„Kreativno mentorstvo” afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Želimo da izgradimo, okupimo i podržimo zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

[contact-form-7 id="7230" title="subscribe"]
+38163582818
info@kreativnomentorstvo.com

ALUMNI MREŽA

Predstavljamo vam mentije i mentore/ke prve četiri generacije „Kreativnog mentorstva” sa kojima smo imali zadovoljstvo da sarađujemo. Sa petom generacijom zajednicu „Kreativnog mentorstva” čini skoro 250 ambasadora/ki ideje mentorstva i otvorene razmene znanja i iskustva.

Aneta Goranović

Menti 2017/18.

Aneta Goranović rođena je 1992. godine u Vrbasu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirana je politikološkinja međunarodnih odnosa, pozorišna producentkinja i direktorka nezavisne omladinske produkcije Reflektor teatar. Od dvanaeste godine je aktivistkinja nevladinog sektora, što je uticalo na njene izbore, interesovanja i iskustva. Između ostalog učestvovala je u razmeni Serbia Youth Leadership Project - USA, projektima Pestalozzi Children’s Foundation Switzerland, Welcome to Germany, OSCE Summer School - Vienna. Trenutno radi na društveno angažovanim predstavama Muškarčine, Crvena: Samoubistvo nacije i Sumnjivo lice.

Natali Beljanski Popović

Mentorka 2017/18.

Natali Beljanski Popović, master menadžer iz oblasti kulturne politike i medija (Univerzitet umetnosti u Beogradu i Université Lumière Lion 2), izvršni direktor Festivala uličnih svirača, istraživač u domenu kulturne politike, lokalnog razvoja i interkulturalnog dijaloga sa značajnim praktičnim iskustvom u oblasti menadžmenta u kulturi i umetnosti i fundraising-a za mnoge lokalne i evropske projekte (Festival uličnih svirača, Share konferencija, Exit festival, evropski projekat Cirkus kao način života itd.)

Biljana Branković

Menti 2017/18.

Biljana Branković je arhitekta, edukator i preduzetnica. Polje njenog profesionalnog delovanja je dinamična razmena oblasti arhitekture, dizajna i edukacije. Višegodišnje iskustvo u radu na arhitektonskoj edukaciji dece i mladih vodilo je do pokretanja brenda edukativnih igračaka - archiPLAY, čiji je strateg, zajedno sa suprugom. Studente Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu podučava dizajnu urbanog prostora. Kroz profesionalnu praksu i usavršavanje na doktorskim studijama, istražuje participativne metode u rešavanju problema savremenih gradskih prostora.

Veronika Tasić Vušurović

Mentorka 2017/18.

Entuzijasta za upotrebu digitalnih tehnologija i odnose sa klijentima, savetnica za dugoročni razvoj kompanija i bolje upravljanje. Sarađivala sa rukovodstvom najvećih kompanija i institucija u jugoistočnoj Evropi na definisanju njihovih strateških ciljeva i implementaciji programa. Radila sa kompanijama iz oblasti bankarstva, telekomunikacija, prerade hrane i maloprodaje, ali i sa brojnim ministarstvima i kompanijama u državnom vlasništvu. Radila i na projektima UNICEF-a u oblasti zaštite dece i promocije mladih.

Bojana Bačić

Menti 2017/18.

Bojana Bačić apsolvirala je istoriju umetnosti ali se ipak posvetila svojoj prvoj ljubavi, novinarstvu. Radi u dnevnom listu „Danas” u online redakciji gde svakodnevne događaje iz kompleksne svakodnevice društvenog, javnog, kulturnog, političkog i društvenog života pretvara u vesti i novinarske priče. Preokupirana društvenim mrežama u novinarstvu. Ponosna vlasnica prepoznatljivog tviter naloga @speranca.

Bojana Lukić

Menti 2017/18.

Bojana Lukić je vizuelna umetnica iz Beograda. Studirala je slikarstvo na Breri u Italiji i od 2002. aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Austrija, Japan, Hrvatska). Njeni radovi nalaze se u domaćim i inostranim kolekcijama. Bojana je takođe autor i voditelj velikog broja kreativnih radionica za decu, mlade i odrasle (Muzej Savremene umetnosti u Beogradu, Festival dečje literature i ilustracije Krokodokodil u Beogradu, Institut Servantes u Beogradu, projekat Bormioli u Milanu, Umetnik u školi-Kultur Kontakt u Beču i mnoge druge).

Maja Enis

Mentorka 2017/18.

Diplomirani pedagog, vlasnik i direktor izdavačke kuće ENCO BOOK. Enco book osnovala je 1994. god sa ciljem da postane prepoznatljiva izdavačka kuća koja osmišljava i štampa kreativne slikovnice i knjige za decu. Dugogodišnje iskustvo u kreiranju slikovnica za decu, radnih listića i didaktičkog materijala za predškolsko vaspitanje i niže razrede osnovne škole donelo joj je brojne nagrade. Autor je brenda interaktivnih kvizova za decu PUTOVANJE KROZ ZNANJE. Aktivna je članica Udruženja poslovnih žena Srbije od 2009. godine i član Odbora za javno zagovaranje ženskog preduzetništva.

Danilo Grbović

Menti 2017/18.

Mladi proaktivista, sa zvanjem diplomiranog novinara koji je vrlo strastven u pogledu istraživanja i pružanja inovativnih rešenja u oblasti marketinga, odnosa sa javnošću i socijalnih medija. Našao je svoje „mesto” kroz rad u sferi PR-a & digitalnog marketinga, kako u NVO (Mreža Organizacija za Decu Srbije MODS, PortalMladi.com, NEOS, ChildHub) tako i u među/vladinom sektoru (Ministarstvo omladine i sporta, OEBS), ali i kao novinar jednog od najvećih online medija u Srbiji (Telegraf.rs). Osnovao je i svoj prvi start-up (FilterApp.rs) koji na jednom mestu okuplja sve kulturne institucije i događaje u Beogradu, koji je njegova velika ljubav i najlepši grad na svetu.

Borko Jovanović

Mentor 2017/18.

Borko Jovanović je osnivač Polyhedra FabLab sa dugogodišnjim iskustvom rada u velikim državnim i privatnim multinacionalnim kompanijama u zemlji i inostranstvu. Za sebe kaže: „Moja uverenja su vrlo hakerska. Ja verujem da sva iskustva i informacije treba deliti i sva velika otkrića predati open-source / DYI zajednici kako bi kroz novu dimenziju multidisciplinarnosti dalje poboljšali ideju, odnosno proizvod. Novac nikako ne sme biti primarni motiv.”

Dragana Aleksić

Menti 2017/18.

Dragana veruje u snagu pojedinca i moć da kroz razgovor obogaćujemo, menjamo i osnažujemo sebe, svoje okruženje, zajednicu i svet. Znanje i iskustvo prikupljala je na studijama Srpske književnosti i jezika, u školi Konstruktivističke psihologije, u životu i profesionalnom usavršavanju u Rusiji, u internacionalnom poslovnom okruženju. Motivaciju i inspiraciju nalazi u raznolikosti, potencijalu i talentu ljudi da prevazilazeći kulturološke razlike, granice, profesionalne nivoe i društveni status, sarađuju, stvaraju i ostvaruju zajedničke ciljeve. Želi da živi i radi u društvu u kom su kulturne vrednosti svakodnevna tema za razgovor. Radi kao programski analitičar na Prvoj TV.

Joakim Vaern

Mentor 2017/18.

Joakim Vaern je zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu, od septembra 2016. Na toj poziciji će ostati i naredne tri godine. Po profesiji je ekonomista, ali ga interesuju ljudi, politika i istorija. Takođe, voli književnost, film i muziku. 
U Ministarstvu inostranih poslova zaposlen je od 2006, a šest godina radio je i u Ministarstvu kulture. Ima veliko iskustvo i u vladinom i u menadžerskom sektoru. 
U Ambasadi Švedske vodi Odeljenje za politiku, trgovinu i javnu diplomatiju i predstavlja Ambasadu na mnoge načine. 
Joakim voli da upoznaje nove ljude, da uči i sluša, ali i da popije kafu sam, u nekom od lepih beogradskih kafea. Živi u centru grada, a Beograd je postao jedan od njegovih omiljenih gradova.

Dunja Pešut

Menti 2017/18.

Master filolog srbista, trenutno zaposlena kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi. Piše književnu kritiku i sarađuje sa Branislavom Antović na blogu Brana’s Divine World u rubrici za kulturu, a ujedno i lektorski uređuje tekstove blogera. Zaljubljenica u lepu reč i umetnost reči.

Ana Pejović

Mentorka 2017/18.

Ana je diplomirala na odseku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 2002. do 2008. godine radila je u izdavačkoj kući Rende kao lektorka, asistentkinja urednika i urednica. Od 2009. do 2011. radila je u izdavačkoj kući VBZ, kao asistentkinja urednika i urednica. S engleskog je prevela nekoliko knjiga, među kojima je i “Britanski muzej propada”, autora Dejvida Lodža, ``Zamisli da me nema`` Adama Hazleta. Godine 2009. zajedno s Vladimirom Arsenijevićem osniva Udruženje Krokodil, u kom radi kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka, s posebnim naglaskom na KROKODILovu Kuću za pisce. Tokom godina rada organizovala je i koordinisala preko dvadeset velikih književnih festivala i nastupa u Srbiji, regionu i Evropi.

Dušan Kalejski

Menti 2017/18.

Dušan Kalejski je dramski pedagog i muzičar. Nakon neuspelih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za sociologiju, vraća se u Zrenjanin i priključuje radu omladinske organizacije CEKOM. Od 2006. godine do danas radio je i učestvovao u mnogim projektima u vezi sa razvojem mladih primenom metoda kreativne drame i interkulturalnog učenja kroz dramu. Kroz ove projekte nastale su predstave, performansi i dramske minijature koje su igrane u Srbiji i inostranstvu. Akreditovan je kao trener na programu „Interkulturalno učenje kroz dramu” u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Jedan je od osnivača ska - punk benda „Neke face”, za koji komponuje muziku i piše tekstove.

Nikola Zavišić

Mentor 2017/18.

Magistrirao na Pozorišnom fakultetu Akademije lepih umetnosti u Pragu (DAMU), na Katedri za režiju u alternativnom i lutkarskom pozorištu, 2003. godine. Bavi se pozorišnom režijom, pisanjem i dizajnom svetla u pozorištu, operi i na koncertima klasične i savremene muzike. Režira(o) predstave u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Nemačkoj i Holandiji. Vodi radionice (širom Evrope, na raznim festivalima) interakcije glumca/svetla/prostora u okviru neformalne umetničke grupe koju je osnovao u Beogradu pod imenom – Radio.Nica. Osvajao mnoge nagrade za svoje predstave, kako u Srbiji tako i u inostranstvu (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Slovenija).

Irina Dukić

Menti 2017/18.

Irina je novinar sa dugogodišnjim iskustvom rada u radio novinarstvu, u redakciji kulture Prvog programa Radio Beograda. Od ove godine radi kao menadžerka za odnose s javnošću na festivalu umetničke muzike BUNT. Tokom aktivnog pevanja u horu, završila je i nižu muzičku školu, odsek solo pevanje. Iz zadovoljstva piše kratke priče za decu, a autorka je brojnih intervjua za blog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Trenutno je na osnovnom stepenu obrazovanja u filmskoj školi Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat, koji vode Svetlana i Zoran Popović, filmski režiseri, producenti i profesori.

Biljana Rakić

Mentorka 2017/18.

Biljana Rakić je menadžerka ljudskih resursa, u kompaniji Execom doo. Poseduje raznovrsno iskustva rada u softverskoj industriji. Zainteresovana je za digitalne tehnologije i brendiranje kompanije kao poželjnog poslodavca. VIše godina je radila u neprofitnim organizacijama, ima iskustva u društveno odgovornom poslovanju, omladinskom radu, rodnim pitanjima, ženskim i dečijim pravima, nenasilnom razrešavanju konflikta i razvoju talenata. Radi kao trenerkinja iz različitih oblasti, kao što su razvoj tima, rad sa individuama i grupama, razvoj komunikacionih veština itd. Majka je Isaka, Sare i Eme, uživa u fotografisanju i čokoladi.

Ivana Todorović

Menti 2017/18.

Ivana Todorović je rediteljka socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63 Berlinale Shorts, IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagrađivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i odrzala je TEDxAUK govor u Prištini.

Andrej Nosov

Mentor 2017/18.

Andrej Nosov je reditelj i aktivista. Završio je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dugogodišnje iskustvo u civilnom sektoru stekao je kao osnivač i direktor organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, Hartefakt fonda i portala Remarker. Vođenje i rad u okviru ovih organizacija omogućili su mu da kroz različite medije obradi i problematizuje neke od osetljivih tema u našem društvu. Reditelj je predstava „Izopačeni“, „Glad“, „Hinkeman“, „Aveti“, „Ostaci“ i „Crna kutija“. Trenutno radi kao upravitelj Hartefakt fonda. Učešćem u projektima poput „Kreativnog mentorstva“, Andrej Nosov želi da svoje iskustvo, znanje i energiju prenese dalje i doprinese da svi živimo u boljem društvu.

Katarina Maksimov

Menti 2017/18.

Katarina je arhitekta-konzervator i u službi zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa radi od 2006. godine. Aktivno učestvuje u izradi različitih elaborata, studija i projekata sanacije, konzervacije, i revitalizacije kulturnih dobara. Značaj očuvanja kulturnog nasleđa sa zadovoljstvom promoviše učešćem na različitim stručnim i naučnim skupovima, konferencijama i promocijama, kao i edukacijom dece i studenata kroz radionice. Najzabavniji deo posla joj je rad na terenu, penjanje na skelu i prilika da uživo prati izvođenje radova koje je prethodno osmislila u kancelariji.

Milena Zindović

Mentorka 2017/18.

Milena se bavi temama održivog razvoja i rodne ravnopravnosti u urbanističkom i prostornom planiranju i projektovanju. Stručno iskustvo sticala je u Ljubljani i Beogradu, pre nego što je preuzela funkciju direktorke Javnog urbanističkog preduzeća Plan Šabac. Dobitnica je prve nagrade u katergoriji Planova detaljne regulacije Salona urbanizma 2017. godine. Osnovne studije završila je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2007. godine. Svojim najdragocenijim iskustvom smatra magistarske studije na Cornell University, Njujork. Autorka je inicijative Žene u arhitekturi i urednica knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Članica je inženjerske komore Srbije kao odgovorni projektant i odgovorni urbanista. Suosnivačica NVO „Pametni grad” i Ženskog arhitektonskog društva.

Lidija Ham Milovanović

Menti 2017/18.

Kroz promene u interesovanjima, obrazovanju i uverenjima, ljubav prema muzejima je ostala nepromenjena za Lidiju Ham Milovanović. Istoričarka umetnosti po struci, profesionalno je pre svega usmerena ka Narodnom muzeju u Beogradu. Najpre kao volonter, zatim kustos u Odeljenju za istoriju umetnosti bavila se izučavanjem nedovoljno istraženih oblasti, poput celine kineske umetnosti ili međuratnog perioda najstarije muzejske institucije u Srbiji (u to vreme pod nazivom Muzej kneza Pavla). Danas je viši kustos zadužen za odnose sa javnošću, u čemu joj koristi i obrazovanje koje je stekla iz te oblasti (PRA - Poslovna škola za PR). Bliske su joj oblasti muzejske komunikacije i marketinga.

Dr Borislav Miljanović

Mentor 2017/18.

Dr Borislav Miljanović osnivač je i direktor grupacije Represent System, koju čine specijalizovane agencije Represent Communications u Beogradu, Podgorici, Skoplju i Banjaluci, poslovnog portala i magazina Bizlife, Native network–a i Elementa. Pokretač je Londonske škole za odnose sa javnošću u Srbiji. Pre nego što je stao na čelo Represent System-a duže od deset godina radio je kao novinar i urednik brojnih medija. Osnovne studije završio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu a potom stekao zvanje magistra, odnosno doktora komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Dobitnik je nagrade za lični doprinos u oblasti komunikacija, koje su mu dodelile kolege iz struke - Društvo Srbije za odnose s javnošću. Njegov doprinos u razvoju PR struke priznat je i u regionu za šta je nagrađen sa Pro.PR Awards.

Ljubica Slavković

Menti 2017/18.

Ljuba je arhitekta širokog spektra interesovanja i polja delovanja. Urednik je i koordinator projekata u Centru za kulturnu dekontaminaciju, vodi i uređuje časopis za arhitekturu i istraživačku platformu Kamenzind, student je doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu BU, i piše za brojne časopise u oblasti kulture i grada. Pored toga, stalno se upušta u nove izazove promovisanja vrednosti izgrađene sredine koja nas okružuje i njenog aktivnog promišljanja, kao i pozivanja na moguća delovanja. Pokreće je bogatstvo međuodnosa, vrednosti, odgovornosti i svih ostalih veza čiji vidljivi mali vrh je izgrađeno tkivo grada.

Marija Bulatović

Mentorka 2017/18.

Arhitekta i edukatorka koja se pune tri decenije bavi prostorno-umetničkom edukacijom srednjoškolaca, studenata neumetničke orijentacije i odraslih sa ciljem upoznavanja ovih grupa sa teorijom umetnosti i savremenim umetničkim i arhitektonskim praksama. U XX veku radila je kao fotograf i grafički dizajner u nekoliko marketinških agencija. U XXI veku bavi se dizajnom enterijera i nameštaja. Uživa u transformisanju teorija učenja u prakse učenja. U naučno-istraživačkom radu njena polja interesovanja su interactive learning, community learning, expansive learning, art as research, practice as research, pedagogical turn. Trenutno na doktorskim studijama pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dr Maja Bosnić

Menti 2017/18.

Maja Bosnić je kompozitor eksperimentalne konceptualne muzike. Privlače je nemoguće misije, apsurdna rešenja, ograničene mogućnosti, neočekivani raspleti, tretiranje instrumenata kao „redi-mejd” objekata i tretiranje svakodnevnih predmeta kao muzičkih instrumenata. Doktorirala je Kompoziciju na Univerzitetu Goldsmiths u Londonu i osnovala udruženje Zabuna organizujući koncerte i predavanja koja podržavaju stvaranje i razvoj savremene eksperimentalne muzike. Njeni projekti su izvođeni u Srbiji i Evropi uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije i Evropske kulturne fondacije.

Mr Asja Radonjić

Mentorka 2017/18.

Mr Asja Radonjić je diplomirala na Odseku za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Zvanje magistra nauka stekla je na Univerzitetu umetnosti, na odseku Kulturni menadžment i kulturna politika na Balkanu. Od 2007. zaposlena je na mestu urednika programa Beogradske filharmonije. Radila je kao stručni saradnik u Muzičkom informativnom centru SOKOJ-a, sekretar redakcije Internacionalnog časopisa za muziku Novi zvuk i muzički saradnik na Radio-Beogradu. Autor je kritika iz oblasti muzikologije i stručnih prikaza sa naučnih skupova, simpozijuma i festivala u zemlјi i inostranstvu. Od 2014-2016. bila je član stručne komisije za konkurse Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva – muzika, a 2015-2016. član Programskog saveta Kulturno-informativnog centra u Parizu.

Marina Prohaska

Menti 2017/18.

Marina Prohaska rođena je u Zrenjaninu 1988. godine. Završila je osnovne i master studije iz japanskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom i master studije iz medija i komunikacija za razvoj društva na Univerzitetu Vestminster u Londonu, dok je neformalno završila i Ženske studije u Beogradu. Pripovedanje je ono što ju je oduvek fasciniralo i zbog toga se kroz svoj rad bavila različitom primenom tehnika pričanja priča u novinarstvu, filmskoj produkciji, digitalnom marketingu, kao i komunikacijama u startup i neprofitnom sektoru. Nagrađivana je za svoj rad u produkciji dokumentarnih filmova, pisanju kratkih priča i marketingu. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Lazar Džamić

Mentor 2017/18.

Donedavno, šef Tima za brend strategiju u Guglovom kreativnom think-thank-u ZOO u Londonu, sa ličnom misijom da pretvara svetlo u toplotu - obilje podataka u Guglovom univerzumu u emotivne teritorije za velike ideje. Direktor strateškog planiranja u nekoliko londonskih kreativnih agencija i jedan od prvih digitalnih stratega u Ujedinjenom Kraljevstu. Autor više knjiga i predavač na Katedri za digitalni marketing FMK-a.

Maša Seničić

Menti 2017/18.

Maša Seničić (1990) je scenaristkinja i pesnikinja. Diplomirala je dramaturgiju i završila master studije Teorije dramskih umetnosti i medija (FDU, Beograd). Sarađivala je na domaćim i međunarodnim projektima, pre svega iz oblasti filma i pozorišta. Ko-selektorka je programa Hrabri Balkan u okviru Festivala autorskog filma i jedna od osnivača Filmkulture, gde je koordinator edukativnih programa i predavač. Piše poeziju koju objavljuje u domaćim i regionalnim časopisima i zbornicima, a njena prva zbirka pesama („Okean”) nagrađena je Mladim Disom 2015. godine. Trenutno razvija svoj prvi scenario za dugometražni igrani film i pohađa doktorske naučne studije sa fokusom na teoriju filma i digitalnu humanistiku. Radi kao glavna urednica BeforeAfter portala, a deo je redakcije Milica magazina.

Dobrivoje Erić

Mentor 2017/18.

Istoričar umetnosti po obrazovanju. Bavio se arheologijom, dokumentarnim filmom, izdavaštvom, prevođenjem i umetničkom i arhitektonskom kritikom. Bio je kustos u Odeljenju arhitekture Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. U Centru za promociju nauke radi poslednjih sedam godina, a od 2015. je na čelu Sektora za međunarodnu saradnju. Na nacionalnom ili regionalnom nivou koordinira nekolicinom evropskih projekata koji za cilj imaju promociju nauke i umetnosti, i povezivanje obrazovnog sistema, istraživača i zajednice u kojoj rade, u okviru programa Kreativna Evropa, Horizont 2020, Erazmus+, FP7. Trenutno je na poziciji predsednika organizacije Dokomomo Srbija, nacionalne sekcije međunarodne radne grupe za promociju i zaštitu modernog pokreta u arhitekturi.

Milan Marković

Menti 2017/18.

Rođen 1974. godine u Smederevu. Diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugogodišnji kustos Gradske galerije savremene umetnosti Smederevo, a od skoro kustos - pedagog Muzeja u Smederevu. Posvećen prezentaciji i popularizaciji kulturno-istorijske baštine i savremenog umetničkog stvaralaštva.

Aleksandra Stamenković

Mentorka 2017/18.

Aleksandra Stamenković je istoričarka, suosnivačica i potpredsednica Centra za razvoj kulture dečjih prava. Posebno je zanima korišćenje istorijskih perspektiva i nasleđa u obrazovanju za aktivan i odgovoran život u demokratskom društvu. Bavi se razvijanjem obrazovnih programa u kojima muzeji, memorijali, institucije kulture i škole postaju mesta dijaloga i preispitivanja aktuelnih pitanja koja se tiču položaja pojedinca, zajedničkog življenja, ljudskih prava i demokratije. Koordinatorka je obrazovne platforme „Muzej prošlosti za budućnost“.

Milanka Lana Nikolić

Menti 2017/18.

Milanka Lana Nikolić, diplomirala je i masterirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, a trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu, Odsek kultura. Zaposlena je na Radio Beogradu 202, a radio novinarstvo je jedna od njenih najvećih ljubavi. Bavi se i aktivističkim radom, dominantno u oblasti inkluzije i poboljšanja položaja mladih iz osetljivih društvenih grupa. Piše za Vice Srbija, Liceulice, blog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a u slobodno vreme posvećuje se tekstovima na sopstvenom blogu, pisanju poezije, čitanju i slikanju. Veruje da ljubav i umetnost mogu da promene svet.

Miša Stojiljković

Mentor 2017/18.

Miša je po obrazovanju psiholog, a po zanimanju novinar. Poslednjih nekoliko godina bavi se odnosima s javnošću, ali i roditeljstvom – kroz udruženje “Gnezdo” – Beograd. Dvadeset godina radi u medijima (15 na RTV B92, poslednje dve u Radio Beogradu 1) i najviše ga privlače psihološke i socijalne teme poput mentalnog zdravlja, manjinskih prava i društvene odgovornosti. Koautor je tri dokumentarna filma: ``Budi muško - menjaj pravila`` (2011) govori o mladićima koji se bore za drugačiju ideju muškosti u 21. veku, dok ``Stanje duše`` (2014) i “Čovek je čoveku lek” (2017) govore o ljudima koji žive s duševnim poremećajima. Preveo je knjigu - ``Džim Džarmuš: razgovori`` (2003) i stotine filmova i dokumentaraca. Ponosan je muž svoje žene i otac dvojice dečaka.

Milica Crkvenjakov

Menti 2017/18.

Vođena željom za stvaranjem, Milica je počela da piše romane i kratke priče veoma mlada, i ta ljubav je prerasla u blog sa kratkim pričama i, finalno, na pravljenje video igara. Cilj joj je da pravi nezaboravna interaktivna iskustva i osvesti ljude o svim prednostima video igara. Stremi da pokrene roditelje da aktivno učestvuju u gejming životu svoje dece i time doprinesu zdravom odnosu sa igrama.

Iva Eraković

Mentorka 2017/18.

Iva je diplomirani novinar, Političke nauke je završila jer veruje u društveni i lični razvoj i promenu. Niz godina provela je u političkom novinarstvu i marketingu, a od 2011. je direktorka Prijatelja dece Srbije, najstarije organizacije civilnog društva za zaštitu i promociju dečjih prava. Članica je Upravnog odbora Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) i Programskog saveta Ivanjičke Nušićijade. Autorka je više programa i projekata u oblasti kulture i komunikacija, koautorka priručnika o radu sa decom iz ranjivih grupa ``Srušimo zidove``. Veruje da bez obrazovanja, kulture i umetnosti nema napretka, a da se u pisanu reč sve može ``spakovati``. Priprema svoj roman prvenac. Mama je tri kćerke.

Milovan Golubović

Menti 2017/18.

Milovan Golubović rođen je 1986. godine u Užicu, osnovnu školu završio u Kosjeriću. Studirao je Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, na Odseku menadžment kvaliteta i standardizacije. Dugogodišnji je član AKUD-a „Branko Krsmanović” iz Beograda, a sada tamo stečeno znanje koristi u KUD-u „Maksim Marković” iz Kosjerića gde je umetnički direktor. Folklor je ono što njega pokreće.

Vladimir Dekić

Mentor 2017/18.

Vladimir Dekić postavljen je na mesto direktora Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo” u januaru 2015. godine. U svom radnom iskustvu prošao je kroz različite institucije od Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Jugokoncerta, i sada ansambla „Kolo”. Radio je kao producent i organizator na mnogobrojnim projektima od kojih izdvajamo: „Hazarski rečnik” i „Sto minuta” u režiji Tomaža Pandura, BITEF 2004, „Orfej I Euridika” u režiji Bojane Cvejić, film “Hadersfild” Uglješe Šajtinca u režiji Ivana Živkovića, “Višnjik” A.P. Čehova u režiji Dejana Mijača.

Nela Tonković

Menti 2017/18.

Nela Tonković je istoričarka umetnosti i studentkinja master studija kulturne politike i menadžmenta. Radi kao kustoskinja Savremene galerije Subotica. Pokreću je želja za povećanjem dostupnosti institucija kulture ranjivim društvenim grupama i briga za kulturno nasleđe, kao i za stvaranje novih kulturnih vrednosti.

Slađana Petrović Varagić

Mentorka 2017/18.

Slađana Petrović Varagić je istoričarka umetnosti, živi i radi u Požegi. Diplomirala na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na Odseku za istoriju umetnosti. Magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 2014. godine, na grupi za Studije filma i medija. Radila kao urednica Gradske galerije Požega, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, direktorka Kulturnog centra Požega. Od 2006. radi kao programska koordinatorka NFC „Filmart”-a iz Požege. Autorka je i koordinatorka više projekata iz oblasti filma, vizuelnih umetnosti i edukacije. Radila je kao kustoskinja i selektorka brojnih izložbi, učestvovala u produkciji nekoliko dokumentarnih filmova, naipisala veliki broj tekstova iz oblasti vizuelne umetnosti.

Oleg Misirača

Menti 2017/18.

Oleg Misirača (1988), producent i event manager, sa iskustvom organizacije najrazličitijih vidova događaja, festivala, filmova. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Pančevac je po opredeljenju, osnivač i producent pozorišnog festivala Ex teatar fest, Pančevo film festivala, FAMNAZ. Timski je igrač, koji ima pozitivan stav prema životu i veruje da je akcija put do uspeha.


Nevena Rudan

Mentorka 2017/18.

Nevena je Marketing Menadžer u kreativnoj agenciji Luna TBWA. Svoje petnaestogodišnje iskustvo gradila je u svim sektorima: od PR-a i client service-a, preko strateškog planiranja, do kreative. Piše za Netokraciju, vodi kulinarski blog i vaspitava dete.

Stefan Sretić

Menti 2017/18.

Stefan Sretić je osnovne i master studije klavira završio u Nišu, a specijalizaciju u Beogradu u klasi profesora i pijaniste mr Aleksandra Serdara. Osvajač je mnogobrojnih nagrada na republičkim i međunarodnim klavirskim takmičenjima. Iza sebe ima veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu kao solista, kamerni muzičar i solista u pratnji simfonijskog orkestra. Kompozitor je muzike za film i pozoriste. Radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi Niš. Student je doktorskih studija klavira u Novom Sadu u klasi profesora i pijaniste dr Doriana Leljaka. Član je Mense Srbije.

Milan Savić

Mentor 2017/18.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Direktor je međunarodnog festivala saksofona - Belgrade Saxperience čiji cilj je da edukuje mlade, promoviše različite mogućnosti saksofona i ugosti najznačajnije saksofoniste današnjice. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona.

Vesna Ivanović

Menti 2017/18.

Vesna Ivanović je zaposlena u Osnovnoj školi „Milivoje Borović” u selu Mačkatu, na Zlatiboru. Tokom svog radnog angažmana uspešno je usvajala široka teorijska, a i praktična znanja iz oblasti obrazovanja. Osmislila je i pokrenula aplikaciju skolskabilioteka.com, koja ima za cilj modernizaciju školske biblioteke. Podržava i učestvuje u brojnim projektima iz oblasti obrazovanja. Koordinator je Međunarodnog programa u razvoju veština čitanja i razumevanja pročitanog „Čitalići”. Učestvovala je u projektima i dodatno se edukovala iz oblasti obrazovanja za održivi razvoj i koordinatorka je Međunarodnog programa eko škola.

Katarina Popović

Mentorka 2017/18.

Lokalno i internacionalno nagrađivani kreativac sa više od 14 godina iskustva u advertajzingu, komunikacijama i kreiranju sadržaja. Od analognih priča napravila je korak dalje u ’primenu priča’ verujući da prostor i doživljeno iskustvo jesu ključ za istinsko i organsko izražavanje. Katarina je osnivačica startapa Datamaid koji se bavio live storytelling-om, osvajala je nagrade za pitch i javni nastup, mentorisala startape i svo to iskustvo pretočila u PitchBitch servis radionica koji danas vodi. Kroz primenjenu tehnologiju kao svoj glavni medijum, Katarina kreira interaktivne instalacije i izlaže od 2010.godine. Član je i zajednice Techfugees koja kreira tehnološka rešenja za pomoć izbegličkoj krizi.

Vladimir Milić

Menti 2017/18.

Po obrazovanju ekonomista, zainteresovan za kulturu, istoriju i uticaj novih tehnologija na društvo. Usput prati košarku i politiku. Želi da jednog dana putuje kroz svemir. Aktivan član više nevladinih organizacija. Uvek traži nove izazove i smatra da se sve može naučiti. Veruje da pojedinac može promeniti svet i da svako od nas ima odgovornost da to uradi. Trenutno menja svet u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac” kroz organizaciju nastave i mnogih kulturnih aktivnosti

Snežana Andrić

Menti 2016/17.

Kada trebam da kažem ko sam ja, na prvu loptu odgovorim: sestra i sociolog. Kažu da ako radiš ono što voliš, nećeš raditi ni jedan dan u svom životu. I tako ja već dve i po godine „ne radim“ kao generalni sekretar udruženja „Mladi ambasadori“ i od skoro, kao projektni asistent u Eu info kutku u Nišu.

Maja Lalić

Mentorka 2016/17. i 2014/15.

Maja je inicijator međunarodne izložbe talenata iz oblasti industrijskog dizajna Ghost project, autor i ko-organizator regionalne inicijative Young Balkan Designers, i jedan od osnivača regionalne mreže Balkan Design Network. Maja je jedan od pokretača multidisciplinarnog Mikser festivala i osnivača Mikser House-a, multifunkcionalnog centra namenjenog razvoju preduzetništva u kreativnim disciplinama.

Ana Babić

Menti 2016/17.

Ana Babić je rođena u Kikindi 1987.godine. Trenutno živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, odsek dizajn enterijera. Nameštaj i enterijer su njena prva ljubav, a ilustracija je nešto što se uvek provlačilo a sada je došlo u prvi plan kroz njen brend Škrabac. Kroz svoj dizajn, uvek pokušava da svakodnevnim predmetima doda nešto što ih čini zabavnim za upotrebu.

Vlada Tanasković

Mentor 2016/17.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Smer za telekomunikacije. Vrlo rano u karijeri dobija priliku da inženjersko iskustvo zameni za menadžersko. Devet godina je proveo na poziciji regionalnog direktora Fujitsu Siemens Computers-a za Adriatic regiju. Iza toga osniva sopstvenu konsultantsku agenciju za menadžment konsalting.

Dragana Božić

Menti 2016/17.

Formalno, završila sam srpsku književnost i jezik. Neformalno, završila sam ženske studije Mileva Marić Ajnštajn, specijalističke studije novinarstva Novosadske novinarske škole i godinama bila učesnica na različitim edukacijama pri NVO organizacijama SOS ženski centar i Volonterski centar iz Novog Sada gde sam stekla znanja, iskustva, veštine i poznanstva koja me i danas hrabre ….Jer, jednog dana, neplanirano, našla sam se u Biblioteci ali kao bibliotekarka za decu i mlade.

Vesna Stanišić

Mentorka 2016/17.

Po obrazovanju je dramaturg i trenutno je umetnički upravnik, dramaturg i reditelj u Pygméteatern u Švedskoj, i nosilac nacionalnog projekta „Stvaralačka škola” pri Sekretarijatu za kulturu opštine Vallentuna. Od 2003. do 2010. godine radila je za Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten kada je inicirala visegodisnju saradnju izmedju Dramatena i Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i između Mladog Dramatena i pozorišta za decu i mlade u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana. Osim toga radi i kao samostalni dramaturg, prevodilac, reditelj i kritičar.

Tatjana Gačpar

Menti 2016/17.

Porodica, prijatelji, ljudi, priroda su vrednosti kojima sam posvećena i oni me inspirišu da radim na sebi i učim. Nakon svršenih studija arheologije, zaposlila sam se u Muzeju u Smederevu kao kustos pedagog, a već duži niz godina obavljam i funkciju direktora sa verom da je ova humana delatnost velika dragocenost za celokupno društvo.

Dragana Tomić Pilipović

Mentor 2016/17. i menti 2012/13.

Dragana Tomić Pilipović je osnivač i izvršni direktor Centra za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP (www.cdop.rs) sa više od 20 godina iskustva u oblasti razvoja organizacija, strateškog upravljanja ljudskim resursima i mentorske podrške pojedincima u pronalaženju i ostvarivanju njihovog ličnog potencijala, pre svega u oblasti preduzetništva i ličnog razvoja.

Helena Hiršenberger

Menti 2016/17.

Diplomirala inženjerski menadžment na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, danas ponovo student koji se bavi istraživanjem za doktorat na temu upravljanja znanjem u projektima zaštite kulturnog nasleđa. Angažovana na projektima u timu Tehnološkog fakulteta koji se bavi razvojem modernih funkcionalnih materijala i tehnika za zaštitu objekata kulturnog nasleđa.

Katarina Živanović

Mentorka 2016/17. i menti 2014/15.

Katarina Živanović je diplomirani arheolog, master studija kulture i roda, magistar menadzmenta u kulturi i doktor nauka u oblasti muzeologije i heritologije. Petnaestogodišnje iskustvo gradila je u svim sektorima – od civilnog i privatnog do javnog.

Goranka Jednak Maksimović

Menti 2016/17.

Radijski producent po obrazovanju. Strastvena slušateljka radija po opredeljenju. Radi u pokrajinskom javnom medijskom servisu.

Andrea Brbaklić

Mentorka 2016/17. i 2012/13.

Andrea Brbaklić je izvršna direktorka u Erste Banci. Već duži niz godina uspešno vodi dve službe: Komunikacije i Ljudske resurse. Fokusirana je na razvoj liderskog potencijala kao i razvoj zaposlenih u organizaciji.

Milena Jokanović

Menti 2016/17.

Milena Jokanović na doktorskim je studijama Istorije umetnosti pri Centru za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu gde radi kao saradnica u nastavi. Polja njenog interesovanja u okvirima su kulturnog nasleđa i menadžmenta u kulturi. U organizaciji Evropa Nostra Srbija koordiniše različite projekte. Kustoskinja je nekoliko izložbi o fotografiji. Aktivno pleše tango i deo je tima Instituta Tango Natural.

Marija Desivojević Cvetković

Mentorka 2016/17.

Potpredsednik je za strategiju i razvoj kompanije Delta Holding, najvećeg poslodavca u Srbiji u domenu privatnog sektora. Završila je Matematički fakultet, kao i MBA studije. Trenutno priprema doktorsku tezu u oblasti menadžmenta u poljoprivredi.

Ljiljana Korica

Menti 2016/17.

Filolog grčkog jezika. Magistar laografije. Bibliofil. Kolekcionarka znanja. Zaljubljenik u istraživanje ljudske prirode, društva, kulture, umetnosti življenja i upoznavanje kreativnih ljudi koji plene energijom, stavom i idejama. Zaposlena u Helenskoj fondaciji za kulturu.

Vladimir Đurić

Mentor 2016/17.

Organizator kulturnih aktivnosti, sociolog (diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu), novinar i otac. Pola radnog veka proveo u medijima i pratio oblast kulture. Od 2001. god. radi kao programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina. Radi u javnom i blisko sarađuje sa civilnim sektorom. Član Umetničke asocijacije UA Zrenjanin.

Elena Kostić

Menti 2016/17.

Rođena je 1989. godine u Kosjeriću. Bavi se grafičkim i web dizajnom, voli da ilustruje i uživa u radu sa decom. Učestvovala je na više grupnih izložbi i imala četiri samostalne. Nagrađivana je iz oblasti dizajna i umetnosti. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Maja Beoković

Mentorka 2016/17.

Diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. U toku svog rada u struci bila je savetnik saveznog ministra za trgovinu i privredu u bivšoj SFRJ i sudija Saveznog veća za prekršaje. Nakon raspada države bavila se advokaturom, i to pretežno u oblasti obligacionog i autorskog prava. Duže od 15 godina bila je saradnik u studiju za marketing i grafički dizajn. Učestvovala je u realizaciji brojnih projekata iz oblasti vizuelnih komunikacija, kinematografije, političkog marketinga i turizma. Kontinuirano radi i kao prevodilac, pretežno sa slovenačkog.

Bojana Kovačević

Menti 2016/17.

Formalno sociolog, a neformalno zaljubljena u pozorište. Po zanimanju projekt menadžer u Narodnom pozorištu Sombor, a po zvanju master sociologije.

Jelena Knežević

Mentorka 2016/17.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturnim delatnostima. Ima iskustvo u različitim oblastima art menadžmenta, prevashodno u izvođačkim umetnostima, u javnim institucijama kao i na nezavisnoj sceni. Većina projekata na kojima je radila je međunarodnog karaktera. Stalna saradnica TkH-a (Teorija koja hoda). Trenutno je na poziciji izvršne direktorke Bitefa.

Andrija Mamutović

Menti 2016/17.

Asistent na katedri za klavir na Fakultetu Umetnosti u Nišu i student doktorskih studija na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvojio je veliki broj nacionalnih i međunarodnih nagrada na pijanističkim takmičenjima. Nastupao je u zemlji i inostranstvu.

Relja Dereta

Mentor 2016/17. i menti 2012/13.

Poseduje 10 godina iskustva gotovo svakodnevnog javnog nastupa, od držanja treninga do plesnih performansa. Svoja iskustva u radu kao trener govornika, instuktor argentinskog tanga i trener aktivizma je povezao u jedinstven, sveobuhvatni sistem razvoja veština komunikacije i javnog nastupa – od osmišljavanja koncepta, preko razrade strukture govora do vežbanja samog nastupa i prevazilaženja treme.

Dušan Medin

Menti 2016/17.

Dušan Medin rođen je 1990. u Kotoru. U rodnom Petrovcu na Moru završio je osnovnu školu, Gimnaziju (društveno-jezički smer) u Baru, diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završio master studije menadžmenta u kulturi i medijima na UNESCO katedti u Beogradu–Lionu, trenutno je na master studijama arheologije. Ima profesionalno iskustvo u istraživanju i afirmaciji kulturne baštine, menadžmentu u kulturi, organizaciji događaja, izdavaštvu, medijima.

Aleksandra Kapetanović

Mentorka 2016/17.

Aleksandra Kapetanović je arhitektkinja konzervatorka, koordinatorka sektora za kulturno nasleđe i jedna od osnivačica nevladine organizacije EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj iz Kotora, Crna Gora. Kroz devetnaestogodišnji rad u nevladinom sektoru ima iskustva u implementaciji projekata iz oblasti kulturne baštine, održive arhitekture i planiranja prostora, koji teže da kroz multidisciplinarni i participativni pristup doprinesu ukupnom razvoju civilnog društva

Anja Petrović

Menti 2016/17.

Moja interesovanja su psihoterapija i lični rast i razvoj, kao i primena široke baze psiholoških znanja u kreiranju kulturnih programa. Trenutno kreiram radionicu koja za cilj ima osvešćivanje potencijala ličnog nezadovoljstva, a pilot radionica će biti urađena sa ljudima koji se bave umetničim profesijama.

Irina Ljubić

Mentorka 2016/17.

Irina Ljubić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Odbranila je Master u oblasti menadžmenta u kulturi i kulturnu politiku na Fakultuetu za medije i komunikacije na Univezitetu Singidunum sa temom Odgovornost javnog i privatnog sektora u finanisanju kulture (sa fokusom na orgnanizacije civilnog društva). Trenutno, vodi Fondaciju Jelena Šantić. Ponosna je mama dve devojčice. Živi u Beogradu.

Sonja Radaković

Menti 2016/17.

Završila je osnovne i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde trenutno radi kao stručni saradnik. Učestvovala je na nekoliko samostalnih i velikom broju grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Višegoišnji je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije i dobitnik nagrada iz oblasti slikarstva.

Branislav Dimitrijević

Mentor 2016/17.

Branislav Dimitrijević je profesor istorije i teorije umetnosti na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu. Kao predavač i istraživač gostuje na univezitetima i umetničkim školama u inostranstvu, npr. tokom jesenjeg semestra 2015. na Kuvataideakatemia u Helsinkiju. Kao pisac bavi se umetničkim i političkim teorijama i praksama, a posebno jugoslovenskim socijalističkim periodom.

Milena Rajković

Menti 2016/17. i mentorka 2017/18.

Milena je u Hemofarm Fondaciji od januara 2017. godine na poziciji projektne menadžerke. Karijeru je razvijala kao violinistkinja, pedagog, menadžer u kulturi, konsultant i saradnik na brojnim projektima u oblasti umetnosti i kulture i menadžer gudačkog kvarteta „INTERMECO“. Od 2010 – 2015 bila je na poziciji direktorke Ustanove kulture “Parobrod” – kulturnog centra opštine Stari grad. Tokom 5 godina mandata Milena je vodila i realizovala preko 1000 različitih programa i projekata. Iskustvo, znanje i veštine stečene na prethodnim radnim mestima preporučuju je za poziciju izvršnog direktora „International Jeunesses Musicales Competition“ Beograd (2015), a potom i poziciju stručnog konsultanta za oblast kulture i umetnosti u Gradskoj opštini Stari grad.

Snježana Bahtijari

Mentorka 2016/17.

Snježana Bahtijari je direktorka Marketinga, komunikacija i društveno odgovornog poslovanja Ericssona Nikole Tesle u Zagrebu. Poslednjih dvadeset godina bavi se segmentom strateških komunikacija, što predstavlja važan faktor kvalitetnog pozicioniranja i reputacije Ericssona Nikole Tesle.

Marko Salapura

Menti 2016/17.

Rođen sam u Tetovu 1986. Master akademske studije sam završio u Beogradu 2010. Glavno polje zanimanja mi je sagledavanje posledica tranzicije na prostor. Najveći uspeh je predstavljanje Srbije na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine.

Mia David

Mentorka 2016/17. i 2014/15.

Mia David (Beograd, 1974.) se bavi edukacijom, menadžmentom u kulturi, savremenom vizuenom umetnošću i scenskim umetnostima. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je Inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Beograda, NUNS-a, OISTAT-a i IKT-a. Autor je mnogih izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i velikog broja novinskih tekstova. Izlagala u Berlinu, Njujorku, Beču, Renu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Frankfurtu, Moskvi, Rimu, Veneciji, Pragu,…

Stefan Savić

Menti 2016/17.

Grafički dizajner i aktivista na polju kulture. Vođen sam potrebom da pokrećem i stvaram kroz konstantno unapređivanje znanja i veština na ličnom nivou i aktivizam i kreiranje kulturnog sadržaja i dešavanja na nivou lokalne zajednice i društva u celini. Vizuelni tip, istraživač i entuzijasta sa velikim interesovanjem za umetnost i arhitekturu 20. veka. Filmofil i pasionirani biciklista.

Borut Vild

Mentor 2016/17.

Rođen 1954. u Murskoj Soboti, Slovenija. Diplomirao na Katedri grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Autor je preko pedeset vizuelenih identiteta i dizajna za nekoliko stotina publikacija, knjiga i časopisa. Bio je art direktor i dizajner Centra za savremenu umetnost-Beograd, Beogradskog kruga, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i kompanije Politika.

Daša Spasojević

Menti 2016/17.

Neprestano se pitam šta je suština arhitekture i dizajna, i pokušavam da pronađem polje mog delovanja u haotičnom odnosu između njih i svakodnevnog života ljudi na Zemlji. Ja sam arhitekta sa dodatnim obrazovanjem u oblasti socijalnih i političkih nauka životne sredine. Pokreće me način na koji tehnologija i umetnost utiču na promene i interakcije različitih pogleda na svet.

Iva Čukić

Mentorka 2016/17.

Rođena u Beogradu, 1983. godine. Diplomirala je i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Usmerenje i oblast njenog istraživanja obuhvataju tačke susreta javnog prostora, uradi-sam filozofije, samo-organizovanja i prostorno-kulturnog diskursa. Od 2010. godine je ko-osnivačica i članica kolektiva Ministarstvo prostora, koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama. Od 2012. je umetnička direktorka Ulične galerije u Beogradu. Na Departmanu za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu angažovana je kao gostujući saradnik i predavač.

Andrijana Stojanović

Menti 2016/17.

Radim u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu kao bibliotekar-informator. Osnovne studije završila sam na Filozofskom fakultetu u Nišu (studijska grupa Anglistika), master studije na UNESCO katedri za menadžment u kulturi Univerziteta umetnosti u Beogradu. Volim knjige, ljude i nove tehnologije. Mama sam desetogodišnje devojčice.

Tijana Palkovljević Bugarski

Mentorka 2016/17.

Tijana Palkovljević Bugarski je magistar istorije umetnosti, viši kustos i upravnik Galerije Matice srpske. Docent je na predmetu Istorija umetnosti i kulture na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kao direktor jedne od najstarijih nacionalnih muzejskih ustanova bavi se temama transformacije muzeja, permanentnom edukacijom zaposlenih u muzejima i razvojem publike. Poseban akcenat stavlja na promociju nacionalne likovne umetnosti kroz izložbe i publikacije u evropskim muzejskim ustanovama.

Aleksandra Strahinić

Menti 2016/17.

Menadžer za odnose sa javnošću SKC-a Niš, Univerziteta u Nišu i vlasnik agencije za konsalting u poslovanju, PR i ivent menadžment i razvoj edukacija i praksi. Psiholog i psihodramski terapeut u edukaciji, sa interesovanjima i profesionalnim delovanjem u oblastima kulture, menadžmenta, PR-a i inovativnih koncepata za delovanje u zajednici. Osnivač i izvršni direktor organizacije “BAUK” i direktor festivala “Bekstvo u prirodu”.

Stevan Vraneš

Mentor 2016/17.

Dramaturg, pisac, student doktorskih studija teorije drame. Karijeru započeo u kreativnoj agenciji, nastavio u medijima, a trenutno radi u sektoru korporativnih poslova velike multinacionalne kompanije. Paralelno razvija svoje male projekte u oblasti medija i razvoja ljudi sa ciljem da uvek radi ono što najbolje zna i najviše voli – priča priče. Uvek u potrazi za zanimljivim ljudima i svežim idejama.

Marija Vasić

Menti 2016/17.

Profesor sociologije u gimnaziji “Jovan Jovanovic Zmaj” u Novom Sadu. Živi iz ubeđenja da je mudrost činiti dobro, bez obzira na posledice. Da je integritet ono što nema cenu i da ništa ne treba raditi po svaku cenu. Uvek na strani slabijih. Veruje da je kultura životni stil preko kojeg se prepoznajemo i upoznajemo, da samo vrednosti spajaju i razdvajaju ljude, sve ostalo je izgovor.

Aida Ćorović

Mentorka 2016/17.

Aida Ćorović je osnivačica i direktorica NVO Urban-In iz Novog Pazara. Svoj rad u civilnom sektoru Srbije započela je 1992. godine kao antiratna aktivistkinja u, tada retkim, ali značajnim organizacijama – Žene u crnom, Beogradski krug i Centar za antiratnu akciju.

Ivana Vojt

Menti 2016/17.

Ivana ima dve profesije i želi da bude aktivna u obe. Diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Radi kao kustos u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, ali nastoji da sebe održi i u pozorišnom/radio svetu.

Olga Svoboda

Mentorka 2016/17, 2014/15. i 2012/13

Olga Svoboda je iskusni konsultant, mentor i trener u polju ljudskih resursa. Ona pristupa svojim zadacima sa entuzijazmom i energijom i njeni klijenti takođe dobijaju korist od njenog značajnog isksutva u konsaltingu, izvršnim i rukovodećim veštinama. Olgin fokus je na pomaganju ljudima i organizacijama da ostvare postignuća unapređujući rezultate, angažman i posvećenost. Olga je studirala i radija u Sjedinjenim državama i u Mađarskoj gde je stekla različita životna iskustva i uspešno upravljala razlikama i radom sa ljudima

Tijana Vuković

Menti 2016/17.

Doktorant na Varšavskom Univerzitetu, u oblastima kulturoloških studija, na temu alternativnih prostora kulture u Beogradu. Predavač i lektor na Kulturološkim studijama zapadne i južne slavistike na Univerzitetu u Varšavi, stalni saradnik Centra slovenske kulture u Varšavi. Osnivač i izvršni direktor NVO Kulturalist.

Kristina Kujundžić

Mentorka 2016/17.

Kristina Kujundžić je završila osnovne studije na Prirodno-matematičkom fakultetu sa zvanjem istraživača u prirodnim naukama. Master studije je pak posvetila kulturnim politikama i menadžmentu u kulturi, završivši zajedničke master studije – UNESCO katedre, Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta u Lionu.

Tamara Zidar

Menti 2016/17.

Kompjuteraš po struci, fotograf i keva po opredeljenju. Organizuje Putospektivu, prodaje na Gruvljaku, uređuje Kevu, piše na Geravodeli, fotografiše na TamaraZidar.com. Voli šareno, štrafte, da putuje, svoju decu, muža, prijatelje, avokado, kokos, mirišljavu kosu, rolere, Šri Lanku, knjige i sve što vole mladi.

Dušan Tomić

Mentor 2016/17.

Svoje najlepše dečačke i tinejdžerske dane sam proveo na veslanju na Beogradskoj Adi. Tu sam stekao prva prava prijateljstva, doživeo svoje prve velike uspehe i neuspehe, prvi put se zaljubio, stekao prva značajna životna iskustva. Mantrа “prevaziđi i pobedi sebe, a ne druge” koju sam tada naučio i prisvojio, mi je donela dosta uspeha i radosti u životu.

Katarina Živković

Menti 2016/17.

Primarno polje mog rada jeste arhitektura, ali u svom radu vodim se multidisciplinarnim pristupom. Saradnjom sa različitim profesionalcima i sagledavanjem problema iz više perspektiva stvara se odličan poligon za rad. Volim da radim u timu u kome naše raznolike veštine podređujemo osmišljavanju i izradi rešenja u korist što većeg broja korisnika. Pored održivog razvoja kao fokusa moje prakse, interesujem se jos i za urbane transformacije, dizajn, kulturno nasleđe, potrebe zajednice, njihov razvoj i uticaj na grad.

Neven Marinović

Mentor 2016/17.

Neven Marinović je socijalni preduyetnik, izvršni direktor i suosnivač Smart Kolektiv-a, jedne od vodećih organizacija u Srbiji u oblasti CSR-a (Društveno Odgovornog Poslovanja) i socijalnog preduzetništva. Takođe je i Izvršni Koordinator Foruma Poslovnih Lidera Srbiji, biznis mreže koja je osnovana od strane vodećih kompanija aktivnih u Srbiji sa ciljem daljeg razvoja Društveno Odgovornog Poslovanja u zemlji.

Aleksandra Jovanić

Menti 2014/15.

Uvek mi je bilo zabavno što moja majka ima problem da jednostavno odgovori na pitanje poznanika: šta je Aleksandra? Malo manje mi je zabavno, kada to ja treba da napišem, jer sam sklona istraživanju novih oblasti i stalnom proširivanju polja svog delovanja. Uz puno sistematizacije, na kraju, to ipak svedem na tri: profesor, programer i dizajner (gde redosledom nije odredjena važnost).

Lotta Ahlvar

Mentorka 2014/15.

Lotta Ahlvar je eminentni stručnjak u oblasti mode, dizajna i tekstila u Švedskoj. Stekla je obrazovanje u polju modnog i tekstilnog dizajna na Beckmans koledžu za dizajn. Započela je svoju karijeru u Hennes & Mauritz i ušla u međunarodne krugove kao dizajner sportske odeće za Esprit De Corp u Dizeldorfu i Hong Kongu.

Irena Molnar

Menti 2014/15.

Moja glavna interesovanja od malena vezana su za muzeje i kulturno nasledje, a diplomirala sam na odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno sam na master studijama na Nacionalnom i Kapodistrian Univezitetu u Atini, gde na odeljenju za političke nauke i javnu administraciju pohađam studije Jugoistočne Evrope, uglavnom orijentisane na EU integracije i odnose na Balkanu, gde planiram da masteriram na temu „Proširenje EU i stvaranje evropskog identiteta, kako, koliko i da li je u skladu sa UNESCO-vim štienjem nacionalne kulturne baštine ”

Helene Larsson Pousette

Mentorka 2014/15.

Helen Laršon Pouset je viša gostujuća kustoskinja u Muzeju švedske istorije u Stokholmu, i bavi se odnosom savremene umetnosti, istorije i sećanja, kao i uloge muzeja u savremenom društvu. Prethodno je bila angažovana kao zamenica rukovodioca odeljenja za događaje pri Švedskom institutu. Od 2009. do 2012. godine bila je ataše za kulturu pri Ambasadi Švedske u Beogradu, baveći se javnom diplomatijom i gradeći dugoročne veze i razmenu u domenu savremene kulture i umetnosti.

Ivana Anđeković

Menti 2014/15.

Ja sam Ivana, osoba sa naočarima, priborom za crtanje i knjigom u torbi. Teško odbijam kafu i razgovor o prirodi i društvu. Studirala sam psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde sam završila i master studije baveći se kulturno-istorijskim karakteristikama psiholoških fenomena u kontekstu savremenih tehnologija. Iako sam krenula od kliničke psihologije, susreti sa sjajnim ljudima i brojne zanimljive knjige su me odvele ka sociologiji i kulturnim studijama, tako da su moja istraživačka interesovanja danas interdisciplinarna.

Ivana Jovanović Arsić

Menti 2014/15.

Završila je master studije iz menadžmenta u kulturi, međunarodne saradnje i kulturne diplomatije na Univerzitetu u Barseloni i master studije iz hispanistike na Univerzitetu u Beogradu. Ima višegodišnje iskustvo rada na projektima u kulturi. Osnivač je i predsednik udruženja „Kulturis” (www.kulturis.org) koje je okrenuto projektima međunarodne saradnje u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, kao i podizanju svesti o ulozi kulture u savremenom društvu.

Tony O`Brien

Mentor 2014/15. i 2012/13.

Moja strast su odnosi u kulturi. Fokusiran sam na građenje razumevanja i poverenja među ljudima kao i stvaranje prilika u svetu. Trenutno vodim British Council u Srbiji, a podučavam i ostale koji ga vode u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Volim učenje o različitim kulturama, volim da povezujem ljude, kao i da gradim i jačam timove. Živeo sam i radio u Egiptu, Iranu, Maroku, Londonu, Singapuru, Hong Kongu, Šri Lanki, Poljskoj i sada u Srbiji.

Tanja Petovar

Mentorka 2014/15.

Tanja Petovar, nakon povratka u Srbiju 2003.godine radi kao savetnik kompanija, vladinih i nevladinih organizacija u Jugoistočnoj Evropi u strateškom planiranju i fokusiranju; izgradnji timova, prevladavanju sukoba, veštinama javne i interne komunukacije, koordinaciji i rukovođenju sastanaka i planiranju vremena. Do kraja 2006. godine Tanja Petovar je bila regionalna direktorka Oxfordske akademije za lidere za Jugoistočnu Europu

Lidija Milašinović

Menti 2014/15.

Magistrirala sam na katedri za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i student sam doktorskih studija iz oblasti arheologije i fizičke antropologije. U Narodnom muzeju Kikinda zaposlena sam kao kustos arheolog, a od 2010. godine sam direktor muzeja. Učestvovala sam u projektu Kikindski mamut i od tog momena težište mojih interesovanja postala je muzeologija, na prvom mestu interpretacija i korišćenje nasleđa. Najvažniji projekat na kojem trenutno radim je projekat „Novi muzej“, odnosno projekat izmene i osavremenjavanja osnovne postavke muzeja, a šire posmatrano izmena kompletnog dosadašnjeg načina rada muzeja sa ciljem da se transformiše u mesto okupljanja, razmene mišljenja i otvoren za sve

Milica Božanić

Menti 2014/15.

Milica je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 2008. godine od kada se aktivno bavi pozicioniranja Srbije kao medjunarodne destinacije za filmske projekte, prvo kroz USAID Projekat za razvoj konkurentnosti uz čiju pomoć je 2009. pokrenut brend Film in Serbia i osnovana Srpska filmska asocijacija u kojoj radi kao menadzer operacija. Na toj poziciji specijalizovala se pre svega u planiranju i razvoju projekata, finansijskom menadzmentu NVO i međunarodnom marketingu.

Stela Carl Cosić

Mentorka 2014/15.

Smatram sebe kreativnom osobom, koja voli život i širi pozitivnu energiju. Volim da pokrećem stvari, od ničega napravim nešto, stvaram i maštam. Raduju me i male stvari. Rođeni sam optimista. Tragam za rešenjima, ne za problemima. Volim svoju porodicu sa svim vrlinama i manama i znam da i oni mene vole ovakvu kakva jesam.

Milica Nikolić

Menti 2014/15.

U 2014. Godini sam zajedno sa saradnicima pokrenula organizaciju koja se zove Skandinavski kutak. Cilj nam je da kroz kulturne projekte predstavimo dominantne skandinavske društvene vrednosti kao što su poštovanje različitosti i ljudskih prava, promocija tolerancije, ravnopravnosti itd. Želimo da pokažemo da Skandinavija ima da ponudi daleko više od socijalne i finansijske sigurnosti o kojoj svi pričaju.

Vesna Danilović

Mentorka 2014/15.

Vesna Danilović je dugogodišnji strastveni konzument i proizvođač kulturnih dobara koji se još uvek pita šta će biti kad poraste. Radila je, najkraće rečeno, kao novinar u štampi i na radiju (oblast kulture) 7 godina tokom 1980-ih, kao programski direktor (glavna i i odgovorna urednica programa / pomoćnica direktora za program) u multidisciplinarnom Kulturnom centru Beogradu, instituciji kulture od nacionalnog i međunarodnog značaja od 1995 – i dalje tu radi, kao zamenik direktora Kulturnog centra Beograda, izvršna direktorka i članica Saveta Beogradskog letnjeg festivala (BELEF).

Nikola Andonov

Menti 2014/15.

Rođen sam 1986. u Beogradu gde sam završio Master studije Arhitektonskog fakulteta. Pored aktivne arhitektonske prakse, bavim se i profesionalnim vođenjem kroz arhitekturu Beograda. Tokom studija, aktivno se bavio organizacijom i vođenjem stručnih ekskurzija i studentskih radionica. Verovatno i najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri je predstavljanje Republike Srbije na XII Bijenalu arhitekture u Veneciji sa projektom JEDAN:STO/100 u saradnji sa još devetoro prijatelja i kolega.

Miša Lukić

Mentor 2014/15.

Miša Lukić je predsednik Upravnog odbora Publicis Group Serbia koju čine Leo Burnett, Saatchi & Saatchi i Publicis. Pored toga, on je član Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji, potpredsednik Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera (SAM), član stručne komisije za izbor najboljeg studenta Beogradskog univerziteta (“Kruna Uspeha”) i član komisije BBICC (Belgrade Business International Case Competition), studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja.

Sena Vukotić

Menti 2014/15.

Tokom studija na Filološkom fakultetu u Beogradu bila sam glavni i odgovorni urednik studentskog časopisa za književnost “Znak”. Danas sam nastavnik srpskog jezika u osnovnoj školi “Mito Igumanović” u Kosjeriću. Reditelj sam i scenarista predstave za decu: “Deda mraz vs Baba Keleraba”, kao i monodrame za decu “Neću da porastem, bojim se visine”. Koautor sam dokumentarnog filma o istoriji kosjerskog rokenrola “Grad duhova”. Organizator sam manifestacije “Noć muzeja” u Kosjeriću

Nana Radenković

Mentorka 2014/15.

Istoričarka umetnosti, menadžerka u kulturu, edukatorka i kustoskinja fokusirana na oblasti umetničkog obrazovanja, savremene muzike, grafičke umetnosti i dizajna. Bila je menadžerka projekta brojnih regionalnih i međunarodnih projekata ali i institucija aktivnih u domenu savremene umetnosti, novih medije, vizuelne kulture, obrazovanja, dizajna, filma, pozorišta i elektronske muzike. Osnivač KidsPatch-a, kreativne platforme za alternativno obrazovanje dece u kontekstu savremene umetnosti i kulture. Jedan od inicijatora i menadžera u okviru prvog dizajn inkubatora u Srbiji, Nova Iskra.

Srđan Miljević

Menti 2014/15.

Ples, društveni angažman u kulturi, aktivizam i rad sa manjinskim grupama jesu neka od interesovanja koja su nakon fakulteta izgradila i jasnije utemeljila moj profesionalni put. Trenutno završavam master studije Unesko katedre na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde je fokus moje teze izučavanje i mogućnosti kulturnih aktivnosti u zatvorima u Srbiji. Nepune tri godine radim kao programski asistent u međunarodnoj organizaciji čiji su fokus ljudska prava.

Vladimir Borković

Mentor 2014/15.

Ja sam rođen u Pančevu. Nakon završenih studija psihologije na Univerzitetu u Beogradu, stekao sam postdiplomsko obrazovanje u domenu nauka o sportu na Univerzitetu u Darmštatu i doktorat u humanističkim naukama na Univerzitetu u Postdamu. Jedan sam od troje osnivača organizacije streetfootballworld i direktor mreže od 2002. godine. Odgovoran sam za kreiranje i razvoj streetfootballworld mreže. Moja specijalizacija i interesovanje je primenjena teorija socijalizacije i razvoj sistema monitoringa i evaluacije u zajednici.

Tanja Gavrilović

Menti 2014/15.

Nakon završenih Erasmus Mundus master studija iz oblasti Evropske književnosti i kulture (Université de Strasbourg i Università di Bologna), te završenih master studija na katedri za Teoriju kulture, Fakulteta političkih nauka u Beogradu, godine 2011.pristupila sam programu Evropski volonterski servis i postala koordinatorka netakmičarskog programa posvećenog kinematografijama Balkana, u okviru 17. izdanja festivala Aye Aye (Nansi, Francuska). Osmišljavajući anbiciozan i raznovrstan program, uređujući prateću brošuru i organizujuću panel diskusiju sa rediteljima iz regiona, nastojala sam da problematizujem stereotipnu percepciju o monolitnosti ‘balkanske kulture’.

Dušica Parezanović

Mentorka 2014/15.

Dušica Parezanović, menadžerka u kulturi, radi kao projektna menadžerka Književnog kluba BOOKSa u Zagrebu. Više od 20 godina radi u polju kulturnog menadžmenta i koordinacije kulturnih dešavanja. Tokom prethodnih 15 godina učestvovala je kao organizatorka, PR, urednica programa, koordinatorka promocije, programa i projekata Kulturnog centra REX pri Fondu B92, u polju savremene društveno angažovane umetnosti i kulture, savremenog pozorišta i muzike i volonterizma. Od 2008. godine bila je Koordinatorka programa Kulturnog centra REX.

Miloš Dilkić

Menti 2014/15.

Miloš Dilkić je diplomirani pravnik sa međunarodnim iskustvom u oblasti obrazovanja i kulture. Zvanični je trener u oblasti primenjenog pozorišta (trener Forum Teatra, 2003). Završio je kurs iz oblasti alternativnog rešavanja sporova (2005). Saradnik je Međunarodne škole Beograd za muziku, dramu i izvođačke umetnosti (2006). Saradnik nacionalnog Centra za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM (2001). Koautor i voditelj zabavno-obrazovnog programa Potraga za blagom (2009). Autor programa za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje lokalnog nasleđa Zamišljeni muzej (2011). Suosnivač i predsednik udruženja Tim za obrazovanje i kulturu – TOK (2010).

Hugo Van Veghel

Mentor 2014/15. i 2012/13.

U stalnoj potrazi za znanjem, razumevanjem i geštaltom promenio sam karijeru nekoliko puta bez kajanja , samo sam žalio za stvarima koje nisam uradio. Različiti periodi mog života su obeleženi prirodnim kapacitetom kreativnosti u rešavanju problema . Moje snažno verovanje, kapacitet i sposobnost za kreativnost razvio sam u ranom detinjstvu i smatram da ona oblikuje sposobnost našeg mozga za bolje razumevanje u kasnijim fazama što je potvrđeno studijama iz UNICEF-a

Vera Večanski

Menti 2014/15.

Diplomirala sam na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Međutim, oduvek me je interesovao pedagoški rad, posebno rad sa decom. Radim na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, kao asistent na predmetu Metodika likovnog vaspitanja. Moj posao, koji obožavam, podrazumeva edukaciju budućih učitelja i vaspitača za rad sa decom iz oblasti vizuelnih umetnosti u kontekstu opšteg obrazovanja. Pored toga, trenutno radim na razvijanju jednog književno-vizuelnog projekta (Vreme za priču) koji se bavi pripovedanjem priča u bibliotekama i koji je namenjen deci predškolskog uzrasta.

Irena Ristić

Mentorka 2014/15.

Irena Ristić diplomirala je na katedri za pozorišnu i radio režiju fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, potom je završila specijalizovanu edukaciju u oblasti psihodrame, magistrirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i doktorirala u oblasti psihologije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radila na malim i velikim scenama Beograda i većih gradova Srbije, u Republici Srpskoj i u Austriji.

Andrija Stojanović

Menti 2014/15.

Rođen sam u Beogradu 1984. godine. Školska znanja sticao sam u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“, zatim u XI Beogradskoj gimnaziji, nakon čega sam upisao Informatički menadžement na Univerzitetu Singididunum. Nakon tri godine, apsolventskog staža i početnih profesionalnih iskustava, odlučio sam se na promenu fakulteta. Upisao sam se na Fakultet dramskih umetnosti, smer Menadžment i produkcija u pozorištu radiju i kulturi. Od tog trenutka, moja dotadašnja interesovanja u vezi sa kreativnim procesima, preduzetničkim idejama i samostalnim angažovanjem dobijaju i pravu institucionalnu podršku, dok ja počinjem da istražujem različite oblike produkcije radeći na projektima iz najrazličitijih umetničkih oblasti.

Jasna Dimitrijević

Mentorka 2014/15.

Strateško planiranje, kreiranje modela menadžmenta u okviru profesionalnog rada u ustanovama kulture i javnom sektoru, gde sam radila u prethodne skoro tri decenije, podrazumevaju znanje, ali i veštine. Ono što me je inspirisalo na svakom radnom mestu je, kako da teorijska znanja, stečena u toku školovanja, primenim u kreiranju modela institucija koji će dati bolje i vidljivije rezultate. U svemu tome važna znanja sam stekla na dodatnim stručnim kursevima i seminarima koji su me ojačali kao menadžera i ubrzali pronalaženja potrebnih rešenja.

Gordana Grabež

Menti 2014/15.

Gordana je završila arheologiju na Katedri za arhoelogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Dugi niz godina studiozno se bavila tehnologijom i tipologijom izrade kamenih artefakata dok nije počela da sagledava kulturnu baštinu iz jednog drugačijeg ugla. Dugi niz godina radila je kao saradnik za odnose sa javnošću Narodnog muzeja zahvaljujući čemu je imala priliku da se upozna sa najinspirativnijim segmentima života naše najstarije muzejske institucije. Tokom svog profesionalnog iskustva posebnu pažnju posvetila je interpretaciji i svrsishodnom predstavljanju kulturnog nasleđa

Milan Petrović

Mentor 2014/15.

U januaru 2014. godine, Milan je započeo svoju privatnu karijeru kao preduzetnik i partner u nekoliko kompanija u sektoru automobilske industrije i softverske industrije, predstavljajući kompanije iz Evrope (CoTW, DEKRA Automotivre) i SAD (Demand Solutions). On je takođe trener i mentor nekoliko kompanija iz industrije robe široke potrošnje. Od 2010. godine, Milan ima licencu trenera za Dale Carnegie Training program, a od ove godine on je i mentor na programu Kreativnog mentorstva koji podržava Ambasada Švedske u Srbiji.

Nataša Bulut

Menti 2014/15.

NATAŠA BULUT rođena je u Novom Sadu, 1985 godine. Završila je master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na odseku za arhitekturu i urbanizam, gde je trenutno na postdiplomskim studijama. Zaposlena je u Pokrajinskom zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, na međunarodnom istraživačkom projektu HEROMAT – zaštita objekata kulturne baštine novim multi-funkcionalnim materijalima. Deo je tima koji radi na Razvojnom projektu integrativne zaštite kulturnog nasleđa „Vekovi Bača“, kao arhitekta saradnik.

Marijana Cvetković

Mentorka 2014/15.

Marijana Cvetković je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Balkanu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu Lion 2. Trenutno je doktorant na Univerzitetu umetnosti u oblasti muzejskog menadžmenta i razvoja. Prošla je brojna stručna usavršavanja i programe profesionalne prakse (Centre Georges Pompidou, Pariz, Louvre, Pariz, Central European University, Budimpešta, Università di Foggia…).

Tatjana Antić

Menti 2014/15.

Rođena u Beogradu 1983. gde je i diplomirala na Katedri za skandinavske jezike i književnost Filološkog fakulteta. Master iz kulturne politike i menadžmenta završila je na UNESCO katedri Univerziteta umetnosti u Beogradu, nakon čega je radila kao koordinator ovog programa. Osim toga, poslednjih 10 godina radila je još i kao Program Officer USAID-ovog Programa podrške medijima u Srbiji u okviru IREX-a (International Research and Exchanges Board), kao koordinator za Srbiju evropske kampanje Saveta Evrope Svi Različiti – Svi Ravnopravni (All Different – All Equal), kao član tima brojnih kampanja u oblasti ljudskih prava, ekologije i obrazovanja u okviru Federacije mladih zelenih Evrope (Federation of Young European Greens), kao intern za projekte i medije u okviru kancelarije Britanskog saveta u Beogradu.

Phillipe Le Moan

Mentor 2014/15.

Philippe Le Moine je ataše za kulturu i zamenik direktorka Francuskog instituta u Srbiji od Septembra 2011. godine. Zadužen je za program Teatroskop koji teži da ojača susrete i razmenu među inciijativama u sferi izvođačkih umetnosti u širem prostoru Jugoistočne Evrope. Karijera Philippe Le Moine je pretežno bila u polju pozorišta, idući od režije do produkcije, festivalske selekcije i prevođenja. Počeo je 1993 godine kao asistent producenta na Festivalu u Avinjonu a 1996. godine prešao u London gde je osnovao svoju pozorišnu trupu Bonobo. Producirao je više od 30 predstava za Gate Theatre sarađujući sa imenima poput Mick Gordon, David Farr, Rufus Norris, Sarah Kane and Lee Hall.

Snežana Ćuruvija

Menti 2014/15.

Verujem u sinergiju. U nadmoćnost zajedničkog dobra spram pojedinačnog dometa. Do najboljih rezultata dolazi se razmenom ideja i energije sa drugima, posmatranjem i razumevanjem, igrom. Zanimaju me arhitektura, umetnost i kultura. Bavim se osmišljavanjem, produkcijom i koordinacijom različitih projekata, festivala, brojnih događaja vezanih pretežno za kulturu i umetnost. Istražujem kulturno nasleđe i radim na afirmaciji savremene umetnosti. Najdraži su mi projekti koji rezultiraju umetnošću u javnom prostoru i rad sa decom. Želja za znanjem kroz kreativnost i inovaciju privukla me je i kreativnim industrijama. Uz podršku želim da načnem i to poglavlje…

Lazara Marinković

Menti 2014/15.

Lazara Marinković, “ratnica” u medijima i kulturi. Studirala Istoriju umetnosti i komunikologiju. Od 2008. učestvuje u promociji i realizaciji raznovrsnih umetničkih i kulturnih projekata u zemlji i inostranstvu; tokom svog profesionalnog iskustva radila je kao PR i urednica digitalnih medija u PR agencijama i organizacijama civilnog društva sa fokusom na CSR i socijalne inovacije. Kao kolumnistkinja i slobodna autorka bavi se medijskom kulturom, feminizmom i socijalnim nejednakostima. Jedna od osnivačica kvir kulturne organizacije IDAHO Belgrade, koja ima za cilj organizaciju kulturnih i umetničkih događaja i programa, kao i promociju angažovane umetnosti sa fokusom na LGBT+, kvir i rodnu tematiku i borbi za jednakost. Doživotna aktivistkinja za ljudska prava.

Miloš Đajić

Mentor 2014/15.

Miloš Đajić, aktivista, violončelista i bloger. Zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Predsednik UO Centra modernih veština organizacije civilnog društva koja se bavi neformalnim obrazovanjem, komunikacijom i javnim zagovoranjem. Koautor nekoliko priručnika. Dobitnik nagrada PRiZNANJE 2014 – Nagrada Društva Srbije za odnose s javnošću ” za izuzetan lični doprinos oblasti komunikacija” i Priznanja Ženske Vlade za doprinos borbi za ravnopravnost. Ljubitelj priorode, fotografija, skijanja… Voli da uči i podučava.

Magdalena Joksimović

Menti 2014/15.

Magdalena Joksimović je završila osnovne i master studije u oblasti međunarodnog poslovanja i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Ženevi i Nojšatelu u Švajcarskoj. Angažovana je kao asistent u sektoru za ljudske resurse i društveno odgovorno poslovanje Titan Cementare Kosjerić. Generalni je sekretar udruženja Ko.Aktiva iz Kosjerića. Smatra da ovaj program nudi originalnu i kvalitetnu podršku profesionalnom razvoju i jedinstvenu priliku da kroz umrežavanje i aktivno mentorstvo iskusnih profesionalaca pojedinac bude obogaćen neprocenjivim iskustvom.

Itana Miljanić

Menti 2012/13.

Moja interesovanja vezana su za projektni menadžment, karijerno vođenje i savetovanje i rad sa mladima. Volontirala sam u Beogradskoj otvorenoj školi, a zatim i nastavila da radim u Centru za vođenje karijere i savetovanje ove organizacije. Pored projektnog menadžmenta bavim se trenerskim radom u oblasti povećanja zapošljivosti mladih, a uređujem i portal BOŠ Karijera. Rođena sam u Beogradu 1983. godine. Završila sam Fakultet za međunarodnu ekonomiju.

Predrag Cvetičanin

Mentor 2012/13.

Kultura i umetnost su ono što mene profesionalno (i životno) interesuje, a poslednjih dvadeset godina posebno kao istraživača. Istraživač sam u Centru za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope i bio sam koordinator velikog broja međunarodnih istraživanja kulturne participacije i polja kulturne produkcije u zemljama u regionu jugoistočne Evrope, kao i mera i instrumenata kulturne politike, posebno na lokalnom nivou.

Srđan Tunić

Menti 2012/13.

Profesionalno, kao istoričaru umetnosti i kustosu, moji interesi se trenutno kreću pravcem savremene umetnosti, kustoskim praksama, edukacijom u oblasti umetnosti i kulture, kao i celoživotnog učenja, negovanja kritičkog mišljenja i propitivanja “drugih” u odnosu na našu sopstvenu perspektivu, posebno u odnosu na vanevropske kulture. Vidim svoju ulogu kao nekoga ko treba da razume drugačije perspektive, saopštava poruke i odražava društvena pitanja kroz umetnost, kao i da otvara diskusije i deli znanje.

Irina Subotić

Mentorka 2012/13.

Istoričarka umetnosti, profesorka emerita. Doktorirala na Univerzitetu u Ljubljani s temom Likovni krug časopisa Zenit (1921-1926). Radila kao prevodilac, a potom kao kustos Muzeja savremene umetnosti (1965-1978) i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu (1979-1995). Predavala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu istoriju moderne umetnosti; na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu drži postdiplomske kurseve.

Andrej Bereta

Menti 2012/13.

Kao istoričar umetnosti- kustos, delujem u polju savremene kustoske prakse, odnosno, šire društveno posmatrano u prostoru kulture. Pokušavajući da razumem svet u kojem živim, verovatno kao i mnogi drugi ljudi i stalno uočavam mogućnosti za korekciju, za drugačiji pogled. Verujem u promenu i volim taj osećaj. Pretežno. Moja profesionalna pažnja je pretežno orijentisana u pravcu razvoja projekta Kustosiranje/ About and around curating, na kojem koautorski sa kolegom Srđanom Tunićem sarađujem od 2011.

Vesna Pešić

Mentorka 2012/13.

Vesna Pešić je viša naučna saradnica u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, aktivista u borbi za demokratiju, mir i ljudska prava i predsednica nevladine organizacije Centar za mir i razvoj demokratije. Objavila je veliki broj naučnih radova i učestvovala na naučnim skupovima u oblasti sociologije u zemlji i inostranstvu. Osnivač je Centra za antiratnu akciju, prve mirovne organizacije u Srbiji, 1991. godine. Bila je osnivač Helsinškog Komiteta u Srbiji 1985. godine.

Jovan Mikonjić

Menti 2012/13.

Jovan Mikonjić – Biskoteka, vizuelni umetnik iz Beograda, diplomu grafičkog dizajnera, stekao je na Višoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu 2005. godine. Na beogradskoj sceni pojavljuje se kao ilustrator, da bi zatim proširio svoje polje delovanja na umetničku direkciju i animaciju. Učesnik je brojnih izložbi i projekata domaće alternativne vizuelne scene, među kojima su „Laserski samit jeftine grafike“, „Exquisite Cropse“, „Side Effects Print“ i drugi. Svoju prvu samostalnu izložbu plakata, priredio je krajem prošle godine, u prostorijama UK Parobrod. Osnivač je i autor Biskoteka motion studija, kao i odevne etikete „Volim Sijetl“.

Antonio Pasarella

Mentor 2012/13.

Antonio Passarella je dilomirao telekomunikacije na Universita degli Studi di Bologna. On je šef prodaje za Ericsson u Srbiji, Crnoj Gori Makedoniji i Albaniji. Za Ericsson radi od 2002. godine.

Maša Lopičić

Menti 2012/13.

Kao koordinator u sektoru marketinga i komunikacija interesuju me strateški marketing i komunikacije, društvene mreže i novi mediji, rukovođenje organizacijom i planiranjem događaja, itd. Trenutno radim u pravnom sektoru, a volela bih da se uključim u sektor kulture ili kreativne industrije. Po zvanju sam filolog i novinar, te povremeno i pišem u nadi da ću se jednog dana potpuno tome posvetiti. Svakodnevno se bavim internim i eksternim komunikacijama, pisanjem i uređivanjem pravnih tekstova, organizacijom događaja, pružanjem podrške odeljenju za ljudske resurse, kao i sprovođenjem interne organizacije timova i odeljenja u okviru firme.

Divna Vuksanović

Mentorka 2012/13.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti (Odsek: Pozorišna i radio produkcija) i Filozofskom fakultetu u Beogradu (Odeljenje za filozofiju). Magistar je teatrologije i doktor savremene filozofije i estetike. Predaje na predmetima: Menadžment u kulturi i Mediji masovnih komunikacija na Fakultetu dramskih umetnosti i Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Zamenik je direktora Instituta za pozorište, film, radio i televiziju; sekretar Estetičkog društva Srbije i urednica časopisa Kultura. Objavila preko šezdeset radova u naučnoj i stručnoj periodici.

Goran Tomka

Menti 2012/13.

Rođen sam 1984. u Novom Sadu. Studirao sam ekonomiju i kulturu i medije. Master studije sam završio na Unesco katedri Univerziteta umetnosti iz Beograda, na kojem od skoro i držim vežbe iz predmeta Upravljanje projektima. U svojim istraživanjima bavim se publikom, novim medijima, kulturnim turizmom i kulturnom politikom. U toku sam istraživanja i pisanja svoje doktorske disertacije koja se bavi novim ulogama i praksama publike u savremenoj kulturi i novim medijima.

Jasna Matić

Mentorka 2012/13.

Jasna je rođena 1964. godine u Beogradu gde je i diplomirala na Građevinskom fakultetu, a zvanje magistra poslovnog upravljanja je stekla na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu. U periodu od 2000. do 2001. godine bila je konsultatkinja Svetske banke u Vašingtonu na analizama stanja i potreba u informacionim i komunikcionim tehnologijama. Potom, od 2002. do 2004. godine je radila kao vodeća savetnica američke konsultanske kuće Booz Allen Hamilton, za konkurentnost na USAID- ovom projektu povećanja konkurentnosti srpske ekonomije.

Jelena Vasilev

Menti 2012/13.

Jelena Vasilev je rođena u Leskovcu, 1988. Diplomirala je na Fakultetu organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu, na katedri za menadžment i organizaciju. Završila je master studije na istom fakultetu, a njena teza Integrisane poslovne komunikacije u oblasti kulture ocenjena je najvišom ocenom. Dobitnik je različitih stipendija i praksi. Izabrana je za Vip studenta kompanije Vip mobile, u okviru konkursa Budi Vip student 2010/11, kao jedan od 20 talentovanih studenata sa svih Univerziteta u Srbiji. Trenutno je zaposlena u Beogradskoj filharmoniji, gde se bavi digitalnim komunikacijama

Dragana Kojičić

Menti 2012/13.

Moje glavno interesovanje jeste zemljana arhitektura i njena promocija, kako kroz teoriju, tako i kroz radionice u okviru budućeg centra za zemljanu arhitekturu u Mošorinu, ali i u saradnji sa raznim organizacijama i ustanovama kulture u zemlji i van nje. Autor bloga zemljanarhitektura.com Za agenciju “Kuća Čuvarkuća” iz Novog Sada vodim EU Leonardo projekat “PIRATE 2012-2015”, prvi u Srbiji, gde zajedno sa 17 ostalih partnera radimo na izradi sertifikata za gradnju zemljom, kao i njihovog priznavanja na nacionalnom i evropskom nivou.

Slobodan Šušnjević

Mentor 2012/13.

Slobodan Šušnjević, jedan od organizatora Kritične mase u Novom Sadu. Slobodan je završio Pedagošku akademiju, a živi od fotografije i širenja radosti. Ima svakodnevnu potrebu da popravlja svet, propoveda spasenje kroz stvaralaštvo, veruje u zadrugarstvo i sveobuhvatno pojednostavljivanje života. Kreativno se izražava kroz fotografiju, instalacije, reč i delo. Deluje u okviru neformalne stvaralačke grupe ECCE PILAT. Biciklira, seje i apsorbuje okolinu, neguje samilost i razumevanje običnog. Uz moto CARPE DIEM i organsko posmatranje na svet, koristi poklonjeno mu vreme.

Tisa Čaušević

Menti 2012/13.

Doktorka veterinarske medicine, uža specijalnost bezbednost hrane. Bavim se EU integracijama, sa fokusom na poljoprivredu, hranu, veterinu, potrošače. Verujem da stvari menjamo zbog nas samih, a da ličnim napretkom doprinosimo da društvo bude bolje. Od ideje da lečim kuce i mace došla sam do politike EU, pravnih tekstova i „policy“ analiza. I to mi se vrlo dopada.

Mette Kjuel Nielsen

Mentorka 2012/13.

Mette Kjuel Nielsen je ambasadorka Danske u Srbiji. Mislim da oboje, i menti i mentor imaju beneficije iz ovog procesa . Kada odlučite da budete mentor uvek se pitate da li ćete to uraditi dovoljno dobro. Šta zapravo možete dati nekome u ovom procesu? Zahvaljujući ovom procesu sam naučila mnogo o sebi- kako gledam na stvari i slušam druge ljude pokušavajući da čujem i druga mišljenja osim sopstvenog. Smatram da je to bio dobar proces.

Andrey Martynenko

Mentor 2012/13.

Nakon MBA studija proveo sam 3 godine kao konsultant za ekonomska i socijalna pitanja u komisiji Ujedinjenih nacija u Aziji i Pacifiku kao i Bangkoku, pomagao sam UN-u da promoviše principe Globalnog dogovora (CSR inicijativa Ujedinjenih nacija) među kompanijama i poslovnim mrežama u 17 zemalja širom regiona. Kao konsultant trenirao sam kompanije u vezi sa poslovnim održivostima, upravljanjem znanja i olakšanju Globalnog dogovora u Aziji. Nedavno sam počeo da pomažem Ambasadi Švedske u Srbiji da sprovede CSR projekat Ambasade.

Slavica Marković - Sandić

Menti 2012/13.

Born in Serbia, brought up in Sweden. A philologist by profession but actively working with culture, communication and media….and loving every bit of it. From being more or less bilingual, has also developed into a translator of cultures and mentalities. Can therefore be described as a “bridge builder” in a metaphoric way. Being a media, culture and information officer at the Swedish embassy, has a lot of experience in working with a variety of projects, various people and organisations.

Bojana Šekeljić

Mentorka 2012/13.

Bojana has a B.A. in Political Science. She worked as a regional trainer for the National Democratic Institute and project manager of the marketing agency Amedia, as well as a product coordinator at the web development studio IQS+. Bojana worked in the field of new media and internet campaigns and is responsible for program development and new media strategic planning in Dokukino

Mirjana Odić

Menti 2012/13.

Svoju stvaralačku prirodu, uvek vođenu radoznalošću, ostvarujem kroz multimedijalni i transdisciplinarni umetnički pristup. Moj rad je fokusiran na sam proces stvaranja, a ključ procesa je koncept. Raditi posao koji voliš uvek predstavlja privilegiju, ali istovremeno i odgovornost prema zajednici. Zato umetnik treba da bude pokretač i katalizator kreativnosti u društvu.

Zorica Janković

Menti 2012/13.

Trenutno radim kao saradnik za odnose sa javnošću u Muzeju grada Beograda, ali ovo nije polazište sa kog sam krenula. Diplomirala sam na Filološkom fakultetu, na skandinavskim jezicima i književnosti i od tada je prevođenje moje najveće interesovanje, radeći kao stručni prevodilac ali i prevodeći lepu književnost. Stalno tražeći nova znanja odlučila sam da proširim svoje veštine, pa sam masterirala na Bibliotekarstvu i informatici i zaposlila se u Muzeju grada Beograda kao bibliotekar. Godinu dana kasnije počela da radim u sektoru za komunikacije Muzeja susretajući se sa novim izazovima, postavljajući sebi nove ciljeve i istražujući nova polja znanja.

Jasmina Ninkov

Mentorka 2012/13.

Jasmina je bibliotekar savetnik. Trenutno je direktor Biblioteke grada Beograda. Član je stručnog tima Zavoda za standardizaciju u oblasti informacija i dokumentaristike (ISO standardi) i nacionalni koordinator za projekte Evropske komisije u oblasti primene novih tehnologija u kulturi. Jasmina je prva koja je učestvovala u projektima Evropske komisije i kao direktor je svoje biblioteke učinila svetski poznatim i bila inicijator i domaćin većine poseta istaknutih stručnjaka iz oblasti kulture i bibliotekarstva Beogradu i Srbiji.

Danilo Krivokapić

Menti 2012/13.

Rođen u Beogradu 1986.godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radi u upravi grada Beograda – Sekretarijat za finansije od 2010. godine. Uveren je da je efikasno, transparentno i sistematsko trošenje javnih sredstava jedan od ključnih preduslova za uspešnu implementaciju projekata iz oblasti kulture i obrazovanja koji su veoma potrebni u Srbiji. Njegov posao u domenu javnih finansija se prvenstveno sastoji od pravne i ekonomske analize Gradskog budžeta, zaduženja i finansijskih ugovora.

Boško Radojković

Mentor 2012/13.

Rođen je 1966. u Srbiji , završio je studije gitare na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu , u klasi prof . Vere Ogrizović . Takođe je završio specijalistički kurs kamerne muzike u klasi prof . Olivere Đurđević u Beogradu. Tokom studija , on je često izvodi i aktivno učestvovao u takmičenjima gde je osvajao prve nagrade posebno u oblasti kamerne muzike. Svirao je sa ansamblom koji izvodi staru muziku ” Musica Antiqua “. Osnovao je Guitar Art Festival 2000 godine i direktor je festivala

Dragana Jevtić

Menti 2012/13.

Iz radoznalosti i žeđi za znanjem i iskustvom, Dragana je živela, studirala i radila u Sjedinjenim američkim državama (Njujorku, Kaliforniji i na Floridi), Francuskoj i na Kipru. Posle 10 godina života u inostranstvu, odlučila je da se vrati nazad u Beograd 2000.godine. Diplomirala je međunarodno poslovanje na Državnom univerzitetu u Kaliforniji sa najvišim ocenama. Trenutno završava master studije Kulturne politike i menadžmenta na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Marko Radenković

Menti 2012/13.

Marko Radenković je beogradski producent mlađe generacije. Učestvovao u realizaciji preko 60 projekata iz oblasti kulture i umetnosti. Osnivač i generalni menadžer Dizajn inkubatora Nova Iskra.

Moritz Fried

Mentor 2012/13.

Moritz Fried je rođen u Beču pre 36 godina. Diplomirao je ekonomiju u rodnom gradu, a potom se usavršavao na Oxfordu, u Madridu i Parizu. Radio je u najčuvenijim svetskim bankama poput JP Morgan i Lehman Brothers. Prvi put je u Srbiju došao na biciklu 2007. godine, i osetio veliku povezanost sa ovom zemljom. Fasciniran kvalitetom domaćeg organskog voća i povrća, uočio je potencijal srpske poljoprivrede. Odlučan da kreira jedinstveni proizvod, Moric je došao na ideju da proizvodi 100% prirodan sladoled pravljen po italijanskoj recepturi od najboljeg srpskog voća i povrća

Višnja Kisić

Menti 2012/13.

Moja glavna interesovanja su upravljanje i interpretacija nasleđa na jednoj, i aktivizam , volontiranje, doživotno učenje na drugoj strani. Ono što me pokreće je ideja smislenijeg, humanijeg i radosnijeg sveta u kome živimo. Kao istoričar umetnosti, muzeolog i menadžer u kulturi trudim se da tome doprinesem koristeći nasleđe i umetnost radi boljeg razumevanja među ljudima.

Katarina Živanović

Mentorka 2012/13.

Polje koje me najviše interesuje je menadžment u kulturi – mogla bih dodati u društvima u tranziciji s obzirom da je sav moj praktični rad vezan za Srbiju. Otvorenost, transparentnost procesa u kulturi, društveni angažman i način na koji kultura (i oni koji stvaraju kulturu) mogu da dođu u srce i/ili do srca svoje zajednice su poseban predmet mog interesovanja.

Zorana Đaković

Menti 2012/13.

Zorana Djaković/menti Rođena u Beogradu 1976. Diplomirala na Filološkom fakultetu francuski jezik i književnost. Završila je master menadžment u kulturi na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i ima priznanja sa studija kulture na Akademiji alternativnih studija. Zorana je učestvovala u radionicama i kursevima u Srbiji i inostranstvu baveći se temama kao što su finansiranje i ekonomija savremene umetnosti, posredovanje, diplomatija i umetnost, menadžment u kulturi, pedagogija edukacija u umetnosti itd. Radila je kao novinar, prevodilac i keramičar.

Zorica Tomić

Mentorka 2012/13.

Zorica jе kulturolog, sociolog kulture, publicista i kolumnista u brojnim novinama i časopisima. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je i doktorirala 1996. Radi kao vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu gde predaje Kulturologiju i Komunikologiju kao i na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend Univerziteta, a predavala je i na Fakultetu političkih nauka.

Đorđe Krivokapić

Menti 2012/13.

Đorđe radi kao asistent na Fakultetu Organizacionih Nauka Univerziteta u Beogradu (FON) gde izvodi nastavu na predmetima Poslovno pravo i Pravne osnove informacionih sistema. Pre angažovanja na FON-u Đorđe je radio kao advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji Karanović & Nikolić, stekao diplomu LL.M. (Master of Laws) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pittsburgh-u, USA i diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (PFUB) gde je trenutno u fazi izrade doktorke disertacije na temu „Sukob zakona i nadležnosti koji proizlazi iz povrede reputacije putem Interneta“.

Đorđe Vučinič

Mentor 2012/13.

Đorđe je rođen 1961. Kao vodeći stručnjak u borbi protiv kriminala i bezbednosti Balkana, on je advokat kriminolog; završio je postdiplomske studije menadžmenta odbrane (Univerzitet u Beogradu) i borbu protiv organizovanog kriminala (Američki institut za mir i Centar za menadžment). Đorđe je stekao veliko iskustvo u najvišim pozicijama na odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu.

Jasminka Petrović

Menti 2012/13.

Napisala sam preko 20 knjiga: Giga pravi more, Škola, Seks za početnike, Kako postati i ostati glup, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Dugina dolina, 35 kalorija bez šećera, Da li ste vi žaba?… Neke od njih prevedene su na 24 jezika, uključujući i brajevo pismo. Po mojim knjigama urađene su pozorišne predstave u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Stokholmu. Scenarista sam dečje serije „Kukuriku šou“ (RTS).

Maša Avramović

Menti 2012/13.

Maša je mislila da će postati lekar , a sada je saradnik u nastavi na katedri za pedagogiju Filozofskog fakulteta , Univerziteta u Beogradu. Dečja participacija , istraživanje sa decom , kultura za decu i sa decom su glavni fokus njenog interesovanja. Ona je takođe zainteresovan za metode učenja u lokalnom kontekstu koristeći kulturu kao polaznu tačku za kreativno i kritičko razmišljanje o društvu , vrednosti i identitetima. Ona je radila u Dečjem kulturnom centru , Save the Children UK , i u ambasadi Švedske u Beogradu … i kao nezavisni konsultant .

Ana Pešikan

Mentorka 2012/13.

Ana Pešikan je bivši ministar za nauku i tehnologiju u Vladi Srbije. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu , Odsek za psihologiju 1981 , a magistrirala 1990. i doktorirala 2000. godine. Učestvovala je na više od 20 projekata razvojne i pedagoške psihologije , bila je konsultant UNICEF-a za obrazovanje , član ekspertskog tima za udžbenike , klao I član komisije Fonda za mlade talente. Predavač je na doktorskim studijama na Filozofskom i Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Jelena Manić Radoičić

Menti 2012/13.

Moja interesovanja uključuju unapređenje obrazovanja i jačanje kapaciteta mladih, razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja, menadžment projekata, radnu i poslovnu etiku. Doktorantkinja sam na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. U Beogradskoj otvorenoj školi vodim tim koji realizuje projekte usmerene ka boljem obrazovanju i zapošljavanju mladih, a aktivna sam i kao predavač i trener.

Jelena Milašinović

Menti 2012/13.

Obrazovanjem sam vezana za klasičnu muziku, kao diplomirani muzičar – pijanista, zatim za menadžment u kulturi, a interesovanja se šire kroz permanentno učenje stranih jezika i sticanje znanja o komunikacijama. Magistar sam nauka u oblasti menadžmenta u kulturi, a tema mog magistarskog rada je Art i biznis – prednosti i mogućnosti međusektorske saradnje što govori o nastojanju istraživanja koncepta zajedničkog delovanja naizgled suprotstavljenih pojmova. Trenutno obavljam posao PRa Beogradske filharmonije što mi omogućava da povežem na jednom mestu svoja stečena znanja kao i da dalje u njima napredujem.

Nada Popović Perišić

Mentorka 2012/13.

Nada je apolitična postfeministkinja, političarka, bivša ministarka kulture, dekanka Fakulteta za medije i komunikacije na Univerzitetu „Singidunum“. Diplomirala je na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, doktorirala u Zagrebu sa temom „Žensko pismo“ (prva žena iz Srbije koja je doktorirala sa ovom temom). Studirala je i u Parizu, u klasi Rolana Barta. Od 1992. do 1994. obavlja dužnost potpredsednice Skupštine grada Beograda, a potom postaje ministarka kulture u vladi Mirka Marjanovića (1994-1998.)