„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

+38163582818
info@kreativnomentorstvo.com

PREDSTAVLJAMO VAM V GENERACIJU UČESNIKA PROGRAMA „KREATIVNO MENTORSTVO”

Aleksej Vasić, menti

Suosnivač, Lumina Images

Nakon višegodisnjeg iskustva kao komercijalni fotograf, 2011. sa nekoliko kolega osniva studio Lumina, unutar koga se ubrzo rađa želja za redefinisanjem tradicionalnog modela poslovanja i pristupa ljudima. Do sada je realizovano vise stotina projekata, a Lumina se pozicionirala kao jedan od dominantnih tržišnih učesnika.

Bjanka Gabrić, menti

Workspace menadžerka Nove Iskre

Bjanka je apsolvent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Deo studija je provela na Aristotel univerzitetu u Solunu u okviru Erasmus programa razmene studenata. Svoj profesionalni razvoj započela je kao asistent u Novoj Iskri, gde trenutno radi kao menadžerka Workspace sektora. Zajedno sa svojim timom vodi coworking prostor i radi na razvoju zajednice Nove Iskre na lokaciji u Savamali.

Bojana Karajović, menti

Operativna direktorka Beogradskog dramskog pozorišta

Bojana Karajović rođena je u Beogradu 1985. godine. Završila je menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi na Fakultetu dramskih umetnosti, a dugogodišnje iskustvo u pozorišnoj produkciji stekla je radeći u institucionalnim pozorištima (Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište „Boško Buha“, Beogradsko dramsko pozorište) od 2007. godine. Pored angažmana u pozorištu, učestvuje u organizaciji festivala i kongresa (Bitef festival, Beogradski festival igre, IFTR kongres). Od 2014. godine na poziciji je operativnog direktora Beogradskog dramskog pozorišta. Učestvovala je u pripremi i realizaciji velikog broja pozorišnih predstava, kako u institucionalnom okviru, tako i nezavisnih projekata.

Bojana Petraš, menti

Viši diplomirani bibliotekar u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu

Diplomirala je na Katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Radi u Specijalnoj biblioteci Narodnog muzeja u Zrenjaninu, gde pored bibliotečkog angažovanja, obavlja i posao lektora, vodi zbirku stare i retke knjige, po potrebi organizuje izložbe, radionice i promocije. Predstavljala je Muzej na internacionalnim takmičenjima za Evropski muzej godine u Glazgovu i nagradu Živa u Zadru. Stipendista je Samuel H. Kress Foundation i Digitalne bibliotečke federacije za učešće na Forumu u Vankuveru. Predsednica je Sekcije muzejskih bibliotekara i knjižničara Muzejskog društva Srbije. Mama je jednog nemirnog dečaka.

Branislav Milićević, menti

Arhitekta konzervator – Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture

Branislav je arhitekta-konzervator, koji je kroz brojne projekte, formalno i neformalno obrazovanje, volonterski i profesionalni rad više godina aktivno uključen u oblast konzervacije graditeljskog nasleđa. Trenutno radi pri Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, gde učestvuje na izradi nominacionog dosijea za upis kulturnog predela Bača sa okruženjem na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Posebno je zainteresovan za projekte revitalizacije spomenika kulture, te je tema njegovog drugog mastera (Advanced Master of Conservation of Monuments and Sites, RLICC, KU Leuven) prenamena objekata kompleksa napuštene kasarne.

Danijela Radošević, menti

Aktivistikinja i menadžerka programa u Nacionalnoj koaliciji za decentalizaciju

Veruje da aktivni građani imaju moć da promene naše društvo, a još ako se udruže to mogu učiniti brže i kvalitetnije. Menadžerka je program izborne reforme u NKD-u. Prethodne tri godine bila je zadužena za menadžement, implementaciju i monitoring projekata koje su pokrivali različite teme i to: izbornu reformu, podršku autentičnim građanskim inicijativama, kulturu, odgovornost izabranih predstavnika, učešće građana u procesima odlučivanja itd…Niš je grad u kom živi sa porodicom i stvara promene.

Dragana Jakovljević, menti

Programska koordinatorka i izvršna direktorka Valjevskih filmskih susreta

Rođena 1989. godine u Valjevu. Diplomirala dramaturgiju i masterirala iz oblasti filmske i tv produkcije na Fakultetu dramskih umestnosti u Beogradu. Realizovala kratki igrani film Norveška koji je bio ujedno i master rad podržan od strane Filmskog Centra Srbije. U oblasti filmske industrije kao producentkinja uspešno je organizovala dve godine zaredom Beldocs market koji je delom finansiran sredstvima programa Kreativna Evropa. Zajedno sa svojim kolegama iz udruženja Vakum, čija je članica takođe, organizuje festival Valjevski filmski susreti. Planira realizaciju edukativnih filmskih radionica za srednjoškolce iz Valjeva i Crne Gore u saradnji sa Seanema film festivalom.

Gordana Vukov Ciganjik, menti

Suosnivačica, projekt menadžer, koordinator u UG Klara i Rosa u Subotici

Gordana je rođena 1984. godine u Subotici. Završila je Gimnaziju u Subotici a Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju, odsek gluma. Radila je u gradskoj fondaciji za kulturu sedam godina. Jedna je od osnivačica Udruženja građanki ,,Klara i Rosa,, kao i inicijatorka osnivanja nezavisne glumačke trupe ,,Slobodna scena Subotice,,. Trenutno radi kao saradnica za odnose sa javnošću na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici kao i na nekoliko međunarodnih projekata. Radi na stvaranju dobrih kulturnih i društvenih prilika u Subotici, kako bi njen grad bio sjajno mesto za život.

Igor Marsenić, menti

Vizuelni umetnik i član Gradskog veća u Šapcu zadužen za kulturnu politiku

U periodu 1998- 2016 kao rezidentni umetnik galerije Zvono iz Beograda imao brojne kako samostalne tako i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. 2016-te izabran na funkciju člana Gradskog veća grada Šapca zaduženog za kulturnu politiku i saradnju sa OCD. Učestvovao u programu Švedskog instituta za demokratiju ``Symbio City`` kao i u programu Ministarstva kulture Francuske ``Courants de mond``. Učešće u politici doživljava kao lični doprinos demokratizaciji polja kulture, razvoju zajednice i stvaranju drugačijeg kulturnog modela.

Janko Belić, menti

Udruženje građana K-Town Group, Kosjerić

Master diplomu iz međunarodne ekonomije stekao na Univerzitetu za međunarodnu ekonomiju i poslovanje u Pekingu. Član udruženja K-Town Group iz Kosjerića koja koje je nastalo sa najjačim ciljem afirisanja kulture i umetnosti u opštini i na regionu, ali i zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda. Jedan od koordinatora projekata „Međunarodni umetnički kamp Kosjerić“ koji svake godine u Kosjeriću okuplja 30-40 umetnika različitih vrsta umetnosti iz raznih delova sveta i Srbije.

Jasna Brkić, menti

Biblioteka Grada Beograda - dečje odljenje

Jasna Brkić, na papiru diplomirani klasični filolog, u stvarnosti dečji bibliotekar. Radi u malenoj oazi kulture, Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda. Ne radi posao koji voli, već strasno voli posao koji radi! Zašto? Zato što radi sa decom na najlepši mogući način: ne ograničavajući se određenim temama, planom i programom, bez pritiska ocenjivanja, relaksirano, kreativno i kad god joj se ćefne. A ćefne joj se često, jer radi u sjajnom malom timu koji pokreće najpouzdanije gorivo, (gotovo) nepresušni entuzijazam. Obožava da deli znanje i iskustvo, pa aktivno drži prezentacije i seminare za bibliotekare. I da, stereotip, mnogo voli da čita!

Katarina Ivakić, menti

Osnivačica organizacije Kataliza

Katarina Ivakić rođena je 1994. godine u Beogradu, gde je završila Osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti, a trenutno je na master studijama Menadžment kulture i medija na istom fakultetu. Trenutno je zaposlena u PR & Media agenciji „Kontakta“ kao copywriter i influenser menadžer. Pored regularnog posla, pokrenula je body positive priču u Srbiji kroz „Katalizu“ – NGO, radionice i proizvodnju haljina za krupnije devojke. U slobodno vreme voli da šije, piše, stvara mikro influensere i snima za Instagram.

Maida Gruden, menti

Urednica likovnog programa u Domu kulture Studentski grad

Diplomirala je na katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Učestvovala je u nizu kustoskih radionica, rezidencija i konferecija u zemlji i inostranstvu. Radi kao urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad. Inicijator je i menadžer projekta umetničke rezidencije Cimer okrenute ka životu studenata, bazirane na kontekstualnim umetničkim praksama i situirane u Studentskom gradu na Novom Beogradu. Zainteresovana je za razvoj projekata iz oblasti savremene umetnosti koji uključuju rad sa zajednicom i približavaju mladima i studentima savremenu umetnost kao važno sredstvo za razumevanje savremenog društva.

Maja Ćurčić, menti

Predsednica udruženja Art aparat

Maja Ćurčić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za Opštu muzičku pedagogiju I poslednjih deset godina se aktivno bavi podučavanjem i osnaživanjem dece i mladih kroz muziku. Radila je pet godina kao nastavnica u muzičkoj školi, a osnivanje Art Aparata omogućilo joj je da učestvuje u osmišljavanju i izvođenju projekata namenjenih posebno osetljivim društvenim grupama. Pored toga, bavi se komponovanjem muzike i autorka je muzike za film, televiziju i pozorište, dečje muzike i koautorka više audio-vizuelnih instalacija.

Marija Čerkez, menti

Diplomirani vaspitač dece predškolskog uzrasta iz Požarevca

Najbolje se oseća u direktnom iskustvu sa svojim darovima u neposrednom radu sa decom, kroz kreativne radionice i mindfullnes igrice. Želi da upozna edukatore sa svojim intelektualnim i emocionalnim informacijama i da ih na taj način inspiriše za izvođenje VOR-a. Dobitnik nagrade - Priznanje za ostvarene rezultate u vaspitno-obrazovnom radu i saradnji u razvoju obrazovanja – GRAD POŽAREVAC - povodom dana radnika u obrazovanju 2014. God. Mentor u radu sa darovitom decom. Jedan od autora i vodja tima, pri realizaciji projekta ”Avantura u arhivu”. Poseduje izražen kapacitet za aktuelnosti u pedagoškoj praksi. Aktivno prati ART scenu kod nas i inostranstvu.

Milana Vojnović, menti

Urednica portala Hoću u pozorište

Diplomirana filološkinja i nastavnica francuskog jezika, u svet pozorišnih dešavanja je ušla upravo zahvaljujući frankofoniji. Tokom studija je volontirala u okviru Frankofonog pozorišnog festivala za srednjoškolce, a zatim postala njegova koordinatorka i na toj poziciji je bila tri godine. Ovo iskustvo je inspiriše da ode na EVS projekat u Belgiju i tamo istraži mogućnosti kreativnog rada sa mladima kroz radionice i pozorište, učestvuje u organizaciji i produkciji manjih događaja u čijem je fokusu mladalačko stvaralaštvo. U 2017.godini priključuje se timu portala Hoću u pozorište, gde spaja svoju ljubav prema jeziku, pisanju i koordinatorske sposobnosti. Duboko veruje da je pozorišna umetnost pogodna za menjanje društva iz korena.

Milena Banić, menti

Advokatica i međunarodna konsultantkinja za ljudska prava i i zaštitu životne sredine

Milena Banić je advokatica i međunarodna konsultantkinja za ljudska prava i i održivi razvoj. Diplomirala je prava, a nakon osnovnih studija završila je dva master programa i stekla zvanja master prava deteta i master evropskih integracija. Kao stipendistkinja PILnet instituta Njujork usavršavala se u oblasti zagovaranja ljudskih prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Trenutno priprema doktorsku disertaciju iz oblasti ekološkog prava. Osnivačica je Future Generations, koncepta za održivu budućnost i ekološku kulturu. Cilj ovog koncepta je da promoviše i unapređuje održivi razvoj i zelenu ekonomiju, ekološke stilove življenja, održivi dizajn, održivu ishranu, društveno odgovorno poslovanje, inovacije i prava budućih generacija.

Milesa Milinković, menti

Direktorka međunarodnog filmskog festivala Uhvati film

Završila pedagogiju i master rodne studije. Od 2005. najpre u organizacionom timu a od 2012. izvršna direktorka Filmskog festivala Uhvati film na temu invalidnosti koji se realizuje u Novom Sadu, ali i Rijeci, Banjoj Luci i Kotoru. Autorka i koordinatorka projekta “Umetnost ruši zidove” koji podrazumeva filmske radionice i produkciju 17 kratkih filmova o invalidnosti čiji su autori osobe sa invaliditetom. Autorka sam i 2 filma o ženama sa invaliditetom i niza radova iz oblasti feminističke teorije invalidnosti. Ukratko, moje zanimanje je: aktivistkinja u oblasti invalidnosti a moto Gandijeva –budi promena koju želiš da vidiš u svetu.

Miloš Antić, menti

Osnivač i predsednik Džedajskog pokreta u Nišu

Osnivač i CEO start up-a Wibbly Wobbly, suosnivač i razvojni menadžer on line platforme i brenda Nerd Alert, osnivač Džedajskog pokreta i festivala popularne kulture DžedajKon. Pozicionirao je Nerd Alert kao vodeću platformu i prepozatljiv brend u oblasti popularne kulture, i osnivač Start Up-a „ Wibbly Wobbly“ iz oblasti dizajna,brendiranja i štampe na odeći. Zajednicu Džedajski pokret je osnovao sa ciljem da promoviše kulturu mira i pronadje načine da unapredi ljudske odnose u zajednici kroz humanost i filantropiju. Vodi kurseve meditacije i jedan je od organizotora zimskog maratona i polumaratona u Nišu, trijatlona na Vlasini i trke na 6h, 12h, 24h u Beogradu na Kalemegdanu.

Miloš Milovanović, menti

Producent/prezenter N1 TV, osnivač vikenda kontrabasa BassPassion, saradnik Kolarčeve zadužbine

Televizijski reporter, producent i prezenter sa visegodisnjim iskustvom na TV N1, B92, Studio B i BK. Po obrazovanju diplomirani muzicki izvodjac - kontrabasista. 2015. pokrenuo vikend kontrabasa BassPassion, koji je odrzan 2015 i 2016. godine. Od 2011. godine saradnik Zaduzbine Ilije M. Kolarca kao voditelj edukativnog decjeg programa ``Mala skola bontona - kako se slusa koncert``. Dobitnik nagrade ``Press vitez - Miloje Mića Orlović`` festivala Press Vitez 2010. godine. Kolarčeva zadužbina dodelila mu je 2014. godine plaketu za izuzetan doprinos programskoj delatnosti. Vise godina aktivan i kao trener medijskog i javnog nastupa.

Nikola Veljković, menti

Freelance videograf, omladinski lider i aktivista

Nikola je strukovni inženjer audio i video tehnologija, videograf, omladinski lider, aktivista, član organizacije „Connecting“ iz Pančeva. Koautor dokumentarnog filma „Obrazovanje za 4.0 revoluciju“. Jedan od pokretača i bivši koordinator nagrađivanog edukativnog programa za mlade „Kad porastem biću...“. Bavio se muzikom 11 godina, 5 i po godina radio u medijima, a trenutno je najviše angažovan u oblasti video produkcije čime se aktivno bavi poslednjih 6 godina. Veoma ceni neformalno obrazovanje i smatra da je njegov život postao smisleniji kada je prestao da uči za ocene i počeo da uči za znanje.

Radoslav Milić, menti

Profesor srpskog jezika i osnivač Dečijeg dramskog studija „Kukumiš“ u Ljuboviđi

Rođen je u Rumi, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a deset godina radi po seoskim školama širom Srbije. Autor je programa kreativne drame za učenike osnovnih škola i Life Skills for Youth, prilagođenog za srednjoškolce na balkanskim prostorima, koje i izvodi u Studiju „Kukumiš“. Piše scenarija za dečije predstave i lektoriše knjige iz arheologije. Autor je i koordinator nekoliko projekata koji se bave predrasudama dece iz ruralnih sredina. Trenutno je fokusiran na regionalnu saradnju, psihologiju kolektivne svesti i menjanje kulturološke matrice kod mladih.

Tamara Belajić, menti

Koordinatorka komunikacija i marketinga Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Tamara Belajić je diplomirana novinarka u svetu marketinga i komunikacija. Nakon studija medija i komunikologije, našla se u marketinškoj agenciji Headmade gde je naučila da razmišlja iz ugla brendova. Nakon toga, put je vodi u IT. Postaje deo sektora marketinga novosadske kompanije DunavNET, gde otkriva kako IoT tehnologija menja svet oko nas. Trenutno je deo tima „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ vođena željom da da svoj doprinos projektu od velikog značaja kako za grad tako i za građenje imidža Srbije. Vežba jogu, igra folklor, uči španski jezik.

Tamara Kojić, menti

Generalna direktorka „Terra Panonica – Mokrin House“

Tamara Kojić je društvena aktivistkinja zaljubljena u muziku, cirkus i radio. Pokrenula je humanitarnu inicijativu Kilometar kose koja je obezbeđivala perike deci koja su zbog bolesti ili hemioterapije gubila kosu, a sa Femix timom pokrenula je i vodi Rok kamp za devojčice. U Francuskoj je osnovala Chateau de La Salle, projekat oživljavanja napuštenog burgonjskog zamka, a radila je i kao konsultantkinja u coworking industriji i ugostiteljstvu. Master je menadžmenta kulture i medija, predstavljala je Srbiju na Telenorovom Forumu mladih, i 2015. godine dobila priznanje Ličnost godine od HELLO! magazina. Trenutno živi i radi na selu u Banatu, gde vodi projekat Mokrin House, vozi bicikl i peva u tamburaškom orkestru kulturno-umetničkog društva Mokrin.

Vanja Đurić, menti

Novinarka

Masterirala Komunikologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Proteklih 15 godina radila je za medije poput Radija 021, Radio-televizije Vojvodine i Balkan Insighta (BIRN Srbija). Trenutno je freelance novinarka, fact-checker za portal Istinomer. Smatra da su činjenice okosnica novinarstva, a da ga kontekst i različite perspektive obogaćuju. Spojevi tih faktora doneli su joj kao koautorki nagrade za emisije “Radar - 20 godina posle” (najbolji news magazin CIRCOM 2016) i “Albanke su naše sestre” (nagrada festivala “Mirëdita, dobar dan!”). Izabrala je da i ostatak karijere posveti istraživanju novih perspektiva i jačanju kulture angažovanja u društvu.