„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381691911996
info@kreativnomentorstvo.com
ETC-grupa

KAKO SMO POČELI

Nastanak projekta „Kreativno mentorstvo” vezan je za projekat „Kreativno društvo”, pokrenut u jesen 2011. godine od strane Ambasade Švedske i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu,

u okviru koga je, pored izložbe „Žene pronalazači iz Švedske” i edukativnog programa za decu, pokrenut „Klub ponedeljkom” kao mesto razmene ideja između Srbije i Švedske. Svakog ponedeljka tokom trajanja projekta po jedna uspešna osoba iz oblasti kulture, kreativnih industrija i obrazovanja iz Švedske i Srbije gostovala je u Muzeju i govorila o preduzetništvu, ličnom razvoju, kreativnosti, inovacijama i doživotnom učenju.

Helen Laršon Puset, tadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu bila je ta koja je omogućila pokretanje „Kreativnog mentorstva”, tako što je okupila umetnike, kustose, pedagoge, menadžere u kulturi, istraživače i stručnjake za društveno odgovorno preduzetništvo, u neformalnu i multidisciplinarnu ETC grupu i stvorila platformu za upoznavanje različitih mentorskih programa, podržala naše ideje, razmišljanja i inicijativu.

Neformalnu grupu ETC činilo je 11 aktivnih i angažovanih pojedinaca iz Srbije iz sfere kulture i obrazovanja, koji su imali priliku da se sastaju i razgovaraju sa gostima i gošćama iz Švedske. U neposrednom susretu sa gostima, članovi ETC-a su uvideli da je svaki od gostiju kroz svoju karijeru imao mentore – profesionalno uspešne i ostvarene pojedince koji su ih vodili kroz prelomne trenutke tokom karijere i podsticali njihov dalji razvoj.

Oduševljeni idejom razmene znanja i iskustva koja je u Srbiji uglavnom limitirana na akademsku zajednicu, grupa ETC je uz pomoć Ambasade Švedske u Beogradu, odlučila da pokrene „Kreativno mentorstvo”. Kao pilot projekat, koji bi okupio i osnažio preko 50 izabranih pojedinaca iz sektora obrazovanja, kulture i biznisa, projekat „Kreativno mentorstvo” trebalo je da posluži i kao platforma za testiranje i stvaranje dugoročnog programa mentorstva u Srbiji.

U aprilu 2012. godine članovi ETC grupe su prošli kroz trening ličnog razvoja i uvođenja u ideju mentorstva, koji je vođen od strane organizacije Nätverkstan iz Getenburga, Švedska. U maju iste godine bili su na studijskom boravku u Stokholmu, organizovanom od strane Švedskog Instituta kako bi se upoznali sa različitim inicijativama i programima mentorstva, od biznis sektora, preko kulture do univerzitetskih programa, i na osnovu viđenog osmislili model koji bi najviše odgovarao kontekstu u Srbiji.

Celokupni projekat „Kreativno mentorstvo” osmišljen je i pokrenut zahvaljujući entuzijazmu, znanju i volonterskom doprinosu članova ETC grupe: Maše Avramović, Andreja Berete, Dragane Jevtić, Zorane Đaković, Višnje Kisić, Đorđa Krivokapića, Slavice Marković Sandić, Itane Miljanić, Mirjane Odić, Marka Radenkovića i Dragane Tomić Pilipović.

Zbog potrebe da se program kontinuirano razvija i napreduje, kao i da bude održiv, 2013. godine je menadžment projekta „Kreativno mentorstvo” prešao je u ruke lokalnog partnera – dva člana ETC grupe. U septembru 2014. godine osnovano i udruženje „Kreativno mentorstvo” i u martu 2015. registrovano u Agenciji za privredne registre Republike Srbije.