„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

STUDIJSKA POSETA UČESNIKA PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO“ NIŠU U ZNAKU DECENTRALIZACIJE

U subotu 21. aprila 2018. mala delegacija programa „Kreativno mentorstvo“ sačinjena od učesnika, mentora i alumnista programa, posetila je grad Niš i neke od ključnih niških institucija i organizacija u oblasti kulture.

Ovom prilikom imali smo čast i zadovoljstvo da se upoznamo sa zgradom Banovine i radom Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ i Studentskog kulturnog centra Niša, posetili smo Galeriju savremene likovne umetnosti, upoznali iznutra Nišville festival, a potom i čuveni DELI u Davidovoj ulici.

U Univerzitetskoj biblioteci razgovarali smo o sa alumnistkinjama programa Andrijanom Stojanović​, rukovodiocem informativno – pozajmnog odeljenja biblioteke  i Aleksandrom Strahinić, do skora PR-om SKC-a u Nišu. Potom smo u Galeriji savremene likovne umetnosti razgovarali o vizuelnim scenama manjih lokalnih zajednica u Srbiji i značaju postojanja i uspešnog rada galerija, a osim umetničke direktorke GSLU Niša Milice Todorović, koja je bila naš domaćin, u razgovoru su učestvovali i Slađana Petrović Varagić, kustos i do skora direktor Kulturnog centra Požega i Milan Marković, ranije kustos Galerije u Smederevu, a sada kustos-pedagog Muzeja u Smederevu.

Potom smo na mestu nekadašnjeg turskog hamama na Niškoj tvrđavi, gde će uskoro biti otvoren Muzej džeza, upoznali i razgovarali sa Ivanom Blagojevićem, osnivačem i direktorom festivala Nišville.

Obilazak smo nastavili uz priču o istoriji grada kod spomenika Šabanu Bajramoviću na nišavskom keju sa Aleksandrom Mirić, doktorkom arhitekture i arheologije, te uz razgovor o (de)centralizaciji sa Mladenom Jovanovićem, predsednikom  Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Na posletku, uživali smo u poseti DELI​ prostoru koji je pre nekoliko godina osnovao i uspešno vodi Proaktiv, važno udruženje građana iz Niša. DELI nam je predstavio Nenad Stojanović, njegov osnivač i direktor, a razgovor o značaju podrške stvaralaštvu mladih, podsticaju kreativnim industrijama i uključivanju mladih u kulturni i kreativni život lokalne zajednice nastavili smo sa našom alumnistkinjom iz Niša, Snežanom Andrić iz organizacije Mladi ambasadori, kao i sa Dunjom Pešut, profesorkom srpskog jezika i književnosti iz Bačke Topole i Olegom Misiračom​ producentom kulturnih dešavanja i aktivistom, učesnicima IV generacije našeg programa.

Zahvaljujemo se prof. dr Predragu Cvetičaninu na pomoći u koncipiranju posete, a našim domaćinima za predivno iskustvo i upoznavanje bar malog dela kulturno – umetničke scene Niša. Posebno nam je žao što nismo duže ostali, jer ovih par sati nam je samo pokazalo da imamo još mnogo toga da učimo o gradu Nišu, njegovim kulturnim institucijama i ljudima koji ga čine, kao i o većini drugih gradova u Srbiji koji imaju mnogo toga da ponude, ali o čemu se premalo zna.

Specijalna video reportaža sa studijskog putovanja u Niš, video i montaža: Neda Mojsilović:

Ovde možete pogledati i foto galeriju ovog studijskog putovanja:

Studijska poseta Nišu - DECENTRALIZACIJA