„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+381643901877
info@kreativnomentorstvo.com

PREDSTAVLJAMO VAM IV GENERACIJU UČESNIKA PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO”

Aneta Goranović, menti

Direktorka „Reflektor” teatra

Aneta Goranović rođena je 1992. godine u Vrbasu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirana je politikološkinja međunarodnih odnosa, pozorišna producentkinja i direktorka nezavisne omladinske produkcije Reflektor teatar. Od dvanaeste godine je aktivistkinja nevladinog sektora, što je uticalo na njene izbore, interesovanja i iskustva. Između ostalog učestvovala je u razmeni Serbia Youth Leadership Project - USA, projektima Pestalozzi Children’s Foundation Switzerland, Welcome to Germany, OSCE Summer School - Vienna. Trenutno radi na društveno angažovanim predstavama Muškarčine, Crvena: Samoubistvo nacije i Sumnjivo lice.

Natali Beljanski Popović, mentorka

Izvršna direktorka Festivala uličnih svirača iz Novog Sada

Natali Beljanski Popović, master menadžer iz oblasti kulturne politike i medija (Univerzitet umetnosti u Beogradu i Université Lumière Lion 2), izvršni direktor Festivala uličnih svirača, istraživač u domenu kulturne politike, lokalnog razvoja i interkulturalnog dijaloga sa značajnim praktičnim iskustvom u oblasti menadžmenta u kulturi i umetnosti i fundraising-a za mnoge lokalne i evropske projekte (Festival uličnih svirača, Share konferencija, Exit festival, evropski projekat Cirkus kao način života itd.)

Biljana Branković, menti

Arhitekta i osnivač brenda „ArchiPLAY”

Biljana Branković je arhitekta, edukator i preduzetnica. Polje njenog profesionalnog delovanja je dinamična razmena oblasti arhitekture, dizajna i edukacije. Višegodišnje iskustvo u radu na arhitektonskoj edukaciji dece i mladih vodilo je do pokretanja brenda edukativnih igračaka - archiPLAY, čiji je strateg, zajedno sa suprugom. Studente Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu podučava dizajnu urbanog prostora. Kroz profesionalnu praksu i usavršavanje na doktorskim studijama, istražuje participativne metode u rešavanju problema savremenih gradskih prostora.

Veronika Tasić Vušurović, mentorka

Izvršna direktorka inicijative „Digitalna Srbija”

Entuzijasta za upotrebu digitalnih tehnologija i odnose sa klijentima, savetnica za dugoročni razvoj kompanija i bolje upravljanje. Sarađivala sa rukovodstvom najvećih kompanija i institucija u jugoistočnoj Evropi na definisanju njihovih strateških ciljeva i implementaciji programa. Radila sa kompanijama iz oblasti bankarstva, telekomunikacija, prerade hrane i maloprodaje, ali i sa brojnim ministarstvima i kompanijama u državnom vlasništvu. Radila i na projektima UNICEF-a u oblasti zaštite dece i promocije mladih.

Bojana Bačić, menti

Novinarka dnevnog lista „Danas”

Bojana Bačić apsolvirala je istoriju umetnosti ali se ipak posvetila svojoj prvoj ljubavi, novinarstvu. Radi u dnevnom listu „Danas” u online redakciji gde svakodnevne događaje iz kompleksne svakodnevice društvenog, javnog, kulturnog, političkog i društvenog života pretvara u vesti i novinarske priče. Preokupirana društvenim mrežama u novinarstvu. Ponosna vlasnica prepoznatljivog tviter naloga @speranca.

Dr Đorđe Krivokapić, mentor

Osnivač SHARE Fondacije i predavač na Fakultetu organizacionih nauka

Dr Đorđe Krivokapić predaje na Fakultetu organizacionih nauka. Diplomu mastera pravnih nauka stekao je na Univerzitetu u Pitsburgu nakon čega je dve godine radio kao adv. pripravnik u kancelariji „Karanović & Nikolić“. Tokom dokt. studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, usavršavao se u okviru Berkman centra za Internet i društvo Univerziteta Harvard. Aktivno je angažovan u istraživanju i zagovaranju javnih politika u oblastima intersekcije prava i tehnologije na nacionalnom i evropskom nivou kroz akademski rad, civilno društvo, savetovanje institucija i privrede, obrazovne programe i javne nastupe. Od 2012. godine je uključen u rad SHARE Fondacije gde kao programski direktor vodi tim istraživača u više desetina projekata u oblasti Internet sloboda i digitalnih prava.

Bojana Lukić, menti

Slikarka i autorka dečjih radionica iz oblasti vizuelne kulture

Bojana Lukić je vizuelna umetnica iz Beograda. Studirala je slikarstvo na Breri u Italiji i od 2002. aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Austrija, Japan, Hrvatska). Njeni radovi nalaze se u domaćim i inostranim kolekcijama. Bojana je takođe autor i voditelj velikog broja kreativnih radionica za decu, mlade i odrasle (Muzej Savremene umetnosti u Beogradu, Festival dečje literature i ilustracije Krokodokodil u Beogradu, Institut Servantes u Beogradu, projekat Bormioli u Milanu, Umetnik u školi-Kultur Kontakt u Beču i mnoge druge).

Maja Enis, mentorka

Pedagog, vlasnica i direktorka izdavačke kuće „Enco Book”

Diplomirani pedagog, vlasnik i direktor izdavačke kuće ENCO BOOK. Enco book osnovala je 1994. god sa ciljem da postane prepoznatljiva izdavačka kuća koja osmišljava i štampa kreativne slikovnice i knjige za decu. Dugogodišnje iskustvo u kreiranju slikovnica za decu, radnih listića i didaktičkog materijala za predškolsko vaspitanje i niže razrede osnovne škole donelo joj je brojne nagrade. Autor je brenda interaktivnih kvizova za decu PUTOVANJE KROZ ZNANJE. Aktivna je članica Udruženja poslovnih žena Srbije od 2009. godine i član Odbora za javno zagovaranje ženskog preduzetništva.

Danilo Grbović, menti

Osnivač FilterApp

Mladi proaktivista, sa zvanjem diplomiranog novinara koji je vrlo strastven u pogledu istraživanja i pružanja inovativnih rešenja u oblasti marketinga, odnosa sa javnošću i socijalnih medija. Našao je svoje „mesto” kroz rad u sferi PR-a & digitalnog marketinga, kako u NVO (Mreža Organizacija za Decu Srbije MODS, PortalMladi.com, NEOS, ChildHub) tako i u među/vladinom sektoru (Ministarstvo omladine i sporta, OEBS), ali i kao novinar jednog od najvećih online medija u Srbiji (Telegraf.rs). Osnovao je i svoj prvi start-up (FilterApp.rs) koji na jednom mestu okuplja sve kulturne institucije i događaje u Beogradu, koji je njegova velika ljubav i najlepši grad na svetu.

Borko Jovanović, mentor

Stručnjak za preduzetništvo i digitalnu fabrikaciju, osnivač Polyhedra -FabLab

Borko Jovanović je osnivač Polyhedra FabLab sa dugogodišnjim iskustvom rada u velikim državnim i privatnim multinacionalnim kompanijama u zemlji i inostranstvu. Za sebe kaže: „Moja uverenja su vrlo hakerska. Ja verujem da sva iskustva i informacije treba deliti i sva velika otkrića predati open-source / DYI zajednici kako bi kroz novu dimenziju multidisciplinarnosti dalje poboljšali ideju, odnosno proizvod. Novac nikako ne sme biti primarni motiv.”

Dragana Aleksić, menti

Programska analitičarka TV Prva

Dragana veruje u snagu pojedinca i moć da kroz razgovor obogaćujemo, menjamo i osnažujemo sebe, svoje okruženje, zajednicu i svet. Znanje i iskustvo prikupljala je na studijama Srpske književnosti i jezika, u školi Konstruktivističke psihologije, u životu i profesionalnom usavršavanju u Rusiji, u internacionalnom poslovnom okruženju. Motivaciju i inspiraciju nalazi u raznolikosti, potencijalu i talentu ljudi da prevazilazeći kulturološke razlike, granice, profesionalne nivoe i društveni status, sarađuju, stvaraju i ostvaruju zajedničke ciljeve. Želi da živi i radi u društvu u kom su kulturne vrednosti svakodnevna tema za razgovor. Radi kao programski analitičar na Prvoj TV.

Joakim Vaern, mentor

Zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu

Joakim Vaern je zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu, od septembra 2016. Na toj poziciji će ostati i naredne tri godine. Po profesiji je ekonomista, ali ga interesuju ljudi, politika i istorija. Takođe, voli književnost, film i muziku. 
U Ministarstvu inostranih poslova zaposlen je od 2006, a šest godina radio je i u Ministarstvu kulture. Ima veliko iskustvo i u vladinom i u menadžerskom sektoru. 
U Ambasadi Švedske vodi Odeljenje za politiku, trgovinu i javnu diplomatiju i predstavlja Ambasadu na mnoge načine. 
Joakim voli da upoznaje nove ljude, da uči i sluša, ali i da popije kafu sam, u nekom od lepih beogradskih kafea. Živi u centru grada, a Beograd je postao jedan od njegovih omiljenih gradova.

Dunja Pešut, menti

Profesorka srpskog jezika i književnosti u Bačkoj Topoli

Master filolog srbista, trenutno zaposlena kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi. Piše književnu kritiku i sarađuje sa Branislavom Antović na blogu Brana’s Divine World u rubrici za kulturu, a ujedno i lektorski uređuje tekstove blogera. Zaljubljenica u lepu reč i umetnost reči.

Ana Pejović, mentorka

Prevodilac i menadžerka projekata organizacije „Krokodil”

Ana je diplomirala na odseku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 2002. do 2008. godine radila je u izdavačkoj kući Rende kao lektorka, asistentkinja urednika i urednica. Od 2009. do 2011. radila je u izdavačkoj kući VBZ, kao asistentkinja urednika i urednica. S engleskog je prevela nekoliko knjiga, među kojima je i “Britanski muzej propada”, autora Dejvida Lodža, ``Zamisli da me nema`` Adama Hazleta. Godine 2009. zajedno s Vladimirom Arsenijevićem osniva Udruženje Krokodil, u kom radi kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka, s posebnim naglaskom na KROKODILovu Kuću za pisce. Tokom godina rada organizovala je i koordinisala preko dvadeset velikih književnih festivala i nastupa u Srbiji, regionu i Evropi.

Dušan Kalejski, menti

Dramski pedagog u CEKOM-u u Zrenjaninu

Dušan Kalejski je dramski pedagog i muzičar. Nakon neuspelih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za sociologiju, vraća se u Zrenjanin i priključuje radu omladinske organizacije CEKOM. Od 2006. godine do danas radio je i učestvovao u mnogim projektima u vezi sa razvojem mladih primenom metoda kreativne drame i interkulturalnog učenja kroz dramu. Kroz ove projekte nastale su predstave, performansi i dramske minijature koje su igrane u Srbiji i inostranstvu. Akreditovan je kao trener na programu „Interkulturalno učenje kroz dramu” u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Jedan je od osnivača ska - punk benda „Neke face”, za koji komponuje muziku i piše tekstove.

Nikola Zavišić, mentor

Pozorišni reditelj i dizajner svetla

Magistrirao na Pozorišnom fakultetu Akademije lepih umetnosti u Pragu (DAMU), na Katedri za režiju u alternativnom i lutkarskom pozorištu, 2003. godine. Bavi se pozorišnom režijom, pisanjem i dizajnom svetla u pozorištu, operi i na koncertima klasične i savremene muzike. Režira(o) predstave u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Nemačkoj i Holandiji. Vodi radionice (širom Evrope, na raznim festivalima) interakcije glumca/svetla/prostora u okviru neformalne umetničke grupe koju je osnovao u Beogradu pod imenom – Radio.Nica. Osvajao mnoge nagrade za svoje predstave, kako u Srbiji tako i u inostranstvu (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Slovenija).

Irina Dukić, menti

Novinarka i PR u kulturi

Irina je novinar sa dugogodišnjim iskustvom rada u radio novinarstvu, u redakciji kulture Prvog programa Radio Beograda. Od ove godine radi kao menadžerka za odnose s javnošću na festivalu umetničke muzike BUNT. Tokom aktivnog pevanja u horu, završila je i nižu muzičku školu, odsek solo pevanje. Iz zadovoljstva piše kratke priče za decu, a autorka je brojnih intervjua za blog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Trenutno je na osnovnom stepenu obrazovanja u filmskoj školi Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat, koji vode Svetlana i Zoran Popović, filmski režiseri, producenti i profesori.

Biljana Rakić, mentorka

Stručnjakinja za razvoj ljudskih resursa iz Novog Sada

Biljana Rakić je menadžerka ljudskih resursa, u kompaniji Execom doo. Poseduje raznovrsno iskustva rada u softverskoj industriji. Zainteresovana je za digitalne tehnologije i brendiranje kompanije kao poželjnog poslodavca. VIše godina je radila u neprofitnim organizacijama, ima iskustva u društveno odgovornom poslovanju, omladinskom radu, rodnim pitanjima, ženskim i dečijim pravima, nenasilnom razrešavanju konflikta i razvoju talenata. Radi kao trenerkinja iz različitih oblasti, kao što su razvoj tima, rad sa individuama i grupama, razvoj komunikacionih veština itd. Majka je Isaka, Sare i Eme, uživa u fotografisanju i čokoladi.

Ivana Todorović, menti

Filmska rediteljka i producentkinja

Ivana Todorović je rediteljka socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63 Berlinale Shorts, IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagrađivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i odrzala je TEDxAUK govor u Prištini.

Andrej Nosov, mentor

Pozorišni reditelj, aktivista za ljudska prava i direktor Heartefakt fondacije

Andrej Nosov je reditelj i aktivista. Završio je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dugogodišnje iskustvo u civilnom sektoru stekao je kao osnivač i direktor organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, Hartefakt fonda i portala Remarker. Vođenje i rad u okviru ovih organizacija omogućili su mu da kroz različite medije obradi i problematizuje neke od osetljivih tema u našem društvu. Reditelj je predstava „Izopačeni“, „Glad“, „Hinkeman“, „Aveti“, „Ostaci“ i „Crna kutija“. Trenutno radi kao upravitelj Hartefakt fonda. Učešćem u projektima poput „Kreativnog mentorstva“, Andrej Nosov želi da svoje iskustvo, znanje i energiju prenese dalje i doprinese da svi živimo u boljem društvu.

Katarina Maksimov, menti

Arhitekta - konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu

Katarina je arhitekta-konzervator i u službi zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa radi od 2006. godine. Aktivno učestvuje u izradi različitih elaborata, studija i projekata sanacije, konzervacije, i revitalizacije kulturnih dobara. Značaj očuvanja kulturnog nasleđa sa zadovoljstvom promoviše učešćem na različitim stručnim i naučnim skupovima, konferencijama i promocijama, kao i edukacijom dece i studenata kroz radionice. Najzabavniji deo posla joj je rad na terenu, penjanje na skelu i prilika da uživo prati izvođenje radova koje je prethodno osmislila u kancelariji.

Milena Zindović, mentorka

Direktorka Javnog urbanističkog preduzeća „Plan Šabac”

Milena se bavi temama održivog razvoja i rodne ravnopravnosti u urbanističkom i prostornom planiranju i projektovanju. Stručno iskustvo sticala je u Ljubljani i Beogradu, pre nego što je preuzela funkciju direktorke Javnog urbanističkog preduzeća Plan Šabac. Dobitnica je prve nagrade u katergoriji Planova detaljne regulacije Salona urbanizma 2017. godine. Osnovne studije završila je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2007. godine. Svojim najdragocenijim iskustvom smatra magistarske studije na Cornell University, Njujork. Autorka je inicijative Žene u arhitekturi i urednica knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Članica je inženjerske komore Srbije kao odgovorni projektant i odgovorni urbanista. Suosnivačica NVO „Pametni grad” i Ženskog arhitektonskog društva.

Lidija Ham Milovanović, menti

Saradnik za odnose sa javnošću Narodnog muzeja u Beogradu

Kroz promene u interesovanjima, obrazovanju i uverenjima, ljubav prema muzejima je ostala nepromenjena za Lidiju Ham Milovanović. Istoričarka umetnosti po struci, profesionalno je pre svega usmerena ka Narodnom muzeju u Beogradu. Najpre kao volonter, zatim kustos u Odeljenju za istoriju umetnosti bavila se izučavanjem nedovoljno istraženih oblasti, poput celine kineske umetnosti ili međuratnog perioda najstarije muzejske institucije u Srbiji (u to vreme pod nazivom Muzej kneza Pavla). Danas je viši kustos zadužen za odnose sa javnošću, u čemu joj koristi i obrazovanje koje je stekla iz te oblasti (PRA - Poslovna škola za PR). Bliske su joj oblasti muzejske komunikacije i marketinga.

Dr Borislav Miljanović, mentor

Osnivač i direktor grupacije Represent System

Dr Borislav Miljanović osnivač je i direktor grupacije Represent System, koju čine specijalizovane agencije Represent Communications u Beogradu, Podgorici, Skoplju i Banjaluci, poslovnog portala i magazina Bizlife, Native network–a i Elementa. Pokretač je Londonske škole za odnose sa javnošću u Srbiji. Pre nego što je stao na čelo Represent System-a duže od deset godina radio je kao novinar i urednik brojnih medija. Osnovne studije završio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu a potom stekao zvanje magistra, odnosno doktora komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Dobitnik je nagrade za lični doprinos u oblasti komunikacija, koje su mu dodelile kolege iz struke - Društvo Srbije za odnose s javnošću. Njegov doprinos u razvoju PR struke priznat je i u regionu za šta je nagrađen sa Pro.PR Awards.

Ljubica Slavković, menti

Arhitekta i koordinator projekata u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Ljuba je arhitekta širokog spektra interesovanja i polja delovanja. Urednik je i koordinator projekata u Centru za kulturnu dekontaminaciju, vodi i uređuje časopis za arhitekturu i istraživačku platformu Kamenzind, student je doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu BU, i piše za brojne časopise u oblasti kulture i grada. Pored toga, stalno se upušta u nove izazove promovisanja vrednosti izgrađene sredine koja nas okružuje i njenog aktivnog promišljanja, kao i pozivanja na moguća delovanja. Pokreće je bogatstvo međuodnosa, vrednosti, odgovornosti i svih ostalih veza čiji vidljivi mali vrh je izgrađeno tkivo grada.

Marija Bulatović, mentorka

Arhitekta i edukatorka u Centru za prostorno umetničku edukaciju OMG ARH

Arhitekta i edukatorka koja se pune tri decenije bavi prostorno-umetničkom edukacijom srednjoškolaca, studenata neumetničke orijentacije i odraslih sa ciljem upoznavanja ovih grupa sa teorijom umetnosti i savremenim umetničkim i arhitektonskim praksama. U XX veku radila je kao fotograf i grafički dizajner u nekoliko marketinških agencija. U XXI veku bavi se dizajnom enterijera i nameštaja. Uživa u transformisanju teorija učenja u prakse učenja. U naučno-istraživačkom radu njena polja interesovanja su interactive learning, community learning, expansive learning, art as research, practice as research, pedagogical turn. Trenutno na doktorskim studijama pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dr Maja Bosnić, menti

Kompozitorka i muzička pedagoškinja

Maja Bosnić je kompozitor eksperimentalne konceptualne muzike. Privlače je nemoguće misije, apsurdna rešenja, ograničene mogućnosti, neočekivani raspleti, tretiranje instrumenata kao „redi-mejd” objekata i tretiranje svakodnevnih predmeta kao muzičkih instrumenata. Doktorirala je Kompoziciju na Univerzitetu Goldsmiths u Londonu i osnovala udruženje Zabuna organizujući koncerte i predavanja koja podržavaju stvaranje i razvoj savremene eksperimentalne muzike. Njeni projekti su izvođeni u Srbiji i Evropi uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije i Evropske kulturne fondacije.

Mr Asja Radonjić, mentorka

Muzikolog, urednica programa Beogradske filharmonije

Mr Asja Radonjić je diplomirala na Odseku za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Zvanje magistra nauka stekla je na Univerzitetu umetnosti, na odseku Kulturni menadžment i kulturna politika na Balkanu. Od 2007. zaposlena je na mestu urednika programa Beogradske filharmonije. Radila je kao stručni saradnik u Muzičkom informativnom centru SOKOJ-a, sekretar redakcije Internacionalnog časopisa za muziku Novi zvuk i muzički saradnik na Radio-Beogradu. Autor je kritika iz oblasti muzikologije i stručnih prikaza sa naučnih skupova, simpozijuma i festivala u zemlјi i inostranstvu. Od 2014-2016. bila je član stručne komisije za konkurse Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva – muzika, a 2015-2016. član Programskog saveta Kulturno-informativnog centra u Parizu.

Marina Prohaska, menti

Menadžerka digitalnih komunikacija u neprofitnom sektoru

Marina Prohaska rođena je u Zrenjaninu 1988. godine. Završila je osnovne i master studije iz japanskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom i master studije iz medija i komunikacija za razvoj društva na Univerzitetu Vestminster u Londonu, dok je neformalno završila i Ženske studije u Beogradu. Pripovedanje je ono što ju je oduvek fasciniralo i zbog toga se kroz svoj rad bavila različitom primenom tehnika pričanja priča u novinarstvu, filmskoj produkciji, digitalnom marketingu, kao i komunikacijama u startup i neprofitnom sektoru. Nagrađivana je za svoj rad u produkciji dokumentarnih filmova, pisanju kratkih priča i marketingu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Lazar Džamić, mentor

Kreativni strateg

Donedavno, šef Tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu, sa ličnom misijom da pretvara svetlo u toplotu - obilje podataka u Guglovom univerzumu u emotivne teritorije za velike ideje. Direktor strateškog planiranja u nekoliko londonskih kreativnih agencija i jedan od prvih digitalnih stratega u Ujedinjenom Kraljevstu. Autor više knjiga i predavač na Katedri za digitalni marketing FMK-a.

Maša Seničić, menti

Dramaturg i jedan od osnivača udruženja „Filmkultura”

Maša Seničić (1990) je scenaristkinja i pesnikinja. Diplomirala je dramaturgiju i završila master studije Teorije dramskih umetnosti i medija (FDU, Beograd). Sarađivala je na domaćim i međunarodnim projektima, pre svega iz oblasti filma i pozorišta. Ko-selektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma i jedna od osnivača Filmkulture, gde je koordinator edukativnih programa i predavač. Piše poeziju koju objavljuje u domaćim i regionalnim časopisima i zbornicima, a njena prva zbirka pesama („Okean”) nagrađena je Mladim Disom 2015. godine. Trenutno razvija svoj prvi scenario za dugometražni igrani film i pohađa doktorske naučne studije sa fokusom na teoriju filma i digitalnu humanistiku. Radi kao glavna urednica BeforeAfter portala, a deo je redakcije Milica magazina.

Dobrivoje Erić, mentor

Rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke

Istoričar umetnosti po obrazovanju. Bavio se arheologijom, dokumentarnim filmom, izdavaštvom, prevođenjem i umetničkom i arhitektonskom kritikom. Bio je kustos u Odeljenju arhitekture Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. U Centru za promociju nauke radi poslednjih sedam godina, a od 2015. je na čelu Sektora za međunarodnu saradnju. Na nacionalnom ili regionalnom nivou koordinira nekolicinom evropskih projekata koji za cilj imaju promociju nauke i umetnosti, i povezivanje obrazovnog sistema, istraživača i zajednice u kojoj rade, u okviru programa Kreativna Evropa, Horizont 2020, Erazmus+, FP7. Trenutno je na poziciji predsednika organizacije Dokomomo Srbija, nacionalne sekcije međunarodne radne grupe za promociju i zaštitu modernog pokreta u arhitekturi.

Milan Marković, menti

Kustos - pedagog u Muzeju u Smederevu

Rođen 1974. godine u Smederevu. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugogodišnji kustos Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo, a od skoro kustos - pedagog Muzeja u Smederevu. Posvećen prezentaciji i popularizaciji kulturno-istorijske baštine i savremenog umetničkog stvaralaštva.

Aleksandra Stamenković, mentorka

Suosnivačica i potpredsednica Centra za razvoj kulture dečjih prava C31

Aleksandra Stamenković je istoričarka, suosnivačica i potpredsednica Centra za razvoj kulture dečjih prava. Posebno je zanima korišćenje istorijskih perspektiva i nasleđa u obrazovanju za aktivan i odgovoran život u demokratskom društvu. Bavi se razvijanjem obrazovnih programa u kojima muzeji, memorijali, institucije kulture i škole postaju mesta dijaloga i preispitivanja aktuelnih pitanja koja se tiču položaja pojedinca, zajedničkog življenja, ljudskih prava i demokratije. Koordinatorka je obrazovne platforme „Muzej prošlosti za budućnost“.

Milanka Lana Nikolić, menti

Novinarka Radio Beograda 202

Milanka Lana Nikolić, diplomirala je i masterirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, a trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu, Odsek kultura. Zaposlena je na Radio Beogradu 202, a radio novinarstvo je jedna od njenih najvećih ljubavi. Bavi se i aktivističkim radom, dominantno u oblasti inkluzije i poboljšanja položaja mladih iz osetljivih društvenih grupa. Piše za Vice Srbija, Liceulice, blog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a u slobodno vreme posvećuje se tekstovima na sopstvenom blogu, pisanju poezije, čitanju i slikanju. Veruje da ljubav i umetnost mogu da promene svet.

Miša Stojiljković, mentor

Novinar, psiholog, medijski savetnik i „primenjeni tatolog“

Miša je po obrazovanju psiholog, a po zanimanju novinar. Poslednjih nekoliko godina bavi se odnosima s javnošću, ali i roditeljstvom – kroz udruženje “Gnezdo” – Beograd. Dvadeset godina radi u medijima (15 na RTV B92, poslednje dve u Radio Beogradu 1) i najviše ga privlače psihološke i socijalne teme poput mentalnog zdravlja, manjinskih prava i društvene odgovornosti. Koautor je tri dokumentarna filma: ``Budi muško - menjaj pravila`` (2011) govori o mladićima koji se bore za drugačiju ideju muškosti u 21. veku, dok ``Stanje duše`` (2014) i “Čovek je čoveku lek” (2017) govore o ljudima koji žive s duševnim poremećajima. Preveo je knjigu - ``Džim Džarmuš: razgovori`` (2003) i stotine filmova i dokumentaraca. Ponosan je muž svoje žene i otac dvojice dečaka.

Milica Crkvenjakov, menti

Dizajnerka video igara u Novom Sadu

Vođena željom za stvaranjem, Milica je počela da piše romane i kratke priče veoma mlada, i ta ljubav je prerasla u blog sa kratkim pričama i, finalno, na pravljenje video igara. Cilj joj je da pravi nezaboravna interaktivna iskustva i osvesti ljude o svim prednostima video igara. Stremi da pokrene roditelje da aktivno učestvuju u gejming životu svoje dece i time doprinesu zdravom odnosu sa igrama.

Iva Eraković, mentorka

Izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije

Iva je diplomirani novinar, Političke nauke je završila jer veruje u društveni i lični razvoj i promenu. Niz godina provela je u političkom novinarstvu i marketingu, a od 2011. je direktorka Prijatelja dece Srbije, najstarije organizacije civilnog društva za zaštitu i promociju dečjih prava. Članica je Upravnog odbora Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) i Programskog saveta Ivanjičke Nušićijade. Autorka je više programa i projekata u oblasti kulture i komunikacija, koautorka priručnika o radu sa decom iz ranjivih grupa ``Srušimo zidove``. Veruje da bez obrazovanja, kulture i umetnosti nema napretka, a da se u pisanu reč sve može ``spakovati``. Priprema svoj roman prvenac. Mama je tri kćerke.

Milovan Golubović, menti

Umetnički direktor KUD „Maksim Marković” iz Kosjerića

Milovan Golubović rođen je 1986. godine u Užicu, osnovnu školu završio u Kosjeriću. Studirao je Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, na Odseku menadžment kvaliteta i standardizacije. Dugogodišnji je član AKUD-a „Branko Krsmanović” iz Beograda, a sada tamo stečeno znanje koristi u KUD-u „Maksim Marković” iz Kosjerića gde je umetnički direktor. Folklor je ono što njega pokreće.

Vladimir Dekić, mentor

Direktor nacionalnog ansambla „Kolo”

Vladimir Dekić postavljen je na mesto direktora Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo” u januaru 2015. godine. U svom radnom iskustvu prošao je kroz različite institucije od Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Jugokoncerta, i sada ansambla „Kolo”. Radio je kao producent i organizator na mnogobrojnim projektima od kojih izdvajamo: „Hazarski rečnik” i „Sto minuta” u režiji Tomaža Pandura, BITEF 2004, „Orfej I Euridika” u režiji Bojane Cvejić, film “Hadersfild” Uglješe Šajtinca u režiji Ivana Živkovića, “Višnjik” A.P. Čehova u režiji Dejana Mijača.

Nela Tonković, menti

Kustoskinja Savremene galerije u Subotici

Nela Tonković je istoričarka umetnosti i studentkinja master studija kulturne politike i menadžmenta. Radi kao kustoskinja Savremene galerije Subotica. Pokreću je želja za povećanjem dostupnosti institucija kulture ranjivim društvenim grupama i briga za kulturno nasleđe, kao i za stvaranje novih kulturnih vrednosti.

Slađana Petrović Varagić, mentorka

Programska koordinatorka „Filmarta” iz Požege

Slađana Petrović Varagić je istoričarka umetnosti, živi i radi u Požegi. Diplomirala na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na Odseku za istoriju umetnosti. Magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 2014. godine, na grupi za Studije filma i medija. Radila kao urednica Gradske galerije Požega, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, direktorka Kulturnog centra Požega. Od 2006. radi kao programska koordinatorka NFC „Filmart”-a iz Požege. Autorka je i koordinatorka više projekata iz oblasti filma, vizuelnih umetnosti i edukacije. Radila je kao kustoskinja i selektorka brojnih izložbi, učestvovala u produkciji nekoliko dokumentarnih filmova, naipisala veliki broj tekstova iz oblasti vizuelne umetnosti.

Oleg Misirača, menti

Organizator kulturnih dešavanja iz Pančeva

Oleg Misirača (1988), producent i event manager, sa iskustvom organizacije najrazličitijih vidova događaja, festivala, filmova. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Pančevac je po opredeljenju, osnivač i producent pozorišnog festivala Ex teatar fest, Pančevo film festivala, FAMNAZ. Timski je igrač, koji ima pozitivan stav prema životu i veruje da je akcija put do uspeha.


Nevena Rudan, mentorka

Marketing menadžerka agencije Luna TBWA

Nevena je Marketing Menadžer u kreativnoj agenciji Luna TBWA. Svoje petnaestogodišnje iskustvo gradila je u svim sektorima: od PR-a i client service-a, preko strateškog planiranja, do kreative. Piše za Netokraciju, vodi kulinarski blog i vaspitava dete.

Stefan Sretić, menti

Pijanista, kompozitor i profesor klavira iz Niša

Stefan Sretić je osnovne i master studije klavira završio u Nišu, a specijalizaciju u Beogradu u klasi profesora i pijaniste mr Aleksandra Serdara. Osvajač je mnogobrojnih nagrada na republičkim i međunarodnim klavirskim takmičenjima. Iza sebe ima veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu kao solista, kamerni muzičar i solista u pratnji simfonijskog orkestra. Kompozitor je muzike za film i pozoriste. Radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi Niš. Student je doktorskih studija klavira u Novom Sadu u klasi profesora i pijaniste dr Doriana Leljaka. Član je Mense Srbije.

Milan Savić, mentor

Direktor međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Direktor je međunarodnog festivala saksofona - Belgrade Saxperience čiji cilj je da edukuje mlade, promoviše različite mogućnosti saksofona i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona.

Vesna Ivanović, menti

Školska bibliotekarka u selu Mačkat kod Čajetine

Vesna Ivanović je zaposlena u Osnovnoj školi „Milivoje Borović” u selu Mačkatu, na Zlatiboru. Tokom svog radnog angažmana uspešno je usvajala široka teorijska, a i praktična znanja iz oblasti obrazovanja. Osmislila je i pokrenula aplikaciju skolskabilioteka.com, koja ima za cilj modernizaciju školske biblioteke. Podržava i učestvuje u brojnim projektima iz oblasti obrazovanja. Koordinator je Međunarodnog programa u razvoju veština čitanja i razumevanja pročitanog „Čitalići”. Učestvovala je u projektima i dodatno se edukovala iz oblasti obrazovanja za održivi razvoj i koordinatorka je Međunarodnog programa eko škola.

Katarina Popović, mentorka

Mentorka prezentacijskih veština

Lokalno i internacionalno nagrađivani kreativac sa više od 14 godina iskustva u advertajzingu, komunikacijama i kreiranju sadržaja. Od analognih priča napravila je korak dalje u ’primenu priča’ verujući da prostor i doživljeno iskustvo jesu ključ za istinsko i organsko izražavanje. Katarina je osnivačica startapa Datamaid koji se bavio live storytelling-om, osvajala je nagrade za pitch i javni nastup, mentorisala startape i svo to iskustvo pretočila u PitchBitch servis radionica koji danas vodi. Kroz primenjenu tehnologiju kao svoj glavni medijum, Katarina kreira interaktivne instalacije i izlaže od 2010.godine. Član je i zajednice Techfugees koja kreira tehnološka rešenja za pomoć izbegličkoj krizi.

Vladimir Milić, menti

Organizator nastave i kulturnih aktivnosti u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac”


Po obrazovanju ekonomista, zainteresovan za kulturu, istoriju i uticaj novih tehnologija na društvo. Usput prati košarku i politiku. Želi da jednog dana putuje kroz svemir. Aktivan član više nevladinih organizacija. Uvek traži nove izazove i smatra da se sve može naučiti. Veruje da pojedinac može promeniti svet i da svako od nas ima odgovornost da to uradi. Trenutno menja svet u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac” kroz organizaciju nastave i mnogih kulturnih aktivnosti

Milena Rajković, mentorka

Projektna menadžerka u Hemofarm Fondaciji

Milena je u Hemofarm Fondaciji od januara 2017. godine na poziciji projektne menadžerke. Karijeru je razvijala kao violinistkinja, pedagog, menadžer u kulturi, konsultant i saradnik na brojnim projektima u oblasti umetnosti i kulture i menadžer gudačkog kvarteta „INTERMECO“. Od 2010 – 2015 bila je na poziciji direktorke Ustanove kulture “Parobrod” – kulturnog centra opštine Stari grad. Tokom 5 godina mandata Milena je vodila i realizovala preko 1000 različitih programa i projekata. Iskustvo, znanje i veštine stečene na prethodnim radnim mestima preporučuju je za poziciju izvršnog direktora „International Jeunesses Musicales Competition“ Beograd (2015), a potom i poziciju stručnog konsultanta za oblast kulture i umetnosti u Gradskoj opštini Stari grad.