„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com

PREDSTAVLJAMO VAM VI GENERACIJU UČESNIKA PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO”

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Aleksandar Lipovan, menti

Menadžer međunarodne saradnje u Centru Terra, organizator multimedijalnog festivala, muzičar

Na Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu je stekao diplomu MS geologije, a trenutno na master studijama UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu. Zaposlen u Centru Terra u Kikindi na poziciji menadžera međunarodne saradnje. Ima višegodišnje iskustvo kao koordinator na projektima iz oblasti savremenog stvaralaštva i zaštite kulturnog nasleđa. Bio je koordinator Terinog tima u projektu prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Osnivač je i organizator multimedijanlog festivala TerraViva koji okuplja neafirmisane mlade izvođače savremene domaće i regionalne muzičke scene. Kao muzičar, snimio je četiri albuma i muziku za pozorišnu predstavu. Aktivan u bendovima DrvoTruo i La La Jazz.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Goranka Horjan, mentorka

Direktorka Etnografskog muzeja u Zagrebu

Direktorka Etnografskog muzeja u Zagrebu, sa velikim iskustvom u EU projektima. Istoričarka umjetnosti i muzealka s doktoratom informacijskih i komunikacijskih nauka. Aktivna je u ICOM-u (Međunarodnom savjetu muzeja) već 25 godina (kao članica Izvršnog odbora 2010. – 2016; predsjednica ICOM SEE 2016. – 2019.; predsjednica INTERCOM-a 2019. – 2022.; a imenovana je i u stalna povjerenstva za pravne poslove i strateške alokacije). Aktivna je u Europa Nostri (predsjedavala je žirijem nagrade Europa Nostra Heritage Award u kategoriji Obrazovanje, usavršavanje i podizanje svijesti 2015. – 2019.). Od 2012. do 2017. predsjedala je Upravnim odborom Europskog muzejskog foruma, koji vodi najprestižniju shemu muzejskih nagrada u Europi, uključujući nagradu Europski muzej godine i Muzejsku nagradu Vijeća Europe. Takođe je članica ICOMOS-a i Interpret Europe.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Aleksandra Takač, mentijka

Savetnica, supervizorka, realizatorka edukativnih programa u oblasti socijalne zaštite. Predsednica udruženja Pedagoško-edukativni kulturni centar „EdukKo centar“

Diplomirana specijalna pedagoškinja sa 20 godina rada u ustanovama socijalne zaštite. Istovremeno se kontinuirano usavršavala na profesionalnom, stručnom i ličnom polju. Stekla je Licence za obavljanje supervizijskih i specijalizovanih poslova, a svoja znanja i veštine je dodatno unapredila u ulogama supervizorke, edukatorke, trenerkinje, koordinatorke i rukovoditeljke timova i mentorke. Posvećena je pružanju podške u osnaživanju dece, mladih, porodica, u osnaživanju i podsticanju mladih ljudi u profesionalnoj i ličnoj afirmaciji njihovih talenata i afiniteta. Osnivačica je nekoliko udruženja koje se bave zaštitom prava i interesa dece i porodica i unapređenjem kvaliteta njihovog života: Udruženje hranitelja – Vučica Martia, Udruženje roditelja „Bebironče“ i Udruženje Pedagoško-edukativni kulturni centar „EdukKo centar“. Članica je Udruženja stručnih radnika i Asocijacije Centara za porodični smeštaj i usvojenje.

Tatjana Obradović Tošić, mentorka

Konsultantkinja za monitoring, evaluaciju i učenje

Tatjana je strastvena u podršci rastu i širenju uticaja žena u svetu. Ona radi kao konsultantkinja za monitoring, evaluaciju i učenje za međunarodne organizacije, osiguravajući da njihovi MEL sistemi i pristupi izazivaju postojeće strukture moći i omogućavaju bolji život za žene, muškarce i druge rodove širom sveta. Ona takođe pruža individualni koučing na temu produktivnosti konsultantkinjama i liderkama, pomažući im da preuzmu kontrolu nad danom kako bi postigle velike i smele vizije u poslu i životu. TEDxwomen govornica, autorka istraživačkih radova i članaka o rodnoj ravnopravnosti. Piše svoj prvi roman sa jakom kafom u ruci.

Učesnici 6, ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ana Franjčević, mentijka

Glumica, osnivačica i predsjednica Net.Teatra, kreatorica programa škole glume Net.Teatar za djecu i mlade

Ana je rođena 1985. godine u Sarajevu. Završila je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, na odsjeku za glumu. Radila je nekolicinu teatarskih projekata u Hamburgu, surađivala s neverbalnim teatrom „Dr. Inat“ iz Pule i radila kao koordinatorica na SFF-u. Nakon dužeg perioda provedenog u Njemačkoj, vraća se u Srednju Bosnu, pokreće školu glume za djecu i mlade u Kreševu i Kiseljaku i osniva udruženje Net.Teatar. U radu s djecom i mladima, koristi alate i tehnike pomoću kojih kreira autorske predstave, nastale iz materijala koji ponudi grupa s kojom radi. To ju dovodi do suradnje s njemačkim udruženjem Starkmacher, te ulazi u program treninga i razmjene dramskih pedagoga. Radi na približavanju teatra kao alata za izražavanje, učenje i kreiranje.

Učesnici 6. ciklusa Kreativnog mentorstva

Davor Dokleja, mentor

Glumac i dramski pedagog, kazališna udruga „Pinklec“, Centar za kulturu Čakovec

Rođen je 1981. godine u Čakovcu (Hrvatska). Član je strukovnih udruženja „Hrvatsko društvo dramskih umjetnika“ i „Hrvatski centar za dramski odgoj“, kao i profesionalne Kazališne družine Pinklec, u kojoj danas radi. Igrao je i u HNK Varaždin, Dječjem kazalištu Dubrava (Zagreb), Teatru Exit (Zagreb) i dr. Igrao je u više od 30 profesionalnih kazališnih predstava u različitim produkcijama i koprodukcijama od kojih su mnoge nagrađivane na ponajboljim festivalima u Hrvatskoj i regiji. Osnivač je i voditelj Dramskog studija „Dada” Kazališne družine Pinklec, gde je režirao više od 20 kazališnih predstava i performansa. Dobitnik je nagrade „Zvjezdana Ladika” za najkvalitetniji dramsko pedagoški rad i mnogih drugih nagrada. Jedan je od pokretača i osnivača Centra za mlade – CeZaM Čakovec i Kluba „Prostor”. Dugogodišnji je član Vijeća za kulturu Grada Čakovca. Jedan je od organizatora Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Čakovcu od 2013. godine, te predstavnik Mreže profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade pri HC Assitej. Voli igrati košarku i voli duge šetnje u šumi sa psom Simbom. Svira gitaru i još pokoji instrument.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ana Miladinović, mentijka

Arhitekta i osnivačica neprofitne organizacije „Znanje pod lupom”

Ana je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a svoje dalje školovanje nastavila na Politehničkom univerzitetu Katalonije gde stiče diplomu doktora nauka. Profesionalni angažman usmerila je na arhitektonsko projektovanje radeći kao projektantkinja u arhitektonskim biroima u Srbiji, Španiji i Meksiku. Paralelno sa strašću koju ima ka arhitekturi, gaji i strast ka fenomenu muzeja. Tokom 2020. godine osnovala je neprofitnu organizaciju „Znanje pod lupom”, sa ciljem da najmlađoj populaciji pruži iskustvo muzeja za decu.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Tamara Nikolić Đerić, mentorka

dr.sc., viša kustoskinja- kulturna antropološkinja

Kao kustosica Etnografskog muzeja Istre (2009) i menadžerka Ekomuzeja „Kuća o batani” (2014), prepoznatog kao UNESCO Dobra praksa 2016. godine, Tamara je razvijala vještine upravljanja kulturnom baštinom u različitim kontekstima, imajući uvijek u vidu zajednicu s kojom određena organizacija komunicira. Tokom 2017. započinje saradnju s UNESCO-om kao trenerkinja za implementaciju Konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, a 2018. pokreće vlastiti projekat „Kulturbüro” u sklopu kojeg razvija kulturne i baštinske programe i organizacije (interpretacijski centri, ekomuzeji, muzeji i dr.) osluškujući i sarađujući sa različitim stejkholderima. Polje njenih interesovanja uključuje vizuelnu, ekonomsku i feminističku antropologiju, menadžment u kulturi i nematerijalnu kulturnu baštinu.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Dragana Đorđević, mentijka

Osnivačica i vlasnica poljoprivrednog gazdinstva i eko-agro turizma „Old Granny's Home”, u selu Seča Reka, kod Kosjerića

Permakulturistkinja i ekološka aktivistkinja.Predavačica na raznim radionicama, među kojima su brojne održavane u Beogradu, a na temu ženskog preduzetništva u produkciji organske hrane. Saradnica je „AMA Centra” (Udruženja za podršku razvoja održivog i dostojanstvenog načina života), na mnogim projektima u zemlji i inostranstvu. Prva je domaćica „WWOOF``- a Srbije, svetske organizacije posvećene organskom uzgoju. Pre života na selu u kome je poslednjih 15 godina, živela je u Beogradu i bavila se turizmom.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Jelena Čubrilo Vranac, mentorka

Preduzetnica, konsultantkinja za ruralni razvoj i efikasnu upravu

Više od 10 godina iskustva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Radila je sa poljoprivrednim gazdinstvima, malim prerađivačima i udruženjima žena sa sela na razvoju proizvoda, pisanju projekata, dobijanju potrebnih sredstava kao i na njihovom brendiranju i pozicioniranju na tržištu, i izradi strateških dokumenata i upravljanju fondovima za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja na lokalnom i regionalnom nivou. Učestvovala u radu i osnaživanju preko 10 udruženja žena u seoskim sredinama, formiranju 3 zadruge. Radi sa lokalnim samoupravama i drugim javnim institucijama na poboljšanju efikasnosti, uključivanju zainteresovanih strana u rad javne uprave i razvoju kapaciteta. Menadžerka prve agencija za Ruralni razvoj u Srbiji i bivša podsekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine. Domen ekspertize joj je pomoć u razvoju ruralnih zajednica posebno udruženja žena; pisanje projekata iz oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja uključujući IPARD; razvoj Lokalnih akcionih partnerstva za ruralni razvoj prema LEADER metodologiji. Akreditovana trenerkinja za obuke u domenu ruralnog razvoja, efikasne javne uprave, javnih politika, kao i razvoja ličnog potencijala. U okviru programa želi da potencijal pretvori u stvarnost.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Džemal Hurić, menti

Osnivač, predsednik i kreator programa Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva „BAŠLIJA” Sarajevo

Živi u Sarajevu. Po zanimanju je diplomirani kriminalist, a trenutno na Master studiju za Komunikologiju. Svoj najveći doprinos dao je na polju očuvanja tradicije kao igrač, plešući od svoje osme godine života. Kao umetnički rukovodilac / koreograf, skoro dvadeset godina radi sa decom i mladima. Trenutno je predsednik Saveza KUD-a Kantona Sarajevo, sa više od 4000 članova. Urednik je i voditelj podcasta „Zmajevo lice“, kroz koji obrađuje različite teme u lokalnoj zajednici i društvu. Stoji iza brojnih projekata, među kojim izdvaja one fokusirane na međunarodnu saradnju i međunarodnu razmenu i povezivanje umetnika kroz koncerte, smotre i festivale u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Učesnik je u izradi Strategije za mlade Opštine Ilidža za oblast kulture, i Supervizor u Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Osnivač je i Udruženje za edukaciju, stručno usavršavanje i celoživotno učenje „Edu Arena“ koje sprovodi edukacije i projekte koji doprinose razvoju dece, stručnog usavršavanja prosvetnih radnika. Poneo je nagradu „Inovativni nastavnik“ za paket didaktičkih igara „Drugarica gusjenica“ za decu sa teškoćama u razvoju.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ljubiša Jovanović, mentor

Muzičar, profesor na FMU i osnivač festivala BUNT

Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu, a usavršavao se u Parizu, gde dobija Diplome Superieur de Concertiste 1983. godine. Svirao je preko 1.500 koncerata, od toga gotovo 100 na podijumu “Кolarca”, na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i u brojnim zemljama Evrope, Azije, u Argentini, Alžiru i Južnoj Africi. Za svoj rad i muzička dostignuća poneo je brojne nagrade od kojih Veliku zlatnu plaketu „Sreten Stojanović” Univerziteta umetnosti 2021. godine. Stalni je član Ansambla za novu muziku i tria Anima. Vodio je majstorske kurseve u Srbiji, regionu i širom sveta. Nastupao je sa nekim od najvećih flautista današnjice. Radio je kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra Radio Televizije Beograd i Beogradske filharmonije. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu predaje od 1994. god., sada u zvanju redovnog profesora flaute, a bio je i prodekan za umetničko - naučni rad na FMU. Osnivač je i predsednik Profesionalnog ansambla Camerata Serbica. Od 2010. godine je umetnički rukovodilac i dirigent ansambala Lola Кlasik, a 2013. godine osniva festival BUNT. Ljubiša Jovanović je umetnik „Haynes flutes”, zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Dženana Pindžo Mekić, mentijka

Mr. sociologije, diplomirana slikarka i certificirana omladinska radnica

Rođena je u Sarajevu, gde je završila i srednju školu i gde 2005. upisuje studij sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a naredne godine 2006. Akademiju likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek. Učesnica je velikog broja likovnih kolonija u zemlji, regionu i Evropi, kao i manisfestacija i udruženja. Autorica je i nekoliko stručnih radova o temi „Konzumerizam“, „Zaštita životne sredine“ i „Aktivizam mladih“. Trenutno radi u KJU „Porodično savjetovalište“, kao certificirana omladinska radnica u Odjelu za prevenciju, gdje kreira i vodi radionice za djecu i mlade.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Katarina Živanović, mentorka

Šef galerije SANU

Katarina Živanović je doktorirala studije Muzeja i heritologije. Zaposlena je kao kustoskinja u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gde je i odgovorna za projektni razvoj i međunarodnu saradnju. Kao stručnjakinja za kulturni menadžment, ima više od 15 godina iskustva u vođenju različitih arheoloških nalazišta, muzeja, razvoja kulturnih turističkih proizvoda, formalnom i neformalnom obrazovanju i razvoju Planovima za upravljanje za UNESCO lokacije u južnoj i istočnoj Evropi. U svom radu, posebnu pažnju i fokus upravlja prema angažovanju zajednice, društvenim promenama i razvoju kulturnih sposobnosti.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ivana Damnjanović, mentijka

Menadžerka u Timočkom omladinskom centru, osnivačica Centra za trudinice, roditelje i klince

Diplomirala je na katedri za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Svoja prva iskustva u pozorišnoj oblasti je sticala u Dah teatru, a onda i dugogodišnjim radom na BITEF festivalu. Značajno iskustvo u projektnom menadžmentu je stekla u Akademici kroz programe posvećene razvoju preduzetništva u kulturi i kreativnim industrijama. Već nekoliko godina živi u svom rodnom gradu Zaječaru, gde radi na poziciji menadžerke programa u Timočkom omladinskom centru i coworking prostoru Pomak. Sredinom 2020. godine je osnovala Centar za trudnice, roditelje i klince sa željom da radi na kreativnoj edukaciji dece u prirodi, da pruža podršku trudnicama i roditeljima kroz programe posvećene njima. Primenjuje principe ekologije i zaštite životne sredine u svoj svakodnevni život. Veruje da svojim radom doprinosi zajednici. Voli da svaki slobodan trenutak provede u prirodi.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Dragana Tomić Pilipović, mentorka

Osnivačica i izvrša direktorka Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP

Dragana Tomić Pilipović je osnivačica i izvršna direktorka Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP (www.cdop.rs) sa više od 20 godina iskustva u oblasti razvoja organizacija, strateškog upravljanja ljudskim resursima i dizajniranja edukativnih i mentorskih programa. Pokrenula je u okviru svoje organizacije pre 11 godina Rural HUB – prvi ruralni coworking prostor u Srbiji smešten u selu Vrmdža kod Sokobanje. Podstiče i podržava žensko preduzetništvo, naročito u seoskim područjima. Dobitnica nekoliko međunarodnih nagrada za ostvarene rezultate u jačanju zajednice putem socijalne ekonomije. Inovatorka i motivatorka.

Učesnici 6. ciklusa Kreativno mentorstvo

Jovana Jankov, mentijka

Aktivistkinja, producentkinja u kulturi i ko-autorka omladinskog podkasta o kulturi i aktivizmu u Pančevu - PančeVox

Apsolventkinja Menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti. Živi u Pančevu i bavi se organizacijom različitih projekata u kulturi i projekata za mlade. Učestvovala je u organizaciji i koordinaciji volontera na Bašta Festu, Pančevo Film Festivalu, MikroFAFu i drugim. Dodatno iskustvo je stekla i tokom praksi na Ars Electronica Festivalu u Lincu, Kancelariji za mlade grada Pančeva i projektu They Live Doma kulture „Studentski grad”. Radi kao koordinatorka projekata u Udruženju BAZAART. Ističe važnost aktivizma, volonterizma i studentskog organizovanja i zalaže se za neformalno obrazovanje mladih. Krajem 2020. pokrenula je omladinski podkast o kulturi i aktivizmu u Pančevu - PančeVox.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Danijela Jović, mentorka

Psihološkinja, konsultantkinja u oblasti neprofitnog menadžmenta i omladinskih politika

Oduvek je gajila strast prema razvoju - ljudi, organizacija, društva; nadahljivala ju je različitost pa je živela na dva kontinenta; ushićivali su je počeci i stvaranja pa je zato osnovala tri organizacije u Srbiji i jednu kooperativu u Njujorku koje i dalje doprinose razvoju mladih, uvažavanju različitosti, podsticanju inovativnosti i preduzetništva, harmonizaciji čoveka sa prirodnim i društvenim okruženjem u kojem živi, upravljanjem promenama… I u svemu tome posebno voli da podržava ljude u ostvarivanju njihovih želja i mogućnosti i otud posebna višedecenijska ljubav prema radu s mladima.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Jovana Simovski, mentijka

Fotografkinja

Po profesiji master profesorka engleskog jezika i književnosti, a neočekivano, iz ljubavi, i fotografkinja. Nakon višegodišnjeg rada u struci našla se, sticajem okolnosti, u mladom, dinamičnom foto-kolektivu gde je razvila ljubav prema vizuelnoj komunikaciji. Bavi se već šest godina (uglavnom) komercijalnom fotografijom, a trenutno se priprema za studije fotografije i usmerenje ka građenju umetničkog portfolija.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Branko Sujić, mentor

Filmski reditelj

Branko Sujić je vanredni profesor na Кatedri kamere Fakulteta dramskih umetnosti i zamenik šefa Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU. Кao autor je učestvovao u više uspešnih umetničkih projekata realizovanih na polju virtuelne stvarnosti, hiper stvarnosti i virtuelne produkcije. Trenutno pohađa doktorske studije iz oblasti dramske i audio-vizuelne umetnosti, sa akcentom na kinematografiju, fotografiju i virtuelnu stvarnost. Njegov umetnički doktorat „Pogled u nedogled“, premijerno izložen u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, jedan je od prvih poduhvata na planu dizajna galerijskog prostora u virtuelnoj stvarnosti.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Kaća Dimitrijević, mentijka

Koordinatorka AKC „Gnezdo” i menadžerka u UG „Fakiri sa juga”

Vizuelna umetnica, diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom studija se uključuje u rad kolektiva okupljenog u zgradi Inex filma. Osnivačica UG „Fakiri sa juga”, čiji se ciljevi tiču oživljavanja i promocije kulture kroz neformalno obrazovanje mladih, umrežavanja i razmene znanja sa nezavisnom kulturnom scenom, i stvaranja i negovanja savremenih umetničkih izraza. Menadžerka i koordinatorka Alternativnog kulturnog centra „Gnezdo” u Kruševcu, prostora nastalog 2017. godine, renoviranjem ruiniranog objekta, a na inicijativu „Fakira sa juga”. Prostor koriste građani/ke, udruženja građana, a organizuju se umetničke radionice, projekcije filmova, svirke, žurke, međunarodni volonterski kampovi, izložbe, promocije knjiga, festivali, predavanja.

Učesnici 6. ciklusa Programa Kreativno mentorstvo

Ana Žuvela, mentorka

Dr.sc. istraživačica kulturnih politika na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO)

Anin rad se nalazi na preseku istraživanja kulturnih politika i praksi kulturnog razvoja i upravljanja. On objedinjuje akademsku stranu istraživačkog rada sa primenjenom analizom na polju kulture, kulturnih politika, kulturnog planiranja i uloge kulture u širem smanjenju društvenih i političkih problema. Na Centralnoengleskom univerzitetu, diplomirala je kao koncertna pijanistkinja i kasnije je svoje obrazovanje nastavila na University College u Dablinu, gde je stekla master diplomu u oblasti kulturnih politika i menadžmenta u umetnosti. Zvanje doktorke nauka je stekla na Univerzitetu u Zadru. Angažovana je na brojnim istraživačkim projektima i saradnjama na nacionalnom, lokalnom i međunaronom nivou: od Evropskog Parlamenta, UN, UNESCO-a, do fondacije „Kultura nova”, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao i nizom lokalnih uprava u Hrvatskoj i u inostranstvu. Zanima se za teme društvene i odgovornosti prema životnoj okolini, kulturne politike, nove pristupe demokratizaciji kulturnih politika i umanjenju političke moći na polju kutlurnih politika. Redovno objavljuje naučne radove i stručne članke i doprinosi razvoju napora za pravičnije kulturne politike.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Kristina Armuš, mentijka

Asistentkinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Kristina je studentkinja istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, trenutno radi kao menadžerka društvenih mreža i event menadžerka za četiri bioskopa u Beogradu i Nišu. Tokom studija bila je dva puta kustoskinja izložbe „Inter/Akcija”, a jednom i koordinatorka iste. Tokom 2019. godine, imala je svoju prvu samostalno kustosiranu izložbu pod nazivom „U redu je”. Posebno je ponosna na činjenicu da je alumnistkinja Nelt edukativnog programa, interdisciplinarnog eksperimentalnog obrazovnog programa za studente, a koji sprovodi Nova Iskra.

Mia David, mentorka

Arhitekta, kustoskinja i scenografkinja

Mia David (Beograd, 1974) se bavi savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bila je partnerka u arhitektonskim studijima DSZ i „Blok”. Osnovala je u uređivala magazin „Kvart”, i jedna je od osnivačica nevladine organizacije „Blokovi”. Predavala je na FDU u Beogradu. Od 2010. do 2014. godine radila je kao vršiteljka dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda. Članica je Inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Beograda, Društva arhitekata Novog Sada, NUNS-a, OISTAT-a i IKT-a. Autorka je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i novinskih tekstova objavljenih u različitim medijima. Izlagala je u Berlinu, Njujorku, Beču, Parizu, Renu, i drugim gradovima. Kustoskinja je mnogobrojnih izložbi među kojima je najznačajnija nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja među kojima su i Nаgrаdа Bijenаlа scenskog dizаjnа (2007), Nagrаdа “Joаkim Vujić” (2007), Specijalna nagrada Oktobarskog salona (2014) i Zlatna medalja za uspostavljanje dijaloga (Praško kvadrijenale 2015). Autorka je radio emisija „Život kao takav” (Radio B92), „Život je tamo gde smo mi” (Remarker media) i web emisije „Prostori slobode” (Remarker medija). Od 2016. vodi galeriju „Navigator”. Radi kao vanredna profesorka na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Kristina Janković Obućina, mentijka

Izvršna menadžerka Srpske asocijacije industrije video igra - SGA

Zadužena za odnose sa članovima, izgradnju ekosistema, programe, kao i događaje i inicijative, Kristina je tu da umreži relevantne stejkholdere i pruži sve informacije o rastućem gejming ekosistemu Srbije. Sa jakim zaleđem u novinarstvu, komunikacijama, vođenju projekata i desetinama trofeja na PS4 profilu, uvek je raspoložena da priča o gejmingu i pronađe način da podrži mlade kreativce i nove projekte. Sa SGA je gotovo od samog osnivanja asocijacije, gde posvećeno radi na razvijanju domaće gejming industrije i vidljivosti srpskih timova, kompanija i igara lokalno, ali i globalno.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Snježana Bahtijari, mentorka

Direktorka marketinga, komunikacija i društveno odgovornog poslovanja, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatska

Snježana Bahtijari je dugi niz godina članica izvršnog menadžmenta kompanije Eircsson Nikola Tesla. Pored toga što se u svom radu fokusira na polje strateških odgovornosti, bila je odgovorna za važne i kompleksne projekte na međunarodnom i nacionalnom nivou, ali i za one koji zahtevaju upravljanje interdisciplinarnim timovima na eksternom i na internom nivou. Aktivna je u okviru Poslovnog saveta za održivi razvoj Hrvatske, Filijale za CSR pri Hrvatskoj ekonomskoj komori i Međunarodne privredne komore. Snježana je za svoj rad primila prestižne nagrade poput Grand PRix nagrade Udruženja za odnose sa javnošću Hrvatske ili regionalne nagrade za stratešku komunikaciju PRO.PR. Projekti koje je ostvarila sa svojim timom, prepoznati su u nacionalnim i međunarodnim krugovima kao posebno inovativni i nagrađivani su od zajednice stručnjaka u ovom polju. Snježana je jedna od vodećih praktičarki u CSR polju u Hrvatskoj. Ima višegodišnje iksustvo mentorskog rada u Hrvatskoj i šire.

Učsnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ljiljana Radošević, mentijka

Istoričarka umetnosti i menadžerka u kulturi, kao deo Street Art Belgrade organizacije bavi istraživanjem, edukacijom i kustoskim poslom

Ljiljana Radošević je istoričarka umetnosti koja se od 2000. godine bavi istraživanjem grafita i street art-a. U okviru organizacije Street Art Belgrade bavi se istraživanjem, dokumentovanjem i promocijom ovih umetničkih formi. Autorka je prve virtuelne izložbe beogradskih grafita i street art-a, a kao najvažniji aspekt svog angažovanja vidi vođene „muzejske” ture gradom, koje po svojoj suštini predstavljaju muzej/galeriju za ove vizuelne izraze. Upravo zbog toga postala je licencirani vodič da bi mogla nesmetano da se bavi edukacijom na ulici. Magistrirala je Menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Balkanu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorantkinja je na Univerzitetu u Juvaskuli, Finska, sa temom „Understanding Street Art; Street Art in European Context”. Radila je u mnogim kulturnim institucijama u Beogradu kao i u organizaciji različitih kulturnih događaja.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ralph van der Zijden, mentor

Osnivač i vlasnik organizacija „Note differently” i iBikeBelgrade

Nakon studija sociologije i međunarodnih odnosa u Amsterdamu i sedmogodišnjeg rada u zemljama Balkana, u okviru vladinog i nevladinog sektora, poslušao je svoje srce i preduzetnički duh i preselio se u Beograd. Tu je 2011. godine osnovao iBikeBelgrade, biciklističku turu i obilazak znamenitosti grada strancima. Pored toga, pokrenuo je i biciklistički festival Beograd Velograd, koji je do sada održan 6 puta. Tokom godina, iBikeBelgrade se proširio pa su inicijalne ture po Beogradu zaživele i u Budimpešti i Beču, a doživele su različite verzije, poput Yugotour-a, u okviru kojih ljudi obilaze Beograd vozeći se u Zastavinim automobilima, prateći znamenitosti Beograda kao prestonice Jugoslavije. Imajući više ideja nego vremena, Ralph stalno razvija nove ideje i biznise i ne može da sedi mirno.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Maja Stojić, mentijka

Studentica filma, fotografkinja i animatorica

Proces definiranja vlastitog stila približio je Maju Stojić svijetu filma gdje sve umjetnosti koegzistiraju u savršenoj harmoniji. Preddiplomski studij Umjetničke akademije u Splitu uspješno je završila 2020. Iste godine, s ciljem konkretnijeg bavljenja filmskom režijom i razvijanjem scenarističkih vještina, upisuje usmjerenje Film na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, gdje ove godine nastavlja s master programom TV serija.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Lazar Bodroža, mentor

Filmski reditelj i vizuelni umetnik

Lazar Boroža je filmski reditelj i vizuelni umetnik iz Beograda. Ima iskustva u radu kao ilustrator i grafički dizajner. Bodroža je CEO i osnivač Metaklinike, jednog od najistaknutijih kreativnih studija u centralnoj Evropi. U 2011. godini, svrstan je među 20 najboljih vizuelnih umetnika mlađih od 30 godina, u selekciji prestižnog magazina Print. Njegov filmski prvenac, Ederlezi Rising dobio je priznanja krtike i nagrade kako u mejnstrim, tako i u žanrovskim festivalskim krugovima. Prava za distribuciju filma u SAD-u otkupio je Lionsgate, a u Francuskoj Amazon Prime. Film je takođe bio zastupljen i na najvećim tržištima u Evropi i Aziji. Trudi se da svoje vizuelne radove učini uzbudljivim poput najboljih žanrovskih filmova, i da stvara filmove lepe poput umetničkih dela.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Marija Džoganović, mentijka

Dekanka i vanredna profesorka u okviru Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu Mediteran u Podgorici

Magistrirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Dekanka je Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Podgorici gdje predaje u zvanju vanredne profesorke za oblast likovne umjetnosti i vizuelne kulture. Koautorka je udžbeničkih kompleta za likovnu kulturu u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja. Od 2017. godine inicira i rukovodi brojne humanitarne projekte u kojima sa studentima slika murale i organizuje likovne radionice u zdrastvenim ustanovama za djecu kao i specijalnim ustanovama za djecu. Ove godine je u saradnji sa Specijalnom psihijatrijskom bolnicom Dobrota, Kotor pokrenula humanitarni projekat Art terapija, gdje vodi likovne radionice sa pacijentkinjama ove ustanove.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Rišar Grolo, mentor

Glumac i dramaterapeut

Glumac i drama-terapeut Rišar Grolo je glumac, reditelj i drama-terapeut. Nakon završenog obrazovanja u školi za terapiju putem umetnosti INECAT u Parizu 2009. godine, vodi mnogobrojne pozorišne radionice sa različitim marginalizovanim grupama u Francuskoj i u Srbiji. Jedan je od osnivača Udruženja Compagnie Arti-Zanat', posvećenog pozorišnim istraživanjima i kreativnim procesima, u okviru kojeg je režirao više inkluzivnih predstava.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Jana Diklić, mentorka

Menadžerka u kulturi

Nakon studija teatrologije i menadžmenta u kulturi, Jana Diklic je radila na festivalima (Bitef), kao i za različite nezavisne pozorišne trupe u Francuskoj. Od 2009. do 2016. je stalna saradnica fondacije RFIEA - Réseau français des Instituts d'études avancées - koja podržava razvoj Instututes for Advanced Studies u Francuskoj. U 2010. osnovala je udruženje Compagnie Arti-Zanat' sa Rišarom Groloom.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Marija Kojić, mentijka

Suosnivačica Centra za razvoj participativnog obrazovanja, produkt dizajner u kompaniji Gir i asistent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu

Marija je produkt dizajnerka sa neozbiljnim planovima za budućnost. Diplomirala je 2015. godine na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutrašnja arhitektura. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i nameštaja. Tek po završetku studija (formalnog obrazovanja) pronašla je svoje zanimanje. Imala je neverovatnu sreću da rano detinjstvo provede na selu, što je dosta odredilo njenu ličnost i odnos prema radu i ljudima. Voli da nosi rolke i gaji previše biljaka.

Kamelija Radojčić, mentorka

Suvlasnica Mandarina Cake Shop-a

Mama Sonje i Marka Radojčića, diplomirana ekonomistkinja, menadžerka u bankarstvu. Odmah nakon fakutelta usledio je rad u marketinškoj agenciji gde se zadržala punih 10 godina. Od 2015. sa bratom Krstom Radovićem vodi radionicu kolača Mandarina Cake Shop. Trenutno imaju 4 prodajna objekta, online shop i 55 zaposlenih. Njihov rad je pokrenuo novi talas modernog poslastičarsva kako u Srbiji tako i u celom regionu.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Mila Medin, mentijka

Direktorica firme „MM Digital“ i nevladinog udruženja „Društvo za kulturni razvoj - Bauo“

Mila Medin je diplomirala na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu na smjeru Informacioni sistemi i tehnologije. Tokom 2016. godine postaje suosnivačica i direktorica nevladinog udruženja „Društvo za kulturni razvoj - Bauo“ sa kojim uspješno realizuje niz aktivnosti usmjerenih na očuvanje kulturne baštine primorja, ali i drugih djelova Crna Gore. Krajem 2020. godine osniva i svoju firmu za digitalni marketing, grafički dizajn i web development „MM Digital“. Živi i radi u Petrovcu na Moru.

Slodoban Jovanović Coba, mentor

Osnivač i kreativni direktor Designed.rs i Coba&Associates

Veruje da su kreativno i kritičko razmišljanje i činjenje pokretači društvenih promena, bolje razumevanje životnog okruženja i podstiču oplemenjivanje našeg života u svakom smislu. Obrazovanje u oblasti dizajna, umetnosti i strateškog planiranja je sticao u Beogradu, Italiji, SAD-u, UK-u i Švedskoj. Ima bogato iskustvo u brendingu, sa preko 400 dizajniranih pakovanja i brend identiteta. Osnivač je i kreativni direktor onlajn magazina posvećenog dizajnu Designed.rs i brending i kreativne agencije Coba&Associates.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Milena Milošević Micić, mentijka

Msr Istoričarka umetnosti, muzejska savetnica

Radi kao muzejska savetnica u Zavičajnom muzeju u Кnjaževcu. Već 20 godina je posvećena aktivistkinja, kustoskinja, edukatorka, PR, menadžerka projekata i vršiteljka dužnosti direktorke muzeja u dva mandata, sa glavnim ciljem da razvije novu ulogu muzeja u lokalnoj zajednici. Smatra da su muzeji javni prostori otvoreni za sve, forumi za otvorene dijaloge ili debate, mesta jedinstvenih vrednosti zajedničkog nasleđa. Oblasti stručnosti: istorija umetnosti, muzejske studije, upravljanje zbirkama, pristupačnost i inkluzija, marketing u kulturi, kulturni i obrazovni turizam ... Članstvo: ICOM, MDS, BMN, BMAG, AAM, AAMS.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Biljana Dakić Đorđević, mentorka

Izvršna direktorka, Trag fondacija

Biljana je izvršna direktorka Trag fondacije. Sa više od 20 godina profesionalnog iskustva u neprofitnom sektoru, ključne kompetencije razvila je u oblastima podrške organizacijama civilnog društva, izgradnje strateških partnerstava, upravljanja programima i multisektorske saradnje. Prethodno se angažovala na brojnim regionalnim i nacionalnim programa u Balkanskom fondu za demokratiju (2012-2014), Beogradskom fondu za političku izuzetnost (2004-2012), Paks Kristi Holandija (2001-2003) i drugim inicijativama. Članica je Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije i UO Globalnog dogovora UN u Srbiji. Alumnistkinja je nekoliko međunarodnih programa podrške ženskom liderstvu.

Nataša Kraljević, mentijka

Predsjednica ITI Centra Montenegro, savjetnica za međunarodnu i među-univerzitetsku saradnju na Univerzitetu „Mediteran“ i predavačica na Fakultetu vizuelnih umjetnosti

Kao Čivining stipendista britanske Vlade, Nataša je magistrirala na programu „Umjetnički, festivalski i kulturni menadžment” na Univerzitetu Queen Margaret 2020.godine u Edinburgu. Takođe je magistrirala na programu „Međukulturna ljudska prava“ na St.Thomas Univerzitetu u Majamiju, nakon što je završila pravni fakultet na Univerzitetu Crna Gora u Podgorici. Nataša ima veliko iskustvo u kontekstu međunarodne saradnje i rada na projektima. Radi kao Savjetnica za međunarodnu i među-univerzitetsku saradnju na Univerzitetu „Mediteran“ i predavačica je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. Od 2019. godine je predsjednica ITI Centra Montenegro (međunarodnog teatarskog instituta).

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Jagoda Stamenković, mentorka

Menadžerka u kulturi

Višedecenijsko iskustvo u oblasti menadžmenta u kulturi - filmske koprodukcije, Direkcija kulture Sava Centra, festivali – FEST, BITEF, Festival autorskog filma, Tribina kompozitora, LS Džez Festival, Budva Grad Teatar (Crna Gora), nastupi na Bijenalu u Veneciji, i mnogo drugih. Živela i radila u Hrvatskoj, Grčkoj i Francuskoj. Operativna direktorka KC Srbije u Parizu (2002-2006). Radi u Ministarstvu kulture i informisanja na poslovima međunarodne saradnje. Završila Filološki fakultet u Beogradu, deo studija pohađala na Sorboni (Pariz IV). MA u oblasti Kulturnog menadžmenta i kulturne politike (UNESKO katedra, Beograd i Université Lumière Lyon 2) i doktorat u oblasti teorije umetnosti i studija filma (FDU). Želi da svoje iskustvo i pozitivnu energiju prenese i drugima.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Sanja Ćopić, mentijka

Employee experience manager u kompaniji Eyesee i osnivačica projekta Ćopiranje

Rođena 1992. u Beogradu, gde je završila master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Mrđana Bajića. Učestvovala na više od 30 grupnih i tri samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, između ostalog, u Salonu muzeja savremene umetnosti na izložbi “Ženske priče” gde je izložila video performans “Standup comedy/Standup tragedy” I na Oktobarskom salonu 2021. Bavi se istraživanjem pitanja identiteta, tela, sećanja, savremenih medija, ekologije, i života umetnika koji radi posao od 9 do 5 kroz video, performans i instalacije. Zanimaju je održiva moda, komunikacija, filantropija, LGBT prava, i voli da pravi liste i spiskove. Trenutno završava master studije iz Upravljanja ljudskim resursima, I radi kao Employee Experience Manager u kompaniji EyeSee. Od 2020, Sanja se na instagramu bavi i projektom Ćopiranje (na instagramu @copiranje), u kojem promoviše održivu modu i bavi se oslikavanjem motiva flore i faune na second hand odeći, dajući joj novi život.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Olga Svoboda, mentorka

Direktorka za razvoj rešenja u TACK TMI, globalnoj kompaniji za konsalting i trening

Olga je iskusna konsultantkinja, menadžerka i trener sa preko 20 godina iskustva u razvoju i upravljanju različitim programima i strategijama u domenu razvoja i upravljanja ljudskim resursima. 15 godina je uspešno vodila jednu od vodećih HR kompanija u regionu, Gi Group HR Solutions, a danas je direktorka za razvoj rešenja u TACK TMI, globalnoj kompaniji za konsalting i trening. U današnjoj ulozi Olga sarađuje sa partnerima u preko 30 zemalja i odgovorna je za strategiju razvoja kompanije. Olgino iskustvo u kombinaciji sa njenom istinskom brigom za klijente i potrebom da se uvek nađu prava rešenja, pomoglo joj je da uspešno podrži mnoge domaće i međunarodne kompanije kao i mnoge pojedince u postizanju svojih ciljeva i napredovanju.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Tamara Pavlović, mentijka

Bioantropološkinja, direktorka Fondacije „Neozoik”

Diplomirana arheološkinja koja profesionalni put nastavlja u laboratorijskom okruženju na Medicinskom fakultetu. Tamo se na doktorskim studijama bavi bioantropologijom, proučavajući stare ljudske kosti i biografije nestalih populacija. Kad nije u podrumu i prašini, svoju strast prema nauci prenosi okolini, popularizujući arheologiju. Zato sa timom svojih dugogodišnjih prijatelja sa seminara arheologije iz Istraživačke stanice Petnica pokreće Fondaciju Neozoik sa idejom aktivnog menjanja svesti o važnosti arheologije i kulturnog nasleđa, kroz edukaciju i popularizaciju u svakom ćošku regiona. Kad sve ovo dosadi, uzima aparat i fotografiše Balkan (ili kuva).

Učesnici 6.ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Filip Šrajer, mentor

Arhitekta i urbanista, osnivač udruge 4 GRADA DRAGODID

Rođen u Zagrebu 1977. godine. Doktor tehničkih znanosti, diplomirani inženjer arhitekture. Glavna područja ekspertize su mu prostorno uređenje (prostorni i urbanistički planovi i studije) i graditeljsko naslijeđe (posebno suhozidna baština). Radi u tvrtki Urbing iz Zagreba, gdje je mlađi partner. Od 2003. godine do danas vodi praktične radionice, stručna izlaganja i istraživanja suhozidne baštine, o čemu je izradio doktorsku disertaciju, objavio dva znanstvena i više stručnih i popularnih radova. Jedan je od osnivača udruge 4 GRADA DRAGODID koja je za rad na tom području osvojila niz domaćih i međunarodnih priznanja. Živi sa ženom Vanjom i tri sina u Krajiškoj ulici u Zagrebu.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Tijana Kostić, mentijka

Arhitekta i dizajnerka nameštaja, suosnivačica „Focal design” studija

Od 2015. godine stiče zvanje Master inženjerka arhitekture na Univerzitetu u Beogradu i 2019. Master of Arts na Central Saint Martins, UAL u Londonu. Tokom 2016. godine sa koleginicom osniva „Focal design” studio, multidisciplinarnu istraživački orjentisanu praksu koja se bavi arhitekturom, dizajnom enterijera, nameštaja i proizvoda usko sarađujući sa lokalnim zanatlijama i drugim strukama. Svoju praksu doživljavaju kao most između zanatstva, industrije, proizvoda i korisnika.

Učesnici 6. ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Ivana Borovnjak, mentorka

Dizajnerka, studio OAZA

Dizajnerica sa sjedištem u Zagrebu. Radi samostalno i kao članica/osnivačica Umjetničko-dizajnerskog kolektiva Oaza. Diplomirala je konceptualni dizajn na Design Academy Eindhoven 2007. godine. Od tada aktivno doprinosi nezavisnoj kulturnoj sceni kroz suradnje s drugim dizajnerima, umjetnicima i kulturnim organizacijama. Od 2013. — 2017. direktorka Hrvatskog dizajnerskog društva zadužena za kreativnu direkciju i menadžment raznih inicijativa, platformi, festivala i edukativnih projekata. Kurira, istražuje i piše o dizajnu.

Učesnici 6.ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Vana Filipovski, mentijka

Menadžerka u kulturi, programska menadžerka za projekte saradnje između Kosova* i Srbije u Hartefakt fondu

Rođena 1991.godine u Beogradu. Magistrirala je Studije mira na Fakultetu političkih nauka i Menadžment u kulturi i kulturnu politiku na UNESKO katedri pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Vođena uverenjem da umetnost i kultura mogu odigrati značajnu ulogu u političkim i društvenim promenama u post-konfliktnim društvima i izgradnji mira, bila je deo različitih projekata u Srbiji i inostranstvu. Obožavateljka je vizuelne umetnosti.

Učesnici 6.ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Aida Begić, mentorka

Filmska rediteljka, scenaristica i producentica

Njeni filmovi su višestruko nagrađivani na festivalima širom svijeta. Članica je Američke filmske akademije (AMPAS), Evropske filmske akademije (EFA), Udruženja audiovizuelnih autora Francuske (SACD), te Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovina (UFRBiH). Redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Učesnici 6.ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Vanja Nikolić, mentijka

Dramaturškinja, autorka i mentorka za pisanje. Osnivačica „Tačkica knjiga”, personalizovanih i kreativnih knjiga za decu

Diplomirala je Komparativnu književnost u Novom Sadu, a nakon toga i dramaturgiju na Akademiji umetnosti. Radila je na desetinama predstava kao dramaturškinja i autorka, pisala kritike, prikaze i tekstove za pozorišne i druge časopise i bila urednica. Autorka je dve interaktivne knjige za odrasle, koje je objavila Arete izdavačka kuća. Istovremeno, sarađivala je sa organizacijama, izdavačkim kućama i preduzetnicima kao kopirajter i uz mnoge kurseve i obuke širila svoje znanje o marketingu i preduzetništvu. Konačno je ova dva iskustva spojila i osnovala „Vanja tačka” studio za umetničko stvaralaštvo u okviru kog kreira „Tačkica knjige” za decu i vodi mentoring program pisanja.

Učesnici 6, ciklusa programa Kreativno mentorstvo

Maja Lalić, mentorka

Osnivačica i predsednica organizacije „Mikser”

Arhitekta, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i održivi urbani razvoj sa fokusom na cirkularnu ekonomiju. Svrstana od Njujork Tajmsa među „najnaprednije beogradske arhitekte”. Maja je osnivačica organizacije Mikser i kreativna direktorka Mikser festivala posvećenog urbanoj kulturi i održivom razvoju. Obrazovana kao urbanistkinja na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Maja pokreće projekte revitalizacije industrijskih četvrti sadržajima kulture poput Mikser House-a u Beogradu i Sarajevu; zalaže se za participativne urbane prakse i primenu urbanističkih rešenja na bazi elemenata prirode. Suosnivačica je „Ženskog arhitektonskog društva”, osnivačica regionalne platforme „Mladi balkanski dizajneri” i pokretačica „Balkanske dizajnerske mreže” posvećene razvoju regionalnih mladih talenata iz oblasti održivog dizajna.