„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+38163582818
info@kreativnomentorstvo.com

KONKURS ZA UČEŠĆE 2019

KONKURS ZA JUBILARNI PETI CIKLUS PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO” JE ZAVRŠEN!

Na konkurs je pristiglo skoro 100 prijava iz cele Srbije, a nove učesnike programa možete upoznati na sledećem linku: https://www.kreativnomentorstvo.com/novi-ucesnici/

Peti ciklus traje do septembra 2020. a konkurs za novu generaciju možete očekivati krajem 2020. godine.

Do tada možete nas pratiti ovde i na drugim kanalima socijalnih mreža, a možete se i prijaviti na naš newsletter preko formulara na dnu sajta.

Ako želite da hodate brzo, koračajte sami

— ako želite da stignete daleko, koračajte sa nekim!

Da li želite da razgovarate nasamo sa uspešnim ljudima koje zaista cenite, da čujete njihovu razvojnu priču – kako su došli do tačke u kojoj se danas nalaze, kako su prevailazili prepreke i ostvarivali ciljeve?

Da li imate potrebu da se posavetujete sa onima koji mogu da Vam pruže releventna znanja, iskustva i uvide?

Da li bi Vam značilo da sa tim osobama podelite izazove sa kojima se suočavate, prodiskutujete opcije koje su pred Vama ili zajednički dođete do nekih na koje nikada niste ni pomislili?

Ako je odgovor DA, pozivamo Vas da se prijavite na jednogodišnji program
„Kreativno mentorstvo” i stvorite sebi prostor za razmenu znanja, ideja i iskustava!

U okviru promocije konkursa biće održane prezentacije u:  

– Beogradu: sreda 17. april od 19h „Nova Iskra”, (Gavrila Principa 43)

– Šapcu: četvrtak, 18. april od 18h, Narodni muzej Šabac, (Masarikova 13)

– Novom Sadu: petak, 19. april od 17h,  „Svilara-kulturna stanica”, (Đorđa Rajkovića 6b)

– Nišu: ponedeljak, (22. april 17.30h, EU info kutak, Vožda Karađorđa 5)

FAQ - odgovori na najčešća pitanja o konkursu

Tekst konkursa u PDF formatu

Prijavni formular

Šta je „Kreativno mentorstvo”?

„Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija. Program se realizuje već 7 godina i danas okuplja mrežu od 200 ambasadora „Kreativnog mentorstva”, koji čine zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca i doprinose razvoju društva zasnovanog na kreativnosti, znanju i saradnji.
Program prvenstveno afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Glavnu aktivnost programa za učesnike – mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, koga tim „Kreativnog mentorstva” bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija. Uloga mentora je da, deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u ostvarivanju njegovih ciljeva, prevazilaženju izazova sa kojima se suočava, kao i da mu pruži podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.
Uz jednogodišnju mentorsku podršku program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, studijska putovanja kao i povezivanje, umrežavanje i razmenu sa drugim angažovanim i aktivnim profesionalcima koje program okuplja. Na taj način se učesnicima pruža prilika da kroz zajedničke susrete i okupljanja sa drugim mentijima i mentorima tokom trajanja programa dobijaju priliku za razmenu iskustava i potencijalnu saradnju sa njima. Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva” i promociju njihovog rada i dostignuća tokom trajanja programa ali i nakon toga, kada postaju deo alumni mreže.

KOME JE PROGRAM NAMENJEN?

Za učešće u programu biće izabrano 25 novih učesnika – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz svih delova Srbije, koji dolaze iz javnog, civilnog ili privatnog sektora ili koji deluju samostalno.

Potencijalni učesnici u programu bi trebalo da budu aktivni u nekoj od različitih oblasti najšire shvaćene oblasti kulture, koja obuhvata, ali nije ograničena na: umetnost, kulturno nasleđe, kreativne industrije (dizajn, arhitektura, moda, film, fotografija, gejming, muzika), kulturne politike, obrazovanje u kulturi i kroz kulturu, menadžment i produkciju u kulturi, istraživanja u oblasti kulture, kulturu za decu i mlade, društveno angažovanu kulturu i umetnost, kulturologiju, medijsku produkciju, međunarodnu kulturnu saradnju i druge srodne oblasti.

Formalno obrazovanje u nekoj od ovih oblasti nije uslov za učešće, već dosadašnji, trenutni ili budući rad, želja za daljim profesionalnim usavršavanjem i relevantna postignuća za kulturnu i medijsku scenu.

Iako je program prvenstveno namenjen onima koji su već profesionalno aktivni i imaju ostvarene rezultate u nekoj od navedenih oblasti koje su u fokusu programa, učesnici u programu mogu biti i pojedinci koji su trenutno u procesu formalnog obrazovanja. Isto tako, za izbor za učešće u programu nije relevantno da li su nezaposleni, honorarno angažovani, volonteri, preduzetnici, samostalni umetnici ili drugo.

Ne postoji starosno ograničenje za učešće – program ima za cilj da podrži profesionalce i buduće profesionalce svih generacija, aktivne u navedenim oblastima, koji žele da rade na sebi i svom profesionalnom razvoju uz podršku mentora.

Podstičemo prijave iz manjih i udaljenih sredina jer nam je cilj da podržimo pojedince koji nemaju u svojim lokalnim sredinama iste prilike za profesionalnu podršku i usavršavanje kao što je to slučaj u većim gradovima.

Učesnici u prethodnim ciklusima našeg programa dolazili su iz različitih delova Srbije i bavili se raznovrsnim oblastima kulture i umetnosti, ali je svima bila zajednička želja da rade na sebi, da se usavršavaju i da uz pomoć mentora rade na realizaciji svojih ciljeva.

Neki od naših alumnista, mentija iz prethodnih ciklusa programa su:

Nikola Andonov, arhitekta koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2012. i pokretač FabLab-a; Marko Radenković, osnivač prvog dizajn inkubatora u Srbiji „Nova Iskra”; Lidija Ham Milovanović, saradnica za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu; Vesna Ivanović, školska bibliotekarka u selu Mačkat; Andrija Mamutović, nagrađivani mladi pijanista iz Niša; Bojana Bačić, novinarka dnevnog lista „Danas”; Bojana Lukić, slikarka i autorka dečjih radionica iz oblasti vizuelne kulture; Dunja Pešut, profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli; Dušan Kalejski, dramski pedagog iz Zrenjanina; Marina Prohaska, menadžerka digitalnih komunikacija u neprofitnom sektoru; Milan Marković, kustos – pedagog u Muzeju u Smederevu; Lana Nikolić, novinarka Radio Beograda 202; Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi i mnogi drugi talentovani, proaktivni i posvećeni profesionalci.

Važni kriterijumi za izbor mentija u V ciklusu:

Značaj dosadašnjeg doprinosa u okviru kulture, umetnosti, kreativnih industrija, medija, kulturnog nasleđa i drugih gore navedenih oblasti – ovo iskustvo gledamo u odnosu na pokrenute
inicijative, realizovane projekte i različita dostignuća, a posebno cenimo aktivnosti, projekte i prakse koje pokazuju ličnu inicijativu, bile one volonterske, u okviru organizacije, institucije, tima ili Vas kao samostalnog profesionalca.

Inovativnost i autentičnost u pristupu i praksama – želja za istraživanjem novih pristupa i eksperimentisanjem, pronalaženjem sopstvenog izraza, unapređivanjem postojećih praksi, bilo da se radi o inovativnoj ideji, načinu na koji radite, organizujete aktivnosti, komunicirate svoje ideje ili pristupate stvaranju umetničkih dela.

Posvećenost razvoju društva i savremenim društvenim fenomenima – kroz ovaj kriterijum vrednujemo one pojedince, njihove ideje i projekte koji povezuju kulturu, umetnost, kreativne industrije i medije sa savremenim društvenim i političkim izazovima i deluju aktivistički.

Cilj koji želite da postignete tokom godinu dana rada sa mentorom i učešćem u programu – značajno je da potencijalni učesnici pre nego što pošalju prijavu za program jasno promisle kojim konkretnim ciljevima, idejama ili projektima žele da se posvete tokom godinu dana uz podršku mentora.

ŠTA DOBIJATE UČEŠĆEM U PROGRAMU?

Individualnu podršku mentora koga pažljivo biramo u skladu sa Vašim potrebama, interesovanjima i ciljevima, i sa kojim imate mesečne sastanke na kojima diskutujete o izazovima sa kojim se suočavate, oblastima u kojima želite da se razvijate i temama o kojima želite da učite, u periodu od septembra 2019. do septembra 2020.

Mesečni edukativni program, koji se sastoji iz treninga praktičnih veština i radionica i predavanja na najaktuelnije i najrelevantnije teme kulturne politike, savremene umetnosti, kreativnih industrija i sl.

Umrežavanje – učešćem u programu postaćete deo mreže izuzetnih profesionalaca iz različitih oblasti, ambasadora ideje mentorstva, razmene znanja i iskustva i celoživotnog učenja;

Priručnik o mentorstvu i različite informativne materijale o mentorstvu i profesionalnom razvoju tokom trajanja programa;

Promociju i afirmaciju istaknutih aktivnosti i rezultata Vašeg rada i organizacije / institucije kao primera dobre prakse i inspiracije drugima

Kontinuiranu podršku tima „Kreativnog mentorstva”.

Posebno značajan aspekt programa je multidisciplinarnost, sa fokusom na intersektorskom povezivanju – u program su uključeni mentori i mentiji iz civilnog, javnog i privatnog sektora, a mentori u programu su domaći ili strani profesionalci iz različitih oblasti – kulture, umetnosti, diplomatije, biznisa, politike, društvenih nauka, obrazovanja, menadžmenta, ljudskih resursa, marketinga, medija i drugih oblasti.

Cilj je da se na taj način, odabirom mentora koji pripadaju različitim sektorima, generacijama i profesijama, podstakne umrežavanje, razmena i saradnja, kao i da omogućimo mentijima da steknu specifična znanja i iskustva iz drugih oblasti, koja su im inače uglavnom nedostupna.

Neki od mentora u prethodnom, četvrtom ciklusu našeg programa bili su:

Natali Beljanski, izvršna direktorka Festivala uličnih svirača iz Novog Sada; Joachim Waern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu; Miša Stojiljković, novinar, psiholog i medijski savetnik; Lazar Džamić, kreativni strateg, donedavno šef tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu; Slađana Petrović Varagić, programska koordinatorka „Filmarta“; Nikola Zavišić, pozorišni reditelj i dizajner svetla, Ana Pejović, menadžerka projekata organizacije „Krokodil“, Borislav Miljanović, osnivač i direktor grupacije Represent System; Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, dok su u prva tri ciklusa mentori pored ostalih bili i Toni O`Brajan, nekadašnji direktor British Council-a za Zapadni Balkan; Olga Svoboda, tadašnja direktorka GI Group HR Solutions; Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilija M. Kolarac; Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava; Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga; Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera; Branko Dimitrijević, profesor i teoretičar umetnosti; Milan Petrović, tadašnji predsednik Srpske asocijacije menadžera; Helen Laršon, tadašnji ataše za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, i mnogi drugi.

Više o mentorima iz prethodnih ciklusa, kao i njihovim utiscima o programu i značaju koji je za njih imao pogledajte na našem sajtu u delu alumni mreža.

Obaveze i odgovornosti odabranih učesnika:

Viđanje sa mentorom najmanje na mesečnom nivou, uživo ili putem Skajpa na sastancima za koje se pripremaju i organizuju u skladu sa dogovorom sa mentorom; proaktivan pristup mentorskom odnosu, poštovanje mentorovog izdvojenog vremena i truda kao i rad na ličnom i profesionalnom razvoju i ostvarivanju postavljenih ciljeva;

Prisustvo i aktivno učešće na radionicama, treninzima i okupljanjima koja se održavaju u proseku jednom mesečno u Beogradu u periodu od septembra 2019. do kraja septembra 2020. godine, sa obaveznim učešćem na: radionici postavljanja ciljeva 8. juna, uvodnom treningu u program 21. i 22. septembra 2019, kao i srednjeročnoj radionici u martu 2020. godine.

*Važno: program ima dvostepen format i od mentija se očekuje da se do srednjeročnog okupljanja (marta 2020.) vide najmanje pet puta sa svojim mentorom, što je uslov za prelazak na drugi nivo programa koji traje od aprila do septembra 2020.

Informisanje tima „Kreativnog mentorstva” (jednom u tri meseca) o saradnji sa mentorom i ostvarivanju postavljenih ciljeva kroz upitnik i telefonske evaluacije.

* Napomena: neke od radionica će biti na engleskom jeziku, pa je znanje engleskog jezika preduslov za učešće u programu.

Ućešće u programu „Kreativno mentorstvo” je besplatno, zahvaljujući mentorima koji programu doprinose pro-bono, kao i brojnim pokroviteljima i partnerima programa koji prepoznaju vrednost i potencijal „Kreativnog mentorstva”. Program će nastojati da pokrije deo putnih troškova radi učešća na treninzima i radionicama u Beogradu onim mentijima kojima je to neophodno.

Program naplaćuje jednokratnu naknadu u iznosu od 2.500,00 RSD za obradu prijave.

KAKO SE PRIJAVITI

Svi zainteresovani za učešće u programu treba da se prijave tako što će najkasnije do 30. aprila popuniti i poslati prijavni formular koji se nalazi na Google Form platformi i priložiti skorašnji CV i skeniranu uplatnicu kao dokaz plaćene naknadu za obradu prijave.

Potrebni podaci za uplatu:

uplatnica

Napomena:

Za popunjavanje prijave je najbolje odvojiti nekoliko sati, ali je pre finalnog popunjavanja potrebno da odvojite nekoliko dana i razmislite o pitanjima iz formulara. Sva pitanja je moguće videti odjednom i pripremiti odgovore, ali se formular mora popuniti odjednom. Svi kandidati će dobiti automatsku potvrdu sa platforme Google Forms da su njihove prijave stigle, kao i kopiju prijave. Organizatori neće davati pojedinačne komentare na prijave.

Važni datumi

26. april 2019. u 23.59h — Rok za prijave za učešće u „Kreativnom mentorstvu“

14. maj 2019. — Objavljivanje rezultata prvog kruga selekcije

18. maj – 26. maj 2019. (u Beogradu) — Intervjui sa kandidatima koji su prošli u drugi krug

30. maj 2019. — Objavljivanje konačnih rezultata selekcije

08. jun 2019. (u Beogradu) — Radionica postavljanja ciljeva i planiranja ličnog razvoja

21. i 22. 09. 2019. (u Beogradu, dvodnevni trening) — Uvodni trening

mart 2020. — Srednjoročno okupljanje za sve učesnike i mentore, radi čvršćeg povezivanja, umrežavanja, mapiranja moguće saradnje i razmene iskustva i informacija

septembar 2020. — Završno okupljanje, proslava i sumiranje iskustava iz programa

Za više informacija o organizaciji, posetite  stranicu: O nama
i stranicu O programu,o metodologiji mentorstva na kojoj se zasniva program stranicu: Baza znanja Pogledajte FAQ na strani konkursa gde možete naći mnoštvo korisnih informacija! Ukoliko budete imali još neka pitanja, pišite nam na info@kreativnomentorstvo.com ili neku od društvenih mreža.