„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

  +38163582818
  info@kreativnomentorstvo.com

  PREDSTAVLJAMO VAM V GENERACIJU UČESNIKA PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO”

  Aleksej Vasić, menti

  Suosnivač i generalni direktor Lumina Images, trenutno najvećeg i najuspešnijeg foto kolektiva u regionu

  Nakon višegodišnjeg iskustva kao komercijalni fotograf, 2011. sa nekoliko kolega osniva studio Lumina, unutar koga se ubrzo rađa želja za redefinisanjem tradicionalnog modela poslovanja i pristupa ljudima. Do sada je realizovano više stotina projekata, a Lumina se pozicionirala kao jedan od dominantnih tržišnih učesnika.

  Veronika Tasić Vušurović, mentorka

  Savetnica za dugoročni razvoj kompanija, trenerica za razvoj poslovnih veština

  Veronika je savetnica za dugoročni razvoj kompanija i bolje upravljanje, trener za razvoj poslovnih veština i entuzijasta za razvoj startap ekosistema. Radila je sa kompanijama iz oblasti bankarstva, telekomunikacija, prerade hrane i maloprodaje, energetike, ali i sa brojnim institucijama u jugoistočnoj Evropi na definisanju njihovih strateških ciljeva i implementaciji programa. Radila je i na projektima UNICEF-a u oblasti zaštite dece i promocije mladih. Woozdom, kompanija koju je osnovala, pomaže pojedincima i organizacijama širom Evrope da unaprede svoje veštine i svoje poslovanje na inspirativan i zabavan način. Veruje da svi posedujemo stvaralački potencijal i da svakome treba dati šansu da svoj potencijal iskoristi.

  Bjanka Gabrić, menti

  Producentkinja, workspace menadžerka Nove Iskre, prvog kreativnog hub-a na Balkanu

  Bjanka je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Deo studija je provela na Aristotel univerzitetu u Solunu u okviru Erasmus programa razmene studenata. Svoj profesionalni razvoj započela je kao asistent u Novoj Iskri, gde trenutno radi kao menadžerka Workspace sektora. Zajedno sa svojim timom vodi coworking prostor i radi na razvoju zajednice Nove Iskre na lokaciji u Savamali.

  Riley Hammersly, mentor

  Pisac/kreativac iz San Franciska, community menadžer u kompaniji Nordeus

  Rajli je pisac / kreativac iz San Franciska, Kalifornija. Od 2016. godine, živi i radi u Beogradu kao community menadžer u kompaniji za razvoj mobilnih igara - Nordeus. Na svom poslu svakodnevno radi na razvoju milionske zajednice. Pre nego što je počeo da radi u oblasti u gejminga, Rajli je radio u oblastima digitalnog marketinga, filma / TV-a i tehnologije. Diplomirao je američku književnost na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

  Bojana Karajović, menti

  Producentkinja, operativna direktorka Beogradskog dramskog pozorišta

  Bojana Karajović rođena je u Beogradu 1985. godine. Završila je menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti, a dugogodišnje iskustvo u pozorišnoj produkciji stekla je radeći u institucionalnim pozorištima (Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište „Boško Buha“, Beogradsko dramsko pozorište) od 2007. godine. Pored angažmana u pozorištu, učestvuje u organizaciji festivala i kongresa (Bitef festival, Beogradski festival igre, IFTR kongres). Od 2014. godine na poziciji je operativne direktorke Beogradskog dramskog pozorišta. Učestvovala je u pripremi i realizaciji velikog broja pozorišnih predstava, kako u institucionalnom okviru, tako i nezavisnih projekata.

  Jasna Dimitrijević, mentorka

  Direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca

  Diplomirala je na Fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, smer organizacija scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti (pozorištna i radio produkcija). Svoju profesionalnu karijeru posvetila je polivalentnim institucijama kulture kao producent, urednik programa i rukovodilac. U prethodne dve decenije je bila direktorka Doma omladine Beograda, Sava Centra, Turističke organizacije Beograda i sada je upravnica Kolarčeve zadužbine. Njena spremnost za prihvatanje novih inicijactiva i ideja učinio je rad institucija kojima je rukovodila vidljivim. Unapređujući rad institucija u kojima je radila, sarađivala je sa brojnim organizacijama, ustavnovama u kulturi, festivalima i manifestacijama u Beogradu i Srbiji. Polje njenog teorijskog interesovanja je vezano za modele menadžmenta kulturnih centara, strateški razvoj institucija kulture, kulturnu diplomatiju i kreiranje koncepta uzbudljivih gradova.

  Bojana Petraš, menti

  Viša diplomirana bibliotekarka u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu

  Diplomirala je na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Radi u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gde pored bibliotečkog angažovanja, obavlja i posao lektora, vodi zbirku stare i retke knjige, po potrebi organizuje izložbe, radionice i promocije. Predstavljala je Muzej na internacionalnim takmičenjima za Evropski muzej godine u Glazgovu i nagradu Živa u Zadru. Stipendista je Samuel H. Kress Foundation i Digitalne bibliotečke federacije za učešće na Forumu u Vankuveru. Predsednica je Sekcije muzejskih bibliotekara i knjižničara Muzejskog društva Srbije. Mama je jednog nemirnog dečaka.

  Ivana Jovanović Arsić, mentorka

  Menadžerka u kulturi, osnivačica i predsednica udruženja Kulturis koje se bavi projektima međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja

  Završila je master studije iz menadžmenta u kulturi, međunarodne saradnje i kulturne diplomatije na Univerzitetu u Barseloni i master studije iz hispanistike na Univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i predsednik udruženja „Kulturis” koje je okrenuto projektima međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, kao i podizanju svesti o ulozi kulture u savremenom društvu. Autorka je koncepta i urednica publikacije „Planeta Čitalac“, dvojezičnog priručnika primera dobre prakse iz oblasti razvoja publike u srpskim i evropskim javnim bibliotekama. U oblasti hispanistike, već 15 godina radi na promociji vrednosti hispanskih kultura i značaja španskog kao jezika međunarodne komunikacije kroz rad u Institutu Servantes u Beogradu.

  Branislav Milićević, menti

  Arhitekta konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture

  Branislav je arhitekta-konzervator, koji je kroz brojne projekte, formalno i neformalno obrazovanje, volonterski i profesionalni rad više godina aktivno uključen u oblast konzervacije graditeljskog nasleđa. Trenutno radi pri Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, gde učestvuje na izradi nominacionog dosijea za upis kulturnog predela Bača sa okruženjem na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Posebno je zainteresovan za projekte revitalizacije spomenika kulture, te je tema njegovog drugog mastera (Advanced Master of Conservation of Monuments and Sites, RLICC, KU Leuven) prenamena objekata kompleksa napuštene kasarne.

  Aida Vežić, mentorka

  Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja, konsultantkinja za razvoj organizacija civilnog društva u BiH i regionu

  Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja (BMN), koja u svom članstvu broji 80 muzeja i 120 individua iz 13 zemalja Balkana. Magistrica programa ``Kulturni projekti za razvoj`` Međunarodne organizacije rada i Univerziteta u Torinu poslije kojeg svoje aktivnosti realizuje u polju kulture i naslijeđa jačajući kapacitete nezavisnih kulturnih organizacija ali i javnih ustanova kulture. Kao konsultantica od 2001. razvija organizacije civilnog društva kako BiH tako i u regiji Zapadnog Balkana. Certificirana je fasilitatorica od strane DANIDA programa. Svoje znanje dijeli sa mladima. Članica je Izvršnog odbora Mreže evropskih muzejskih organizacija (NEMO) i Upravnog odbora udruženja Crvena. Kroz ova tijela radi uključena je u lobiranje za bolju poziciju kulture, umjetnosti i muzeja u društvu.

  Danijela Radošević, menti

  Aktivistkinja i menadžerka programa u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju

  Veruje da aktivni građani imaju moć da promene naše društvo, a još ako se udruže to mogu učiniti brže i kvalitetnije. Menadžerka je programa izborne reforme u NKD-u. Prethodne tri godine bila je zadužena za menadžement, implementaciju i monitoring projekata koje su pokrivali različite teme i to: izbornu reformu, podršku autentičnim građanskim inicijativama, kulturu, odgovornost izabranih predstavnika, učešće građana u procesima odlučivanja itd. Niš je grad u kom živi sa porodicom i stvara promene.

  Nathan Koeshall, mentor

  Direktor i suosnivač organizacije Catalyst Balkans koja podržava razvoj i širenje filantropije u regionu

  Nathan je direktor Catalyst Balkans - neprofitne organizacije koja meri i promoviše kulturu filantropije na Zapadnom Balkanu. Osnovne kompetencije koje Nathan poseduje u promociji filantropije, upravljanju programima i dizajnu rešenja služe kao dobro podudaranje sa njegovom ekspertizom u pisanju predloga, prikupljanju sredstava, monitoringu i evaluaciji. Obožava da sluša i priča priče o kreativnim i inovativnim načinima na koje pojedinci i kompanije služe potrebama čovečanstva i zajednice oko njih.

  Dragana Jakovljević, menti

  Dramaturškinja, producentkinja, programska koordinatorka i izvršna direktorka festivala Valjevski filmski susreti

  Rođena 1989. godine u Valjevu. Diplomirala dramaturgiju i masterirala iz oblasti filmske i tv produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala kratki igrani film „Norveška” koji je bio ujedno i master rad podržan od strane Filmskog Centra Srbije. U oblasti filmske industrije kao producentkinja uspešno je organizovala dve godine zaredom Beldocs market koji je delom finansiran sredstvima programa Kreativna Evropa. Zajedno sa svojim kolegama iz udruženja Vakum, čija je članica, organizuje festival Valjevski filmski susreti. Planira realizaciju edukativnih filmskih radionica za srednjoškolce iz Valjeva i Crne Gore u saradnji sa Seanema film festivalom.

  Jovana Karaulić, mentorka

  Doktorantkinja i asistentkinja na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na FDU

  Doktorantkinja i asistentkinja na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Praktično iskustvo stekla je na poziciji producenta u okviru najvećih državnih događaja u zemlji među kojima je i nastup RS na svetskoj izložbi EXPO u Šangaju i Ceremonija otvaranja Univerzijade u Beogradu. Producirala je igrani film „Zlogonje” kao i dokumentarni film „Povratak kući - Marina Abramović”. Jedan je od osnivača novinskog izdanja „Lice ulice” i dobitnica je Nagrade grada Beograda za realizaciju Ceremonije otvaranja Univerzijade, kao član NGIO tima. Objavljivala je članke u relevantnim naučnim časopisima i zbornicima u izdanju konferencija na kojima je učestvovala.

  Gordana Vukov Ciganjik, menti

  Glumica i menadžerka u kulturi. Suosnivačica udruženja Klara i Rosa u Subotici, inicijatorka nezavisne glumačke trupe Slobodna scena Subotice

  Gordana je rođena 1984. godine u Subotici. Završila je Gimnaziju u Subotici a Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, odsek gluma. Radila je u gradskoj fondaciji za kulturu sedam godina. Jedna je od osnivačica Udruženja građanki „Klara i Rosa” kao i inicijatorka osnivanja nezavisne glumačke trupe „Slobodna scena Subotice”. Trenutno radi kao saradnica za odnose sa javnošću na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, kao i na nekoliko međunarodnih projekata. Radi na stvaranju dobrih kulturnih i društvenih prilika u Subotici, kako bi njen grad bio sjajno mesto za život.

  Iva Čukić, mentorka

  Direktorka Instituta za urbane politike, osnivačica i programska direktorka Ulične galerije. Doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

  Iva je diplomirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Usmerenje i oblast njenog istraživanja odnose se na upravljanje i raspolaganje prostornim resursima, urbana zajednička dobra, kao i na tačke susreta institucionalnog, planskog i normativnog okvira sa oblicima neformalnih praksi. Direktorka je Instituta za urbane politike (IUP. Osnivačica je i programska direktorka Ulične galerije u Beogradu. Ko-osnivačica je Platforme za teoriju i praksu društvenih dobara – zajedničko.org. Od 2018. godine je koordinatorka evropske participativne platforme „FundAction” za podršku aktivizmu. Članica je i donatorskog odbora Trag fondacije u programu „Aktivne zajednice”. Članica je međunarodnih mreža INURA (International Network for Urban Research and Action), European Commons Assembly, Citizens Lab i regionalne mreže Kooperativa.

  Igor Marsenić, menti

  Vizuelni umetnik i član Gradskog veća u Šapcu zadužen za kulturnu politiku

  U periodu 1998 – 2016. kao rezidentni umetnik galerije Zvono iz Beograda imao je brojne, kako samostalne tako i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Izabran je 2016. godine za funkciju člana Gradskog veća grada Šapca zaduženog za kulturnu politiku i saradnju sa OCD. Učestvovao je u programu Švedskog instituta za demokratiju „Symbio City” kao i u programu Ministarstva kulture Francuske „Courants de mond”. Učešće u politici doživljava kao lični doprinos demokratizaciji polja kulture, razvoju zajednice i stvaranju drugačijeg kulturnog modela.

  Veselin Vasiljković, mentor

  Senior HR konsultant i trener Gi Group Srbija

  Prepoznat kao stručnjak za projekte promene kulture, razvoj tima i programe rešavanja problema. Sa preko 10 godina iskustva kao senior HR savetnik i trener u Gi Group, pomagao je timovima i pojedincima da pokrenu promene. U svom radu uspešno koristi interdisciplinarna znanja iz različitih oblasti umetnosti, arhitekture i tehnologije u kreiranju i primeni inovativnih i praktičnih rešenja. Veselin je fokusiran na inspiraciju pojedinaca da se potpuno angažuju i budu otvoreni za novo iskustvo. Nikada neće propustiti priliku da se zabavi u svemu što radi.

  Janko Belić, menti

  Član udruženja građana K-town Group i jedan od koordinatora Međunarodnog umetničkog kampa u Kosjeriću

  Master diplomu iz međunarodne ekonomije stekao na Univerzitetu za međunarodnu ekonomiju i poslovanje u Pekingu. Član je udruženja K-Town Group iz Kosjerića koja koje je nastalo sa ciljem afirisanja kulture i umetnosti u opštini i na regionu, ali i zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda. Jedan od koordinatora projekata „Međunarodni umetnički kamp Kosjerić“ koji svake godine u Kosjeriću okuplja 30-40 umetnika različitih vrsta umetnosti iz raznih delova sveta i Srbije.

  Danko Nikolić, mentor

  Osnivač Zaječarske Inicijative, jedne od vodećih organizacija civilnog društva koje rade izvan Beograda

  Danko Nikolić je jedan od osnivača Zaječarske inicijativa (ZI). Od kada je osnovana, 2001. godine, ZI je izrasla u jednu od vodećih organizacija civilnog društva koje rade izvan Beograda. Danko takođe ima petnastogodišnje profesionalno iskustvo kao freelance konsultant sa ekspertizom u prikupljanju sredstava, prezentacionim veštinama, komunikaciji i javnom zagovaranju. Redovno sarađuje sa Regionalnim programom Nacionalnog demokratskog instituta u Centralno-istočnoj Evropi kao programski konsultant. Danko je veliki fan grupe Depeche Mode. Tokom 2006. godine je prikupio više od 5000 on-line potpisa kako bi ubedio bend da nastupi u Beogradu. Ima strah od letenja i više voli da putuje vozom. Trudi se da svira bas u bendu Huti Ota Tre. Završio je političke nauke i međunarodne odnose na Londonskoj školi za ekonomiju (LSE).

  Jasna Brkić, menti

  Diplomirana klasična filološkinja, bibliotekarka u Biblioteci grada Beograda na dečijem odeljenju

  Jasna Brkić, na papiru diplomirani klasični filolog, u stvarnosti dečji bibliotekar. Radi u malenoj oazi kulture, Dečijem odeljenju Biblioteke grada Beograda. Ne radi posao koji voli, već strasno voli posao koji radi! Zašto? Zato što radi sa decom na najlepši mogući način: ne ograničavajući se određenim temama, planom i programom, bez pritiska ocenjivanja, relaksirano, kreativno i kad god joj se ćefne. A ćefne joj se često, jer radi u sjajnom malom timu koji pokreće najpouzdanije gorivo, (gotovo) nepresušni entuzijazam. Obožava da deli znanje i iskustvo, pa aktivno drži prezentacije i seminare za bibliotekare. I da, stereotip, mnogo voli da čita!

  Nana Radenković, mentorka

  Suosnivačica kreativnog hub-a Nova Iskra, osnivačica festivala za decu KidsPatch i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu

  Nana je jedna od suosnivača Nove Iskre, gde je fokusirana na kreiranje mentorskih programa, treninga i radionica namenjenih pojedincima, organizacijama i kompanijama koje su zainteresovane za preuzimanje aktivne uloge u procesima transformacije - kako sopstvenih kapaciteta i poslovanja, tako i kroz kreiranje novih načina na koji bi mogli učiti, živeti i raditi u budućnosti. Magistrirala je Menadžment u kulturi, interkulturalizam i medijaciju na Balkanu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Iza sebe ima veliko iskustvo rada u privatnom, javnom i civilnom sektoru. Osnivač je festivala KidsPatch i profesor na FMK u Beogradu.

  Katarina Ivakić, menti

  Preduzetnica i osnivačica prve body-positive zajednice Kataliza

  Katarina Ivakić rođena je 1994. godine u Beogradu, gde je završila Osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti, a trenutno je na master studijama Menadžment kulture i medija na istom fakultetu. Zaposlena u PR & Media agenciji „Kontakta“ kao copywriter i influenser menadžer. Pored regularnog posla, pokrenula je body positive priču u Srbiji kroz „Katalizu“ – NGO, radionice i proizvodnju haljina za krupnije devojke. U slobodno vreme voli da šije, piše, stvara mikro influensere i snima za Instagram.

  Olga Svoboda, mentorka

  Direktorka za razvoj rešenja u TACK TMI, globalnoj kompaniji za konsalting i trening. 15 godina je uspešno vodila jednu od vodećih HR kompanija u regionu, Gi Group HR Solutions

  Olga je iskusna konsultantkinja, menadžerka i trener sa preko 20 godina iskustva u razvoju i upravljanju različitim programima i strategijama u domenu razvoja i upravljanja ljudskim resursima. 15 godina je uspešno vodila jednu od vodećih HR kompanija u regionu, Gi Group HR Solutions, a danas je direktorka za razvoj rešenja u TACK TMI, globalnoj kompaniji za konsalting i trening. U današnjoj ulozi Olga sarađuje sa partnerima u preko 30 zemalja i odgovorna je za strategiju razvoja kompanije. Olgino iskustvo u kombinaciji sa njenom istinskom brigom za klijente i potrebom da se uvek nađu prava rešenja, pomoglo joj je da uspešno podrži mnoge domaće i međunarodne kompanije kao i mnoge pojedince u postizanju svojih ciljeva i napredovanju.

  Maida Gruden, menti

  Istoričarka umetnosti, urednica likovnog programa u Domu kulture Studentski grad

  Diplomirala je na katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Učestvovala je u nizu kustoskih radionica, rezidencija i konferecija u zemlji i inostranstvu. Radi kao urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad. Inicijator je i menadžer projekta umetničke rezidencije Cimer okrenute ka životu studenata, bazirane na kontekstualnim umetničkim praksama i situirane u Studentskom gradu na Novom Beogradu. Zainteresovana je za razvoj projekata iz oblasti savremene umetnosti koji uključuju rad sa zajednicom i približavaju mladima i studentima savremenu umetnost kao važno sredstvo za razumevanje savremenog društva.

  Goran Tomka, mentor

  Kulturolog, docent na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i gostujući profesor na Unesko katedri za kulturnu politiku Univerziteta umetnosti u Beogradu

  Docent na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i gostujući profesor na Unesko katedri za kulturnu politiku Univerziteta umetnosti u Beogradu, na Univerzitetu za međunarodne odnose u Pekingu i Univerzitetu Lumier 2 u Lionu. Izveštava o kulturnim politikama Srbije za Kompendijum kulturnih politika Saveta Evrope i drži treninge, predavanja i seminare širom sveta na temu razvoja publike, interkulturnog dijaloga i participativnih kulturnih politika. Istražuje, putuje, predaje, piše i zagovara pravednije, politički i društveno relevantnije i zelenije kulturne politike i prakse. Njegovu poslednju knjigu Audience Explorations - Guide for Hopefully Seeking the Audience izdala je internacionalna pozorišna platforma IETM.

  Maja Ćurčić, menti

  Muzička pedagoškinja, predsednica udruženja Art Aparat koje podučava i osnažuje decu i osetljive društvene grupe

  Maja Ćurčić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za Opštu muzičku pedagogiju i poslednjih deset godina se aktivno bavi podučavanjem i osnaživanjem dece i mladih kroz muziku. Radila je pet godina kao nastavnica u muzičkoj školi, a osnivanje Art Aparata omogućilo joj je da učestvuje u osmišljavanju i izvođenju projekata namenjenih posebno osetljivim društvenim grupama. Pored toga, bavi se komponovanjem muzike i autorka je muzike za film, televiziju i pozorište, dečje muzike i koautorka više audio-vizuelnih instalacija.

  Tatjana Obradović Tošić, mentorka

  Preduzetnica, trenerica, mentorka i konsultantkinja. Autorka Self-care Rebel podkasta

  Tatjana je preduzetnica, trenerica, mentorka i konsultantkinja. Njena glavna lična vrednost je Sloboda, njene strasti su planeri i kafa. Ona ima više od 12 godina rada u oblasti rodne ravnopravnosti i prava manjina, radeći sa međunarodnim organizacijama kao što su REF, WB, UN, OHCHR, EU i SIDA. Autorka je podkasta Self-care Rebel podcast, mesta ozbiljno teških razgovora oko brige o sebi za žene kao buntovničkog čina protiv patrijarhata. Njena moć leži u mogućnosti da pojednostavi brojne informacije u obliku mape, strategije ili procesa. Zato, ona sada pomaže prezauzetim preduzetnicama širom sveta, da vrate kontrolu nad svojim životom i poslovanjem, pomoću svog jedinstvenog procesa mapiranja.

  Marija Čerkez, menti

  Diplomirana vaspitačica dece predškolskog uzrasta iz Požarevca koja radi na razvoju kreativnosti kod dece

  Najbolje se oseća u direktnom iskustvu sa svojim darovima u neposrednom radu sa decom, kroz kreativne radionice i mindfulness igrice. Želi da upozna edukatore sa svojim intelektualnim i emocionalnim informacijama i da ih na taj način inspiriše za izvođenje VOR-a. Dobitnik nagrade - Priznanje za ostvarene rezultate u vaspitno-obrazovnom radu i saradnji u razvoju obrazovanja – Grad Požarevac - povodom dana radnika u obrazovanju 2014. godine. Mentor u radu sa darovitom decom. Jedan od autora i vođa tima, pri realizaciji projekta „Avantura u arhivu”. Poseduje izražen kapacitet za aktuelnosti u pedagoškoj praksi. Aktivno prati art scenu kod nas i inostranstvu. Praktikuje hata jogu od 2012.

  Tijana Pavlović, mentorka

  Diplomirana pedagoškinja. U predškolskoj ustanovi Povratak prirodi bavi se integrativnim planiranjem, projektnim učenjem i dramom u obrazovanju

  Diplomirana pedagoškinja. Implementirala je različite projekte u školski sistem u ulozi koordinatora (vezane za integraciju socijalno marginalizovanih grupa, inkluzivno obrazovanje, prevenciju vršnjačkog nasilja, profesionalnu orijentaciju) zahvaljujući čemu je sarađivala sa brojnim nacionalnim i međunarodnim ustanovama. Veruje u snagu obrazovanja i kulture kao pokretačkih moći društva. U PU „Povratak prirodi” bavi se integrativnim planiranjem, projektnim učenjem i dramom u obrazovanju. Razvija dramsku razvojnu radionicu koja podstiče razvoj dečijeg samopoštovanja kroz različite oblike i mogućnosti izražavanja deteta. Istražuje dečiji svet ideja i izraza kroz pripovedanje, lutku, pokret. Dugogodišnji je spoljašnji saradnik Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

  Milana Vojnović, menti

  Diplomirana filološkinja francuskog jezika, urednica nezavisnog portala Hoću u pozorište

  Diplomirana filološkinja i nastavnica francuskog jezika, u svet pozorišnih dešavanja je ušla upravo zahvaljujući frankofoniji. Tokom studija je volontirala u okviru Frankofonog pozorišnog festivala za srednjoškolce, a zatim postala njegova koordinatorka i na toj poziciji je bila tri godine. Ovo iskustvo je inspiriše da ode na EVS projekat u Belgiju i tamo istraži mogućnosti kreativnog rada sa mladima kroz radionice i pozorište, učestvuje u organizaciji i produkciji manjih događaja u čijem je fokusu mladalačko stvaralaštvo. U 2017. godini priključuje se timu portala Hoću u pozorište, gde spaja svoju ljubav prema jeziku, pisanju i koordinatorske sposobnosti. Duboko veruje da je pozorišna umetnost pogodna za menjanje društva iz korena.

  Anđelka Janković, mentorka

  Producentkinja i kulturna preduzetnica. Menadžerka marketinga Bitef festivala

  Menadžerka, producentkinja i kulturna preduzetnica aktivno deluje kroz rad svoje agencije za konsalting, marketing i produkciju umetničkih projekata „Kulturifik”. Pored toga dugogodišnji je član Bitef tima u okviru kog vodi marketing, PR i razvoj Bitef festivala. Osim toga zaposlena je u distributerskoj kući 2i Film Srbija gde vodi tržište Srbije i Crne Gore, a distribuirala je i organizovala promociju prvog rukom slikanog filma u istoriji, nominovanog za oskara „S ljubavlju Vinsent, misterija Van Goga”. Trenutno volontira u okviru projekta „Inspiring girls” globalne kampanje koja ima za cilj osnaživanje devojčica. Članica je brojnih organizacija među kojima su Forum za kulturu Evropskog projekta u Srbiji i Alumni kluba programa „Podeli svoje znanje postani mentorka”.

  Milena Banić, menti

  Advokatica i međunarodna konsultantkinja za ljudska prava, zaštitu životne sredine i održivi razvoj

  Milena Banić je advokatica i međunarodna konsultantkinja za ljudska prava i i održivi razvoj. Diplomirala je prava, a nakon osnovnih studija završila je dva master programa i stekla zvanja master prava deteta i master evropskih integracija. Kao stipendistkinja PILnet instituta Njujork usavršavala se u oblasti zagovaranja ljudskih prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Trenutno priprema doktorsku disertaciju iz oblasti ekološkog prava. Osnivačica je Future Generations, koncepta za održivu budućnost i ekološku kulturu. Cilj ovog koncepta je da promoviše i unapređuje održivi razvoj i zelenu ekonomiju, ekološke stilove življenja, održivi dizajn, održivu ishranu, društveno odgovorno poslovanje, inovacije i prava budućih generacija.

  Maja Lalić, mentorka

  Arhitekta, osnivačica i predsednica organizacije Mikser, kreativna direktorka Mikser festivala, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i održivi razvoj

  Arhitekta, ekspertkinja za rodnu ravnopravnost i održivi urbani razvoj sa fokusom na cirkularnu ekonomiju. Svrstana od Njujork Tajmsa među „najnaprednije beogradske arhitekte”. Maja je osnivačica organizacije Mikser i kreativna direktorka Mikser festivala posvećenog urbanoj kulturi i održivom razvoju. Obrazovana kao urbanistkinja na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Maja pokreće projekte revitalizacije industrijskih četvrti sadržajima kulture poput Mikser House-a u Beogradu i Sarajevu; zalaže se za participativne urbane prakse i primenu urbanističkih rešenja na bazi elemenata prirode. Suosnivačica je „Ženskog arhitektonskog društva”, osnivačica regionalne platforme „Mladi balkanski dizajneri” i pokretačica „Balkanske dizajnerske mreže” posvećene razvoju regionalnih mladih talenata iz oblasti održivog dizajna.

  Milesa Milinković, menti

  Diplomirana pedagoškinja, master rodnih studija, direktorka Međunarodnog filmskog festivala Uhvati film

  Završila je pedagogiju i master rodne studije. Od 2005. najpre u organizacionom timu, a od 2012. izvršna direktorka Filmskog festivala Uhvati film na temu invalidnosti koji se realizuje u Novom Sadu, ali i Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru. Autorka i koordinatorka projekta „Umetnost ruši zidove” koji podrazumeva filmske radionice i produkciju 17 kratkih filmova o invalidnosti čiji su autori osobe sa invaliditetom. Autorka je i 2 filma o ženama sa invaliditetom i niza radova iz oblasti feminističke teorije invalidnosti. Ukratko, njeno zanimanje je: aktivistkinja u oblasti invalidnosti, a moto Gandijeva – budi promena koju želiš da vidiš u svetu.

  Iva Plemić, mentorka

  Filmska i festivalska producentkinja, članica izvršnog odbora udruženja dokumentarista Srbije DokSrbija, Eurodoc alumna i zamenica predstavnika Srbije u filmskom fondu Saveta Evrope Eurimages

  FFilmska i festivalska producentkinja. Studije produkcije je završila na FDU, a Valorizaciju filmske kulturne baštine u Parizu. Inicijalno filmsko iskustvo stekla u produkcijama igranih filmova. Dokumentarnom filmu se posvetila radeći na filmovima Mile Turajlić - Cinema Komunisto (producentkinja i distributerka) i Druga strana svega (izvršna producentkinja). Dugogodišnja producentkinja filmskog festivala Magnificent 7. Producirala je filmove Miloša Tomića – Muzičke traume i Genijalni filmovi. Provela je tri godine u misiji Lekara bez granica, a 2017. se pridružila Horopter filmskoj produkciji, producirajući 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića, sa kojim i dalje radi. Iva je članica izvršnog odbora Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija, Eurodoc alumna i zamenica predstavnika Srbije u filmskom fondu Saveta Evrope – Eurimages.

  Miloš Antić, menti

  Osnivač i predsednik Džedajskog pokreta koji promoviše kulturu i aktivizam u Nišu

  Osnivač i CEO start up-a „Wibbly Wobbly”, suosnivač i razvojni menadžer on line platforme i brenda Nerd Alert, osnivač Džedajskog pokreta i festivala popularne kulture DžedajKon. Pozicionirao je Nerd Alert kao vodeću platformu i prepozatljiv brend u oblasti popularne kulture, i osnivač Start Up-a „Wibbly Wobbly“ iz oblasti dizajna, brendiranja i štampe na odeći. Zajednicu Džedajski pokret je osnovao sa ciljem da promoviše kulturu mira i pronađe načine da unapredi ljudske odnose u zajednici kroz humanost i filantropiju. Vodi kurseve meditacije i jedan je od organizotora zimskog maratona i polumaratona u Nišu, trijatlona na Vlasini i trke na 6h, 12h, 24h u Beogradu na Kalemegdanu.

  Virdžinija Đeković, mentorka

  Menadžerka brojnih projekata u kulturi, aktivistkinja, doktorantkinja na FDU

  Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je završila osnovne i master studije. Kroz teorijski rad bavi se istraživanjima u polju kulturnih politika i mogućnostima povećanja stepena participacije u odlučivanju unutar lokalnih zajednica. U praksi, najveći deo radnog iskustva stekla je radom u civilnom sektoru na pozicijama projektne i/ili finansijske menadžerke u nekoliko organizacija, polazeći iz matične Tačke komunikacije. Petkom je voditeljka emisije Sceniranje na Radio Aparatu, a subotom je ove godine pohađala Studije Zajedničkog učeći kako se ponovo promišlja zajednica. Članica UO Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i učesnica međunarodnog programa Re-shape. Virdžinija je iz Pančeva, a živi i radi u Beogradu.

  Miloš Milovanović, menti

  Producent/prezenter N1TV, osnivač vikenda kontrabasa BassPassion, saradnik Kolarčeve zadužbine

  Televizijski reporter, producent i prezenter sa višegodišnjim iskustvom na TV N1, B92, Studio B i BK. Po obrazovanju diplomirani muzički izvođač - kontrabasista. 2015. godine je pokrenuo vikend kontrabasa BassPassion, koji je održan 2015. i 2016. godine. Od 2011. godine saradnik je Zadužbine Ilije M. Kolarca kao voditelj edukativnog dečijeg programa „Mala škola bontona - kako se sluša koncert”. Dobitnik je nagrade „Press vitez - Miloje Mića Orlović” festivala Press Vitez 2010. godine. Kolarčeva zadužbina dodelila mu je 2014. godine plaketu za izuzetan doprinos programskoj delatnosti. Više godina je aktivan i kao trener medijskog i javnog nastupa.

  Ivan Milivojev, mentor

  Jedan od osnivača nekoliko festivala u Srbiji i regionu: EXIT festival, Warriors Dance Festival, Sea Dance Festival, R:EVOL:UTION festival i #DEV9T

  Jedan od osnivača nekoliko festivala u regionu EXIT festival (Srbija, 2000), Warrior’s Dance Festival (Srbija, 2012), Sea Dance Festival (Crna Gora, 2014), R:EVOL:UTION festival (Rumunija, 2015), DEV9T (Srbija, 2015). Od osnivanja EXIT festivala Ivan je član upravnog odbora i programski menadžer festivala. 20 godina iskustva kao i rad na projektima poput Red Hot Chilli Peppers, Robbie Williams, Franz Ferdinand, Madonna, The Chemical Brothers, Manu Chao, Gentleman, ZAZ, Cheikh Lo, The Prodigy i mnogi drugi su dokaz njegovog profesionalizma i kvaliteta. Od 2011. Godine Ivan je clan upravnog odbora YOUROPE (Evropske festivalske organizacije)

  Nikola Veljković, menti

  Freelance videograf, omladinski lider i aktivista

  Nikola je strukovni inženjer audio i video tehnologija, videograf, omladinski lider, aktivista, član organizacije „Connecting“ iz Pančeva. Koautor je dokumentarnog filma „Obrazovanje za 4.0 revoluciju“. Jedan od pokretača i bivši koordinator nagrađivanog edukativnog programa za mlade „Kad porastem biću...“. Bavio se muzikom 11 godina, 5 i po godina radio u medijima, a trenutno je najviše angažovan u oblasti video produkcije čime se aktivno bavi poslednjih 6 godina. Veoma ceni neformalno obrazovanje i smatra da je njegov život postao smisleniji kada je prestao da uči za ocene i počeo da uči za znanje.

  Andrija Kovač, mentor

  Filmski stvaralac, snimatelj, autor i grafički dizajner

  Audio-vizuelni avanturista i ljubitelj tehnologije. Istražuje tanku liniju između različitih medija poput filma, fotografije i dizajna. U potrazi za alternativnim životnim stilom i avanturom na mestima širom sveta, tokom godina režirao je ili snimio brojne kratke filmove, video eseje i brendirane sadržaje za različite brendove, nevladine organizacije, startapove, kao i za sportiste, umetnike i aktiviste.

  Radoslav Milić, menti

  Profesor srpskog jezika i osnivač dečijeg dramskog studija Kukumiš u Ljuboviji

  Rođen je u Rumi, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a deset godina radi po seoskim školama širom Srbije. Autor je programa kreativne drame za učenike osnovnih škola i Life Skills for Youth, prilagođenog za srednjoškolce na balkanskim prostorima, koje i izvodi u Studiju „Kukumiš“. Piše scenarija za dečije predstave i lektoriše knjige iz arheologije. Autor je i koordinator nekoliko projekata koji se bave predrasudama dece iz ruralnih sredina. Trenutno je fokusiran na regionalnu saradnju, psihologiju kolektivne svesti i menjanje kulturološke matrice kod mladih.

  Husein Oručević

  Politikolog, aktivista i radijski novinar iz Mostara

  Politolog i radijski novinar. Rođen je u Mostaru 1969. Studirao je političke nauke u Poljskoj, u Krakovu i Kielcu i specijalizirao evropske studije. Oručevićeve aktivnosti su u posleratnom Mostaru godinama vezane za Omladinski kulturni centar Abrašević, gde je inicirao i vodio mnoštvo medijskih i kulturnih projekata za mlade, s ciljem da uspostavi komunikaciju i saradnju među mladim građanima grada podeljenom u dve etničke zajednice. Kao aktivista u civilnom sektoru, vrlo je angažovan na pitanjima lokalnih politika, borbe protiv korupcije i izgradnje institucija.

  Tamara Belajić, menti

  Koordinatorka komunikacija i marketinga Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

  Tamara Belajić je diplomirana novinarka u svetu marketinga i komunikacija. Nakon studija medija i komunikologije, našla se u marketinškoj agenciji Headmade gde je naučila da razmišlja iz ugla brendova. Nakon toga, put je vodi u IT. Postaje deo sektora marketinga novosadske kompanije DunavNET, gde otkriva kako IoT tehnologija menja svet oko nas. Trenutno je deo tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ vođena željom da da svoj doprinos projektu od velikog značaja kako za grad tako i za građenje imidža Srbije. Vežba jogu, igra folklor, uči španski jezik.

  Nebojša Krivokuća, mentor

  Dramaturg, pisac i kreativni direktor u agenciji Communis DDB

  Diplomirani dramaturg, kreativni direktor u agenciji Communis DDB. Tokom 25-godišnje karijere u oglašavanju radio je na komunikacijskim projektima za desetine internacionalnih i lokalnih brendova i kompanija, od kojih su neki nagrađivani na međunarodnim i domaćim festivalima za kreativnost ili efikasnost. Kao predavač učestvovao na seminarima i radionicama koje su organizovali US Aid, IAA, TEDx, FON, FDU, FMK, FEFA, Webiz i drugi. Tekstove o marketingu, oglašavanju, pop-kulturi i medijima objavljivao je u „Dnevnom Telegrafu”, magazinima „Central Europe Review”, „Talas”, „LiceUlice” sajtu „AlJazeera Balkans” itd. Autor knjige kratkih priča „39 pesama” (Booka, 2013), bloga i audio-podkasta „Prešlicavanje”.

  Tamara Kojić, menti

  Društvena aktivistkinja, generalna direktorka ruralnog kreativnog hub-a Terra Panonica – Mokrin House

  Tamara Kojić je društvena aktivistkinja zaljubljena u muziku, cirkus i radio. Pokrenula je humanitarnu inicijativu „Kilometar kose” koja je obezbeđivala perike deci koja su zbog bolesti ili hemioterapije gubila kosu, a sa Femix timom pokrenula je i vodi Rok kamp za devojčice. U Francuskoj je osnovala Chateau de La Salle, projekat oživljavanja napuštenog burgonjskog zamka, a radila je i kao konsultantkinja u coworking industriji i ugostiteljstvu. Master je menadžmenta kulture i medija, predstavljala je Srbiju na Telenorovom Forumu mladih, i 2015. godine dobila priznanje Ličnost godine od HELLO! magazina. Trenutno živi i radi na selu u Banatu, gde vodi projekat Mokrin House, vozi bicikl i peva u tamburaškom orkestru kulturno-umetničkog društva Mokrin.

  Mihailo Janković, mentor

  Direktor kompanije Nectar Group, poslovni lider sa dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju i strateškom razvoju vodećih kompanija. Dobitnik nagrade za razvoj liderstva među mladima

  Poslovni lider sa dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju, unapređenju i strateškom razvoju vodećih kompanija. Svoje iskustvo Mihailo je sticao radeći za multinacionalne kompanije, private equity fondove i regionalne kompanije, kao što su British American Tobacco, Coca-Cola, Knjaz Miloš, kao i kroz konsultantske projekte. Od 2016. godine je na poziciji generalnog direktora Nectar grupe, posvećen profesionalizaciji i transformaciji privatne porodične kompanije koja je sa 6 fabrika u regionu, izvozom u 60 zemalja i prihodom od 100mn eura prerasla granice regiona. Poslovnu inspiraciju pronalazi u konstantnom unapređenju poslovanja, razvoju ljudi, poslovnoj transformaciji i turnaround management-u, što su oblasti koje su i obeležile Mihailovu dosadašnju karijeru.

  Vanja Đurić, menti

  Master komunikologije, novinarka fact- checking portala Istinomer

  Masterirala Komunikologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Proteklih 15 godina radila je za medije poput Radija 021, Radio-televizije Vojvodine i Balkan Insighta (BIRN Srbija). Trenutno je freelance novinarka, fact-checker za portal Istinomer. Smatra da su činjenice okosnica novinarstva, a da ga kontekst i različite perspektive obogaćuju. Spojevi tih faktora doneli su joj kao koautorki nagrade za emisije „Radar - 20 godina posle” (najbolji news magazin CIRCOM 2016) i „Albanke su naše sestre” (nagrada festivala „Mirëdita, dobar dan!”). Izabrala je da i ostatak karijere posveti istraživanju novih perspektiva i jačanju kulture angažovanja u društvu.

  Vladimir Trkulja, mentor

  Koosnivač Startit-a, organizacije za podršku IT i start up sceni u Srbiji. Sarađuje sa UNICEF-om i IREX-om, ekspert za digitalnu transformaciju u programu PKS-a

  Vladimir Trkulja se bavi tehnologijom i inovacijama, sa posebnim fokusom na razvoj novih poslovnih modela za male biznise. Ko-osnivač je Startita, vodio je timove koji razvijaju proizvode za globalne startape, sarađuje sa UNICEF-om (UNICEF-ov Inovacioni Fond) i IREX-om (program podrške lokalnim medijima), i jedan je od eksperata za digitalnu transformaciju koji kroz program PKS-a (koji finansira GIZ) radi sa kompanijama u Srbiji.