu scenu poput uloge muzeja u društvu i prava dece na kulturu i obrazovanje, i osnaživala kulturnu razmenu kako kroz  saradnju profesionalaca iz ove dve zemlje tako i kroz umetničke rezidencije. Kroz to su ojačane inicijative poput “Create in Residence” Nove Iskre i Krokodila, saradnja sa Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, kao i „Kreativno mentorstvo”, a Kulturni centar „Grad” je često bio važan partner.

“Dijalog klub” jedno je od dešavanja u okviru završnog programa obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije. Ideja je da se sa ovim dešavanjima nastavi u 2018. godini, osvetljavajući različite relevantne teme za oba društva.

Prvi ”Dijalog klub” će se održati 29. novembra u Kulturnom centru „Grad” u ulici Braće Krsmanović br. 4 i sastojaće se iz dva jednočasovna razgovora, koja će Helen Laršon Puset moderirati. Razgovori će biti na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, ali je neophodno rezervisati mesto putem ovog linka.

Prijave za učešće: https://goo.gl/forms/0plxfbOIZgplOLys2

Program:

16:30 Okupljanje i registracija

17.00 Gunila Sinstrand & Tamara Skrozza

Gunila Sinstrand je rođena 1957. godine i radi kao novinarka od 1977, uglavnom na švedskoj javnoj televiziji SVT, a potom i kao urednica u Mittmedia, najvećoj švedskoj medijskoj grupi. Iza nje je izuzetno iskustvo u produkcionom, dramaturškom i kustoskom radu u najznačajnijim muzejima i pozorišnim institucijama širom Švedske. Od 2013. godine, Gunila predsedava švedskim Nacionalnim umetničkim savetom (Swedish Arts Grants Committee), i članica je Odbora za javni radijski servis Sveriges Radio, kao i Odbora državnog univerziteta. Dobitnica je više nagrada u oblasti novinarstva kao i za zasluge u oblasti obrazovanja, među kojima se posebno ističe nagrada Švedske nacionalne akademije.

Sa Gunilom Sindstrand razgovaraće Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme” i dobitnica nagrade „Osvajanje slobode” za 2017. godinu.

Tamara Skrozza je novinarka od 1997. godine. Počela je na Radiju Indeks, u vreme  protesta protiv Miloševića 1996-97. godine, a od 2000.  piše za nedeljnik „Vreme”. Etika u medijima je jedna od tema kojima se kontinuirano bavi, posebno na portalu Cenzolovka. Rođena je u Somboru 1973. godine. Članica je Komiteta za žalbe nacionalnog Saveta za štampu kao i upravnih odbora Fonda za otvoreno društvo i Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA. Od 2004. do 2006. godine bila je potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS. Sarađuje sa nekoliko časopisa i portala i koautorka je više dokumentarnih filmova. Autorka je i smernica za primenu Etičkog kodeksa novinara Srbije.Tamara je dobitnica nagrade „Jug Grizelj” za istraživačko novinarstvo 2015. godine. Proglašena je za Ličnost godine od strane Misije OEBS-a u Srbiji 2016. godine, a pre dva meseca dobila je i nagradu „Osvajanje slobode” Fonda Maje Maršićević Tasić, tradicionalno priznanje ženama koje se bore za ljudska prava, pravdu, demokratiju i toleranciju.

Razgovor ćemo započeti na temu izazova medijske scene u Švedskoj, Srbiji i globalno, aktuelnih inicijativa za slobodu medija, pitanja cenzure, etike, objektivnosti i odgovornosti medija i novinara ali i potencijala za društveni uticaj i promene. Šta može da se učini i kuda dalje?

18.30 Linda Skugsbi & Sanja Kljajić

U drugom razgovoru upoznaćemo aktivistkinju Lindu Skugsbi, članicu kolektiva Frishuset, jednog od najvažnijih centara omladinskog aktivizma i razvijanja potencijala mladih u Švedskoj.


Linda Skugsbi
je deo kolektiva Frishuset u Stokholmu, koji  više od 30 godina predstavlja važan centar okupljanja mladih gde se sa njima radi na osnaživanju, uključivanju i aktivizmu. Strast prema radu sa mladima, odveo ju je, između ostalog, i u Južnoafričku Republiku. Već nekoliko godina Linda vodi program Camp Connect u  kojem učestvuje čak 500 mladih ljudi. Camp Connect ima za cilj da ohrabri mlade da preuzmu odgovornost i kontrolu u svoje ruke i aktivnije doprinesu kako svojoj, tako i budućnosti zajednice.

U razgovoru sa Lindom učestvovaće Sanja Kljajić, dopisisnica Dojče vele i aktivistkinja pokreta Podrži RTV

Sanja Kljajić je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Dopisnica je Dojče vele-a (Deutsche Welle) i novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra – VOICE. Saradnica je i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Fondacije Slavko Ćuruvija. Radila je kao novinarka Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine – javnog medijskog servisa Vojvodine, a najpoznatija je kao jedna od liderki pokreta „Podrži RTV” koji na Fejsbuku prati skoro 10.000 ljudi, i više od 3.000 na Tviteru. Prošle godine Sanja je dobila nagradu „Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost, na osnovu jednoglasne odluke izuzetnog žirija i u vrlo jakoj konkurenciji. Ima 27 godina i rođena je u Rumi. Živi i radi u Novom Sadu.

Koliki je potencijal, a kakav položaj mladih u Švedskoj, Srbiji i u svetu? Koji su alati za promene u društvu – protesti, novi mediji, kreativno delovanje, sport? Koje primere dobre prakse možemo da navedemo  kao inspirativne? To će biti neke od tema koje ćemo na razgovoru pokrenuti.

Ambasada Švedske organizuje ove razgovore kao deo završnog programa obeležavanja jubilarnih 100 godina bilateralnih diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske. „Nadamo se da ćemo uspeti da istaknemo značaj otvorenih, direktnih i konstruktivnih razgovora o temama koje su relevantne za otvorena društva u Evropi danas” – navode organizatori. Ovaj program nastavlja se na sjajna iskustva koja je Ambasada Švedske imala u Srbiji, posebno na „Klub ponedeljkom”, seriju diskusija koja se u Muzeju nauke i tehnike održavala tokom 2011. godine.

Cilj „Kreativnog mentorstva” je da podrži i osnaži perspektivne i izuzetne profesionalce u oblasti kulture i medija mlađe generacije i da im pruži prostor i alate da utiču na svoju profesionalnu zajednicu, ali i šire društveno okruženje.

Domaćin događaja je Kulturni centar „Grad” koji se nalazi u ulici Braće Krsmanović 4. Razgovori počinju u 17 časova i biće  na engleskom jeziku. U pauzi između razgovora biće organizovano posluženje – sve omiljeniji ketering socijalnog preduzeća „Bagel bejgl”.